Deficitul bugetului de stat pe acest an va scadea de la 3,7 la 3,5%, ca urmare a iminentei rectificari, principalii beneficiari urmand sa fie ministerele Agriculturii, de Interne si al Apararii Nationale. Proiectul rectificarii va fi inaintat Guvernului la jumatatea lui august, urmand a fi discutat pana la sfarsitul lunii cu reprezentantii FMI.
Cea mai mare felie de tort o va primi Agricultura, -pentru samanta si pentru sumele care n-au ajuns la tarani din alocatia de un milion de lei/hectar-, dupa cum ne-a declarat dl Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor. Nu se stie insa daca aceasta felie va fi atat de mare pe cat solicita oficialii acestui minister, adica 2.528 miliarde de lei. Internele vor primi bani in special pentru securizarea granitelor, iar Apararea, pentru plata pensiilor militare. Sanatatea va primi si ea ceva in plus, insa nu prea mult, -pentru ca nu se poate spune ca este un minister sarac-, dupa cum a precizat secretarul de stat.
Pe de alta parte, autoritatile au creionat in linii mari si proiectul de buget pentru anul viitor, care ar urma sa fie finalizat pana pe 10 octombrie a.c. Principalii indicatori ai acestuia vor fi: un PIB de 1.445,5 miliarde de lei, o inflatie de 22%, un deficit de 3%, o crestere economica de 5,2% si un curs valutar mediu de 36.000 de lei pentru un dolar.
Proiectul de rectificare a bugetului de stat pe anul 2001 va fi unul -pe plus- si va determina o reducere a deficitului de la 3,7% la 3,5%, ne-a declarat dl Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP). -Rectificarea se va face cel mai probabil la sfarsitul lunii august/inceputul lunii septembrie a.c., proiectul urmand a fi discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale(BM)-, a spus oficialul MFP. El a precizat ca discutiile pe aceasta tema cu ordonatorii de credite nu s-au finalizat si este foarte posibil ca schita de proiect sa sufere modificari.
Cu toate acestea, dl Gheorghe Gherghina crede ca cea mai consistenta suma va fi atribuita la rectificare Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), -pentru samanta si pentru sumele care n-au ajuns la tarani din alocatia de un milion lei/hectar-.
-De asemenea, consider ca va fi necesar sa acordam ceva in plus Ministerului de Interne, pentru acoperirea cheltuielilor aferente proiectului de securizare a granitelor. Din analiza executiei bugetare a Ministerului Apararii Nationale rezulta ca este nevoie de o mica suma suplimentara pentru plata pensiilor militare. In acest moment, analizele nu s-au finalizat si nu este sigur ca fondurile cerute vor fi atribuite-, a mai spus dl Gherghina.
Si Ministerul Sanatatii se afla pe lista institutiilor care au solicitat sume suplimentare la rectificare. -Vom incerca sa suplimentam bugetul acestuia cu o suma mica, pentru ca nu se poate spune ca este un minister ?çsarac?ê. Reteaua medicala primeste fonduri consistente si de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate-, a precizat secretarul de stat.
Ministerul Finantelor a incheiat, in linii mari, si schita bugetului de stat pe anul 2002. Potrivit premierului Adrian Nastase, acest proiect nu va fi construit pe -formula traditionala-, ci pe baza de programe si proiecte prioritare pentru Romania. Acestea vizeaza in principal reducerea fiscalitatii, diminuarea cotei de TVA pentru anumite categorii de produse, recorelarea pensiilor si asigurarea alocatiilor de stat pentru copii.
-Principalii indicatori ai proiectului de buget pe anul viitor sunt un Produs Intern Brut de 1.445,500 miliarde de lei, o inflatie de 22%, un deficit de 3% si o crestere economica de 5,2%-, ne-a precizat dl Gheorghe Gherghina.
Cabinetul Nastase doreste sa finalizeze proiectul de buget pe 2002 pana pe data de 10 octombrie a.c. Acesta va respecta prevederile programului de guvernare si va continua aplicarea descentralizarii cheltuielilor bugetare de la ministere catre autoritatile publice locale. Primul-ministru a precizat recent ca, pentru a exista o viziune de ansamblu a fondurilor externe atrase de Romania, in viitorul proiect de buget vor fi evidentiate separat toate finantarile si cofinantarile primite de la institutiile financiare internationale – PHARE, ISPA si SAPARD de la Uniunea Europeana, precum si cele de la BM, BERD si BEI. Adrian Nastase a mai spus ca procesul de recorelare a pensiilor va incepe la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor si va fi realizat gradual pana in 2004. -In ultimii ani s-a produs o prima recorelare a pensiilor si toata lumea doreste ca ea sa continue. Este nevoie insa de multi bani si, de aceea, recorelarea se va face in mod gradual-, a explicat seful Executivului. El a adaugat ca si alocatiile pentru copii vor creste gradual, astfel incat, in 2004, acestea vor atinge nivelul de 10% din salariul mediu pe economie.
Nastase a mai spus ca se vor lua masuri ferme pentru micsorarea cheltuielilor bugetare, cum ar fi reducerea cu 30% a personalului bugetar, reducerea functiilor de conducere (directori, sefi de serviciu si de birouri), trimiterea efectiva la pensie a tuturor celor are cumuleaza pensia cu salariul din toate institutiile bugetare, inclusiv regii, companii si societati de stat, si reducerea drastica a cheltuielilor pentru sedii, telefoane, masini si aparatura de birou.