Home Economic-Financiar Managerii anticipeaza scumpiri in energetica, industria alimentara, constructii si transporturi

Managerii anticipeaza scumpiri in energetica, industria alimentara, constructii si transporturi

DISTRIBUIŢI


Ponderea agentilor economici care anticipeaza o evolutie stabila a preturilor a scazut, fata de luna precedenta, de la 71% la 64%, conform sondajului, aferent lunii iulie, realizat de Banca Nationala a Romaniei.

Aproape 27% dintre participantii la sondaj, fata de 25% in luna precedenta, anticipeaza o evolutie ascendenta a preturilor productiei industriale. Industria de prelucrare a petrolului, industria alimentara, cea a materialelor de constructii, industria mijloacelor de transport si sectorul energetic sunt ramurile unde intre 30 si 60% din operatorii economici anticipeaza ca preturile vor creste, se mai arata in sondajul realizat de BNR pe un esantion de 380 de manageri.

Opiniile exprimate de conducatorii intreprinderilor participante la sondaj in legatura cu evolutia principalilor indicatori economici ai activitatii de productie in industrie si constructii continua sa evidentieze o perspectiva optimista, bazata pe asteptarile legate de imbunatatirea portofoliului de comenzi.

Aproximativ jumatate dintre respondenti anticipeaza o tendinta ascendenta a productiei industriale, iar 40% apreciaza ca aceasta se va mentine la nivelul lunii anterioare. Gradul estimat de utilizare a capacitatilor de productie se situeaza si in aceasta luna peste nivelul de 70%. Procentajul agentilor economici care preconizeaza o evolutie ascendenta a volumului total de comenzi reprezinta circa 30% dintre participantii la sondaj, in timp ce 18% dintre cei chestionati semnaleaza o situatie mai putin favorabila. Restrangerea portofoliului de comenzi este anticipata de catre agentii economici care isi desfasoara activitatea in industria alimentara, metalurgie, industria de prelucrare a lemnului, industria chimica, sectorul de productie, transport si distributie de energie electrica si termica, gaze si apa calda, precum si o parte a celor din activitatea de constructii.

In ceea ce priveste evolutia comenzilor pentru export, estimarile sunt favorabile unei tendinte pozitive a activitatii de comert exterior. Mai mult de 20% dintre participantii la sondaj apreciaza ca vor avea de onorat o cerere externa majorata pentru produsele lor. Suma raspunsurilor care indica majorarea cererii pentru export si a celor care arata o situatie stabila a acesteia reprezinta aproape 75% din totalul celor exprimate.

Chiar daca in unele sectoare sunt semnalate probleme legate de aprovizionare, mai mult de 70% dintre cei chestionati apreciaza ca stocurile de materii prime se situeaza la un nivel satisfacator.

Majoritatea celor chestionati anticipeaza pentru aceasta luna mentinerea la un nivel nemodificat a volumului de investitii si a ratei profitabilitatii, dar premisele optimiste sub care s-a incheiat trimestrul al II-lea in privinta evolutiei acestora se regasesc in continuare in aprecierile participantilor la sondaj. Astfel ca, similar lunii precedente, circa 30% si respectiv 19% dintre respondenti anticipeaza un trend ascendent al celor doi indicatori. In conditiile cresterii permanente a preturilor, obtinerea, dar mai ales mentinerea unui nivel de rentabilitate satisfacator, constituie scopuri din ce in ce mai dificil de atins.

Principala cauza a disfunctionalitatilor procesului de productie ramane, invarabil, blocajul financiar. Problemele de solvabilitate sunt prezente in aprecierile unui procentaj variind intre 30 si 80% dintre agentii economici din industria chimica, industria de prelucrare a lemnului, poligrafie, metalurgie, industria de masini si echipamente, sectorul de productie si distributie de energie electrica si termica, gaze si apa calda si activitatea de constructii. In opinia a 38% dintre participantii la sondaj, deprecierea monedei nationale genereaza dificultati in derularea activitatii productive. De asemenea, datorita nivelului ridicat al dobanzilor active practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari, 36% dintre cei chestionati considera ca procesul de productie este ingreunat, iar accesul intreprinderilor la credite este redus.

In majoritatea sectoarelor de activitate industriala pare sa se fi ajuns la un echilibru in ceea ce priveste forta de munca utilizata. Procentajul celor care apreciaza ca in ramurile pe care le reprezinta tendinta predominanta este de relativa stabilitate a nivelului de utilizare a fortei de munca este de aproape 77%. Ca urmare a unor asteptari optimiste privind evolutia productiei, doar 5% dintre respondenti apreciaza ca, in sectoarele lor de activitate, forta de munca va avea un trend ascendent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.