Cei câțiva români care au fost repatriați, duminică noaptea, din Japonia au povestit minutele de coșmar prin care au trecut în timpul cutremurului.
Elena Abe, din Miaghi, una dintre zonele cel mai puternic afectate de tsunamiul produs după cutremur, s-a întors împreună cu soțul și cei doi copii și spune că acum, în Japonia, „plutește moartea în aer“.
„Toate străzile pe unde mergeam la serviciu, toate străzile…nu mai există nimic. Sunt numai bărci și mașini aruncate una peste alta, peste acoperiș, peste tot. Nu mai există case, nu mai există magazine, nu mai există nimic“, povestește Abe. Aceasta își amintește cu emoție cum a fost momentul în care a început seismul dar și ceea ce a urmat: „Eram în casă. Prima dată a început ca un cutremur normal, am crezut că se oprește. Mă uitam la televizor, era chiar primul-ministru care vorbea la televizor. Și dintr-o dată a început să se zguduie, s-a luat curentul și a fost un sunet pe care nu l-am auzit nici în cele mai groaznice filme de groază“. Mai își amintește că, după cutremur, „s-a făcut complet liniște“. A stat la socri de atunci dar pentru că nu mai există nimic de mâncare, iar cozile la benzină sunt „interminabile“ s-a hotărât să revină în România, unde va locui la părinți și la fratele ei. Și, mai spune femeia, vrea să revină în Japonia împreună cu familia sa. Bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a fost suplimentat de Guvern cu 1,1 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de transport și asistență consulară pentru cetățenii români aflați în Japonia și care doresc să revină în țară, a anunțat premierul Emil Boc.
Suplimentarea bugetului a fost decisă în ședința de duminică a Executivului.
O aeronavă TAROM cu destinația București – Tokyo – București, a aterizat, duminică noaptea la Otopeni având la bord aproape 30 de români repatriați din Japonia, majoritatea femei și copii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane