Din nefericire, am putut constata, marți, cât de expusă este micuța Bursă de la București în fața "curenților" fondurilor străine de investiții. De asemenea, am văzut cât de mult poate să însemne, la nivel mondial, cel mai mic avertisment dat de o agenție de rating în ceea ce privește înrăutățirea climatului investițional dintr-un stat, mai ales dacă acesta se află în estul sau sud-estul Europei. Asta fiindcă tot spunea deunăzi premierul, acompaniat de analiștii din suită, că nu mai e cazul să ne temem de ce spun Moody's, Fitch sau S&P, întrucât "duduia" economie e bine mersi și pe picioarele ei.
A fost suficient doar să se pună în discuție diminuarea calificativelor de către agențiile cu pricina, iar Bursa de la București a frânat zgomotos. Altfel spus, BVB a pierdut la capitolul capitalizare peste jumătate de miliard de euro (circa 2%). Sigur, poate premierului nu-i pasă de acest lucru, dar companiilor listate, contributori importanți la buget, nu le-a prins deloc bine acest șoc.
Cred însă că a fost un simplu exemplu care ar trebui să ne aducă la realitatea cotidiană. De ce spun asta? Pentru că, în realitate, toate companiile lichide, care au pierdut procente la cotații, au rezultate financiare și perspective bune și foarte bune. Iar în atare condiții, nu-mi rămâne altceva de făcut decât să cumpăr acțiuni și să recomand acest lucru și altora. Și, cu siguranță, peste patru-cinci luni vom putea culege roadele: atât din creșterea valorii acțiunilor, cât și din eventualele dividende acordate din profit.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane