Lovitura de stat este înlăturarea bruscă a conducătorului unui stat de către o minoritate din armată sau de alte elite din cadrul aparatului de stat.
Așa s-a încercat și în România în vara anului 2012 când conducerea de tristă amintire a USL formată din Dan Voiculescu, Crin Antonescu și Victor Ponta, a încercat o lovitură de stat împotriva „dictatorului” Băsescu. În România nu a existat vreo repercusiune asupra puciștilor, ba mai mult chiar Traian Băsescu l-a reînvestit pe Victor Ponta în funcția de prim-ministru, cinci luni mai târziu. Spre deosebire de Traian Băsescu, Erdogan pe care Ponta în stupizenia lui chiar îl idolatrizează, a arestat sau demis peste 60.000 de persoane, magistrați, profesori, polițiști, jurnaliști, în doar câteva zile. În justiție și-a asigurat oameni loiali pentru a putea aresta și condamna restul populației. Ca exemplu, 200 de magistrați și 42 de jurnaliști au fost arestați.
Ponta tace chitic. Așteaptă să treacă valul de arestări pentru ca apoi să le spună iar spălaților pe creiere ce democrat e Erdogan și cum ar trebui să ne închinăm lui.
Acum la patru ani de la lovitura de stat eșuată din România, merită să rememorăm acțiunile triumviratului mizerabil:
1. Trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului pentru controlul publicării actelor normative
2. Revocarea Avocatului Poporului pentru a nu ataca Ordonanţele de Urgenţă la Curtea Constituţională. În locul lui Gheorghe Iancu a fost numit, interimar, Valer Dorneanu, fost fruntaş PSD, actualul președinte al CCR, asta deşi legea nu prevede interimatul pentru această funcție.
3. Schimbarea preşedinţilor Camerei şi Senatului. Roberta Anastase şi Vasile Blaga au fost înlocuiţi cu Valeriu Zgonea, respectiv Crin Antonescu, prin încălcarea articolului 66 al Constituţiei, a două decizii din 2005 ale Curţii Constituţionale şi a regulamentelor celor două Camere, care prevedeau că doar grupurile care i-au propus pe cei doi pot cere revocarea lor.
4. Apoi guvernul Ponta a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Legea de funcţionare a CCR. Curţii i s-a luat dreptul de a se pronunţa asupra Hotărârilor Parlamentului, lăsându-ise avizul consultativ. USL a urmărit să împiedice o eventuală opoziţie a Curţii la suspendarea Preşedintelui şi să facă imposibilă intervenţia CCR pentru repunerea în funcţii a lui Blaga şi Anastase.
5. Guvernul Ponta a modificat tot prin Ordonanţă de Urgenţă Legea Referendumului. Astfel, referendumul nu se mai invalida în caz că nu se prezentau la vot 50%+1 alegători, iar demiterea se realiza cu majoritate simplă.
6. Ordinea controlată a publicării legilor în M.O. Ordonanţa de Urgenţă, care împiedica Curtea Constituţională să se pronunţe asupra Hotărârilor Parlamentului, este publicată, în ciuda cronologiei evenimentelor, înaintea hotărârilor de demitere a celor doi preşedinţi de Camere. Astfel, CCR a fost împiedicată să-i repună în funcţii pe cei doi preşedinţi de Camere.
7. Liviu Dragnea a fraudat referendumul, decizia sa de condamnare fiind definitică și irevocabilă.
Cu toate acestea, Traian Băsescu a rămas în funcți, papagalii de la USL fiind umiliți în ultimul hal de bătrânul marinar. Dacă făceau așa ceva în democrata Turcie, acum le făceam deja al patrulea parastas.