Proiectul -Burse pentru elevii din mediul rural-, initiat de cotidianul -Monitorul- la aniversarea a zece ani de aparitie si realizat in parteneriat cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, va parcurge, incepand de saptamana viitoare, o noua etapa: reprezentantii firmelor iesene si ai institutiilor care s-au oferit sa le acorde o sansa copiilor de la tara sa urmeze din toamna studiile la o scoala de elita din Iasi vor putea incheia contractele de sponsorizare cu ISJ. -De luni, vom reincepe discutiile privind proiectul si vom trece la treaba-, a declarat ieri inspectorul general scolar al judetului Iasi, Mihai Dumitriu. Desi sponsorii si-au anuntat participarea la proiect in primele trei saptamani ale lunii iunie, incheierea contractelor cu Inspectoratul Scolar a fost amanata pana dupa terminarea examenelor nationale, Capacitatea, Bacalaureatul, admiterea la liceu si titularizarea profesorilor. Intrucat toate examenele au fost finalizate, in cursul saptamanii viitoare, Inspectoratul Scolar Judetean si redactia -Monitorului- vor contacta sponsorii in scopul inmanarii contractelor tipizate de sponsorizare. Contractele vor fi incheiate individual de fiecare sponsor in parteneriat cu ISJ. Potrivit clauzelor contractului, sponsorii se angajeaza sa vireze in contul ISJ contravaloarea burselor acordate pe durata unui an de studii. Pentru fiecare bursa anuala va fi virata suma de 500 de dolari, in cel mult doua transe: prima transa, destinatia sponsorizare, va fi virata pana, cel tarziu, pe 1 august 2001, iar cea de-a doua pana la data de 1 ianuarie a anului urmator. Prin contract, sponsorii se angajeaza sa depuna banii la timp, bani ce asigura cazarea si masa, iar ISJ se angajeaza sa asigure scolarizarea elevilor, cazarea lor si o instruire a profesorilor in domeniul psihopedagogiei si aptitudinilor inalte.
Demarat in urma cu doua luni, proiectul -Burse pentru elevii din mediul rural- va permite, pentru prima data, scolarizarea cu sprijinul financiar al comunitatii, a 40 de elevi inteligenti, dar saraci, din satele judetului, intr-o scoala de elita din Iasi. Cel mai probabil, din septembrie 2001, doua clase de elevi vor fi infiintate la Liceele de Informatica -Gr. Moisil- si -Mihai Eminescu-. Restul burselor oferite de comunitate – pana la totalul celor 68 adunate in urma mediatizarii proiectului de cotidianul -Monitorul- – va folosi la continuarea proiectului in anii urmatori. In acest sens, organizatorii proiectului au decis sa infiinteze o asociatie pentru a gestiona derularea proiectului. Din asociatie vor face parte reprezentanti ai unor firme renumite in Iasi, ai -Monitorului-, ai ISJ, ai mai multor organizatii neguvernamentale, precum si personalitati publice importante ale Iasiului. Asociatia va avea scopul de a gestiona fondurile, de a prezenta sponsorilor rapoarte periodice privind cheltuielile, de a atrage alti sponsori pentru infiintarea de noi clase de copii in fiecare an, de a asigura integrarea elevilor de la tara in scolile de elita si de a-i monitoriza pe parcursul studiilor.
Elevii care beneficiaza de aceste burse vor fi cei care au obtinut punctajele cele mai mari din lista celor 112 elevi selectati prin teste de creativitate si inteligenta de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP). Selectia s-a realizat in urma cu aproximativ trei luni, dintre absolventii de scoala primara din 42 de comune din judet.
Emilia Chiscop