Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, va propune Guvernului in aceasta toamna un proiect de modificare a Codului de Procedura Civila, astfel incat litigiile privind privatizarea sa fie judecate in maximum doua luni, la toate cele trei niveluri: instanta de fond, Curtea de Apel si Curtea Suprema de Justitie.
Potrivit sefului Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), acest demers este absolut obligatoriu pentru accelerarea procesului de privatizare, cu atat mai mult cu cat numarul de procese de acest tip a crescut de la 9.800 la 14.500, in cele sapte luni care au trecut de la schimbarea Guvernului. Daca numarul societatilor privatizate de la inceputul anului nu este foarte mare, in schimb, numarul proceselor creste. Foarte multe licitatii sunt blocate in instanta. Judecatorii decid cu cine se incheie contractele de privatizare si la ce pret. Daca lucrurile vor continua asa, vom termina privatizarea in 2040-, a afirmat Ovidiu Musetescu, in cadrul simpozionului -Privatizarea – solutie a relansarii economiei romanesti- – organizat sambara la Neptun. Ministrul doreste ca modificarile legislative sa impuna finalizarea oricarui litigiu de acest gen in termen de 60 de zile, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. -Altfel, apare un paradox: Guvernul vrea sa faca rapid privatizare, dar nu poate, din cauza Justitiei. Justitia trebuie sa fie decuplata de la acest obiectiv major al statului roman, care este privatizarea-, a subliniat ministrul.
-Desprivatizam mai repede decat vindem-
In opinia sa, o alta frana importanta in calea procesului de privatizare se afla chiar in sectorul de postprivatizare. -In ultima perioada, a aparut un lucru extrem de curios si in acelati timp ingrijorator. Tot mai multi patroni, care au preluat in trecut societati comerciale de la FPS, solicita acum ruperea unilaterala a contaractelor de privatizare, justificand ca nu mai pot achita ratele aferente platii actiunilor catre stat. In realitate, prin tot felul de proceduri oneroase, acesti asa-zisi proprietari au devalizat societatile pe care le-au luat de la FPS la preturi mici, vanzandu-le activele cele mai valoroase. Acum, incearca sa plaseze statului societatile -decedate-, pentru ca acesta sa-si asume responsabilitatea lichidarii si radierii lor-, a explicat ministrul privatizarii. El a mai spus ca in ultima perioada se inregistreaza foarte multe intarzieri la plata ratelor si la efectuarea investitiilor asumate de catre investitori prin contractele de privatizare, motiv pentru care APAPS a angajat cateva sute de procese de la inceputul anului. -Incepem sa ?çdesprivatizam?ê mai repede decat privatizam. Cu toate acestea, consider ca trebuie sa fim blanzi si sa avem intelegerea necesara, pentru a putea mentine la cote rezonabile cresterea ponderii proprietatii private in Romania. Vom proceda astfel si in cazul Combinatului Siderurgic Resita, in care vom incerca sa dam o mana de ajutor proprietarului pentru a-si duce la bun sfarsit contractul, fiindca avem convingerea ca astfel ajutam, implicit, societatea. Un contract de privatizare este facut sa fie urmat si nu rupt-, a spus Musetescu.
El a adaugat ca Guvernul Nastase nu va aduce in acest an modificari la Legea Privatizarii – chiar daca aceasta are multe deficiente -, din cauza opozitiei Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale. -Va garantez ca vom privatiza cu aceasta lege mai bine decat fostii guvernanti-, a spus seful APAPS.
Nici AVAB nu sta pe margine
Prezent la seminarul de la Neptun, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), Ionel Blanculescu, a precizat ca noua strategie a institutiei pe care o conduce prevede gasirea unor -solutii inteligente- pentru problemele economice cu care se confrunta societatile comerciale, astfel incat acestea sa fie ajutate sa supravietuiasca si sa se revigoreze si nu sa fie lichidate. -Ca efect al acestor solutii, mari companii internationale vor veni in Romania si vor intra in -joint-venture- cu intreprinderi romanesti. Astfel, vom obtine sume mult mai mari din recuperarea creantelor-, a spus Blanculescu.
El a aratat ca noua Lege 409 privind valorificarea activelor bancare, adoptata saptamana trecuta, ofera noi solutii pentru litigiile in instanta si accelereaza procesul de recuperare a creantelor, la valori mult mai mari. -Vom reusi sa oprim vanzarile de active la toate cele 529 de societati comerciale cu datorii, la care s-au initiat caile de atac de catre lichidatori, conform procedurii falimentului. Totodata, prin noua lege se vor putea debloca litigiile aflate pe rol, care ne creau mari dificultati, pentru ca instantele dadeau, in multe spete, decizii incredibile sau de-a dreptul stupefiante-, a mai spus dl Blanculescu.
Presedintele AVAB a precizat ca, in urma cu o saptamana, a fost publicat in presa internationala anuntul de privatizare a Santierului Naval Constanta, la care AVAB detine 58,8% din actiuni. In plus, in maximum doua luni, Autoritatea va anunta solutia ce va fi aplicata in cazul societatii Tepro Iasi, astfel incat problemele majore cu care se confrunta aceasta sa fie rezolvate pana la sfarsitul anului. AVAB va avea o contributie majora si la crearea noii societati -Donasid- Calarasi. 51% din capitalul social al acesteia va fi constituit prin aport de numerar de APAPS, restul de 49% reprezentand aportul in investitii al societatii Siderca Calarasi. -Am creat posibilitatea de leasing pentru achizitia utilajelor necesare otelariei electrice si laminorului de sina. Este o constructie financiara de o frumusete rara. Redeventele vor fi preluate de Siderca, iar sumele stranse vor merge spre creditori-, a apreciat Ionel Blanculescu. El a mai spus ca singura unitate pentru care AVAB nu a identificat inca o solutie financiara este fosta Companie Nationala a Petrolului.