Eterna problema a lipsei locuintelor in Capitala pare a nu-si gasi rezolvarea. Pe celebrele -liste de asteptare-, apar noi si noi tinere familii si nu numai, care firesc, doresc o locuinta. Atat Primaria Capitalei, cat si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) par neputincioase in fata cererii de case si apartamete. Facilitatile, atat de trambitate, sunt inca departe de realitatea existenta.
Peste 12.000 de cereri de locuinta numai in Capitala
ANL se lauda ca are posibilitatea de a incepe constructia a 8.233 de locuinte pentru tineri, care vor fi acordate in regim de inchiriere, la care se adauga 974 de apartamente si 1.882 de case construite prin sistemul de credit ipotecar. Si asta in conditiile in care, pana in prezent, s-au inregistrat peste 12.000 de cereri. In opinia ministrului Mitrea, proiectele se lovesc de incapatanarea lui Basescu. Duelul ANL versus Primaria Capitalei a avut, in ultimul timp, ca miza responsabilitatea racordarii la utilitati a unor blocuri noi. Municipalitatea, la ordinul expres al lui Basescu, a sistat construirea de locuinte sociale in favoarea cumpararii de apartamente de pe piata libera, considerand ca aceasta modalitate de rezolvare a problemei locative este de aproximativ zece ori mai ieftina. Tot in contul politelor pe care Basescu doreste sa le plateasca ANL, primarul a recurs si la stratagema de a nu pune la dispozitia agentiei terenuri pentru constructii. Cica nu exista! In schimb, primariile de sector au prezentat liste cu terenurile disponibile pentru amplasarea constructiilor de locuinte pentru tineri, unul dintre perimetre fiind situat in zona Soselei Oltenita, din sectorul 4, unde se doreste ridicarea -unui cartier de referinta- pentru Bucuresti. De altfel, in acest loc se are in vedere realizarea unui numar de 674 de apartamente, practic, cele mai multe din programul pentru Bucuresti, majoritatea urmand sa fie receptionate in 2002. In ceea ce priveste locuintele prin sistemul de credit ipotecar, in Bucuresti vor fi construite 491 de apartamente si 1.055 de case.
Locuintele se construiesc tot pentru bogati
Dupa multe scandaluri si amanari, pe cele 1,5 hectare de teren dintr-o zona din cartierul Titan, primite de la Primaria sectorului 3, ANL va construi primele 42 de case proiectate pentru cate o familie. O casa cu o suta de metri patrati locuibili va costa in jur de 43.000 de dolari si va putea fi achizitionata in rate, pe 20 de ani, cu un avans de 10% pentru tineri de pana in 35 de ani, si de 20% pentru cei care au depasit aceasta varsta. Rata lunara va fi de -numai- opt milioane de lei, in functie de avansul dat. Guvernantii au promis, la inceputul mandatului, ca pretul pentru constructia unui metru patrat de casa nu va depasi suma de 300 de dolari. In cazul de fata, un metru patrat construit depaseste 400 de dolari. In cinismul lor, mai-marii ANL au anuntat ca aceste constructii sunt pentru familiile care au un venit lunar de aproximativ 600 de dolari. Cum in Romania, ultimul raport al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale arata ca peste 50% din populatia Romaniei traieste sub pragul saraciei, ne intrebam cine sunt -amaratii- care vor locui in aceste case. Mergand, mai departe, pe logica ministerului, dupa ce se vor muta in noile case, proaspetii proprietari isi vor vinde apartamentele bugetarilor!
Avansul si nivelul dobanzilor se calculeaza diferentiat
In ultimele zile ,ANL a anuntat ca va finaliza, in Bucuresti, 113 apartamante aflate in cateva structuri de bloc neterminate, preluate de catre agentie de la Directia Generala a Vamilor si de la Ministerul Finantelor si care vor fi oferite spre vanzare prin intermediul creditului ipotecar. Totodata, ANL incearca finisarea, in Capitala, a 128 de apartamente situate, de asemenea, in imobile neterminate care s-au aflat in patrimoniul Ministerului Apararii Nationale si Autoritatii Feroviare si care au fost trecute, prin hotarare de Guvern, in proprietatea ANL. Si la Brasov, pe Strada Oltului, a fost inaugurat, nu cu mult timp in urma, cel de-al treilea bloc realizat de ANL. Acesta are 20 de apartamente dispuse pe patru nivele si parter. Pretul locuintelor este cuprins intre 247 de milioane de lei, pentru apartamentele cu doua camere, si 303 – 339 milioane de lei, pentru cele cu trei camere. Acestea pot fi cumparate prin credit ipotecar, proprietarii avand posibilitatea sa achite pretul locuintelor in rate esalonate lunar pe o perioada intre 10 si 20 de ani. In sistem diferentiat se plateste insa avansul si se calculeaza nivelul dobanzii. Pretul locuintelor, ca si cuantumul ratelor lunare se calculeaza in euro.