Home Social Medicii romani vor putea profesa in Uniunea Europeana

Medicii romani vor putea profesa in Uniunea Europeana

DISTRIBUIŢI

Ministerul Sanatatii si Familiei, reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, ai Casei de Asigurari de Sanatate si rectorii universitatilor de medicina din tara vor realiza in cursul lunii decembrie actele normative necesare ajustarii planurilor de invatamant specializarilor care vor cuprinde si orele de teorie si practica pentru medici, stomatologi, moase, asistenti medicali. Se urmareste, astfel, armonizarea invatamantului medical romanesc cu cel din Uniunea Europeana si posibilitatea recunoasterii diplomelor si profesiilor.

Ministrul delegat, negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, s-a intalnit cu ministrul sanatatii, Daniela Bartos, si cu reprezentantii institutiilor mentionate pentru a analiza modificarile necesare, conform propunerilor Comisiei Europene.

Calendarul dupa care se vor face modificarile curriculare va fi urmatorul: pana la mijlocul lunii decembrie, fiecare institutie va transmite Ministerului Sanatatii si Familiei responsabilul cu acest domeniu, propunerile de schimbare a planurilor de invatamant conform cerintelor europene, dupa care MSF va elabora un punct de vedere, apoi, pana in 20 decembrie, se vor elabora proiectele actelor normative pentru armonizarea curriculei si recunoasterea profesiilor. In luna ianuarie 2003, se doreste agrearea actului normativ, care va fi apoi analizat cu reprezentantii Comisiei Europene.

Problema recunoasterii calificarilor profesionale este tratata la capitolul de negociere -Libera circulatie a persoanelor-, pentru care negocierile au fost deschise de Romania in luna martie 2002.

-Trebuie sa finalizam cat mai curand aceasta problema a calificarilor profesionale pentru domeniul medical, deoarece acesta este singurul punct nerezolvat inca la acest capitol de negociere si este absolut necesar pentru inchiderea provizorie a capitolului in cursul anului 2003. Trebuie sa demonstram ca invatamantul medical romanesc acopera specializarile, numarul de ore de teorie si practica impuse in Uniunea Europeana. Faptul ca absolventii romani primesc o diploma de medicina nu inseamna automat si ca au dreptul sa profeseze in Uniunea Europeana, daca invatamantul nostru medical nu acopera exact aceleasi domenii. Este in interesul nostru, al tuturor, ca, la momentul aderarii, sa putem aplica in Romania standardele ridicate ale politicilor de sanatate din Uniunea Europeana. Modificarile pe care le veti aduce trebuie sa tina cont de observatiile Comisiei Europene facute in cursul evaluarilor in Romania-, a declarat negociatorul-sef, Vasile Puscas.

Recomandarile Comisiei Europene se refera, printre altele, la o crestere a numarului de ore de specialitate pentru medici si stomatologi, precum si trecerea moaselor si asistentilor medicali in invatamantul superior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.