Prezent la Universitatea de vara de la Balvanyos, episcopul Laszlo Tokes, presedinte de onoare al UDMR, s-a aratat rezervat fata de posibilitatea ca intalnirea de astazi dintre premierul roman si cel ungar sa rezolve impasul in care au intrat relatiile Bucuresti – Budapesta din cauza Legii statutului. Pe de alta parte, Laszlo Tokes a dezvaluit, pentru ziarul nostru, mecanismul care a dat nastere unui alt tip de impas, chiar in sanul propriului partid. In opinia presedintelui de onoare al Uniunii, recentele atacuri la adresa persoanei sale sunt dirijate din umbra chiar de presedintele UDMR, Marko Bela. Unul dintre resorturile care au declansat aceasta disputa este Protocolul PSD – UDMR, care, dupa parerea lui Tokes, ar trebui reziliat, incheierea respectivului document demonstrand politica oportunista practicata de conducerea Uniunii.
– Domnule Laszlo Tokes, ce asteptati de la intalnirea dintre premierul Romaniei, Adrian Nastase, si cel al Ungariei, Viktor Orban? Credeti ca se va reusi detensionarea relatiei dintre cele doua state printr-o discutie la acest nivel?
– Eu sper ca nici unul dintre cei doi premieri nu va ascuti relatiile romano-maghiare. Cel putin in ceea ce-l priveste pe domnul premier Orban, sunt sigur de acest lucru. Oricum, sunt convins ca o eventuala reziliere a tratatului bilateral incheiat intre Romania si Ungaria nu intra in discutie.
– Care este, in opinia dumneavoastra, miza reala a Legii statutului?
– Atat timp cat Romania nu este in stare sa satisfaca drepturile comunitatii maghiare, Ungaria este indreptatita sa dea niste avantaje maghiarilor de peste granitele sale. La fel se pune problema si in cazul altor natiuni din aceasta zona.
– Un alt subiect de actualitate este si Protocolul UDMR – PSD. Voci mai radicale spun ca acest document confera Uniunii, intr-o forma voalata, statutul de partid aflat la guvernare. Pe de alta parte, -gurile rele- sustin ca actul respectiv creeaza un prejudiciu de imagine pentru UDMR. Dumneavoastra cu care teorie sunteti de acord?
– Aceasta colaborare a UDMR cu PSD, intr-o relatie de fapt de coalitie neoficiala, are efecte foarte daunatoare pentru Uniune. Inainte de alegeri, noi, Blocul Reformist, am exprimat in mod hotarat catre conducerea partidului exigenta politica de a nu se alia cu Iliescu, in nici un fel, sa nu se compromita cu comunismul. Ceea ce face UDMR este compromitator, chiar daca Guvernul se vede silit sa dea niste ramasite de drepturi, care, conform principiilor europene, oricum nu erau negociabile. Atitudinea Uniunii in acest caz este un exemplu de politica oportunista.
– Cu alte cuvinte, Protocolul trebuie rupt?
– Da. UDMR are, deja, cateva motive pe baza carora Protocolul ar putea fi anihilat.
– Credeti ca este nevoie de o schimbare la nivelul conducerii UDMR?
– Sunt obligat sa nu exclud buna-vointa a conducerii partidului. Totusi, daca varful conducerii nu va reusi sa realizeze o modificare de traiectorie si de strategie, schimbarea la varf va fi singura solutie.
– Data fiind relatia conflictuala pe care ati avut-o in ultima perioada cu liderii UDMR, credeti ca este posibila o excludere a dumneavoastra din partid?
– Intentia exista. Ea reiese din mai multe manifestari ale Consiliului Reprezentantilor Unionali. Intre altele, mi-au cerut si sa parasesc postul de presedinte de onoare al partidului. Presedintele executiv, Takacs Csaba, a initiat cazul disciplinar, pe baza caruia am si fost adus in fata Comisiei de etica, dar in spatele lui stau altii. Takacs Csaba este numai un executor.
– Cine este, in opinia dumneavoastra, dirijorul acestei initiative?
– Domnul presedinte Marko Bela, care se ascunde in spatele lui Takacs Csaba.
Sintagma -stat national- reprezinta un anacronism politic si istoric
– Sunteti de acord cu proiectul de eliminare a sintagmei -stat national- din articolul 1 al Constitutiei?
– Absolut. Acest concept, inclus in Constitutie, reprezinta un anacronism politic si istoric.
– Credeti ca limba maghiara ar trebui sa capete statutul de limba oficiala in Romania?
– Limba maghiara ar trebui sa aiba -cetatenie- in Romania, in conditiile in care aceasta tara doreste statutul de stat de drept si democratic. Noi nu suntem venetici. Noi suntem transilvaneni.
– Cum vedeti punerea in practica a principiului autonomiei regionale?
– Conform practicii democratice, cetatenii trebuie sa decida in astfel de chestiuni. O hotarare unilaterala nu poate fi viabila. Este nevoie de un schimb de informatii mai asiduu, de o comunicare mai buna intre partea romana si cea maghiara si, in ultima instanta, de un referendum.
– Ce parere aveti despre intentia privind deconspirarea dosarelor de securitate ale clericilor si cum interpretati reticenta manifestata de unii capi ai Bisericii Ortodoxe fata de acest proiect?
– Eu iau in considerare aceasta initiativa in contextul necesitatii de a se face dreptate. Biserica Ortodoxa este mult atinsa de legea in discutie. Creierul ortodox este mult implicat in cazurile de colaborare cu fosta politie politica. Este de ajuns sa-l mentionez pe Intai Statatorul BOR, Patriarhul Teoctist, care in ultima luna a regimului Ceausescu a expediat o telegrama de felicitare fostului dictator, intr-o perioada cand nici unul dintre capii ecleziastici nu mai facea asa ceva.