Home Economic-Financiar Contribuabilii asalteaza din nou administratiile financiare

Contribuabilii asalteaza din nou administratiile financiare

DISTRIBUIŢI

– Toate sediile administratiilor financiare din Capitala au fost asediate, ieri, de bucurestenii veniti inca din zori sa-si depuna declaratiile de venit inainte de expirarea termenului legal – 31 iulie, de teama sa nu fie penalizati pentru intarzierea depunerii acestora.

– Sute de persoane au format cozi interminabile in fata ghiseelor de la administratii, determinandu-i, in unele locuri, pe gardienii insarcinati cu paza sediilor sa nu lase sa intre in cladire decat doua-trei persoane o data.

– Oamenii care au stat la coada sustin ca vina haosului o poarta autoritatile care nu au reusit nici acum, ca de altfel nici la precedentele termene-limita, sa se organizeze, astfel incat sa poata face fata afluentei crescute a celor care au venit sa-si depuna declaratiile de venit.

– De cealalta parte, functionarii de la administratiile financiare argumenteaza ca au venit la munca inclusiv la sfarsit de saptamana si au lasat deoparte orice alta ocupatie pentru a rezolva cat mai multe cereri zilnic, dar contribuabilii au pastrat vechiul obicei de a face totul in ultima clipa.

Apropierea expirarii termenului-limita de depunere a declaratiilor pe venit a determinat asedierea administratiilor financiare de contribuabilii care au sesizat in tonul ministrului finantelor ca nu se mai pune problema prelungirii termenului-limita. -Varful- de afluenta s-a inregistrat, ieri, la Oficiul din strada Lucretiu Patrascanu, sectorul 3, unde functionarii nu mai prididesc cu inregistrarea declaratiilor de venit. Aglomeratia si nervozitatea crescanda a deponentilor i-a determinat pe gardienii publici insarcinati cu paza sediului administratiei sa lase sa intre in cladire doar cate doua-trei persoane. -Nu mai inteleg nimic, pana astazi parca nici nu stiau de declaratiile astea, sambata, de exemplu, a fost pustiu pe aici. Azi, pe la 6.30 dimineata, erau cred mai mult de 100 de persoane care se inghesuiau, mai-mai sa rupa usile. La toate administratiile financiare, contribuabilii dau vina pe proasta organizare si pe numarul mic de ghisee de inregistrare a declaratiilor: -Daca ne-ar informa normal si ar avea mai multe ghisee, nu ne-am mai bate cu gardienii ca sa intram inauntru-, spun cei care stau la coada.

Haosul si degringolada sunt accentuate de pensionarii chemati si ei sa depuna declaratiile, desi nu au motiv sa o faca. Tudor Gheorghe are 75 de ani si proteze in loc de picioare: -M-a sunat sora mea plangand, de dimineata, ca a primit o scrisoare de la Fisc, ca sa vina sa depuna repede declaratia ca, daca nu, plateste mai mult dupa aia. M-a rugat sa vin eu aici, ca ea e bolnava-. Tine in buzunarul de la piept scrisoarea semnata de Gheorghe Oana, prin care se atrage atentia ca nedepunerea declaratiei la timp atrage dupa sine penalizari la plata sumelor datorate. -Scrie domnule acolo ca pensionarii nu trebuie sa depuna declaratii? Scrie! Atunci de ce ne mai chinuiti si ne mai puneti pe drumuri? Sa va fie rusine!-, il apostrofeaza Tudor Gheorghe pe unul dintre gardieni, in timp ce se indeparteaza in carje. Acesta da din umeri si imparte mai departe formulare de declaratii celor aflati la coada. Isi scoate cascheta, se sterge de transpiratie cu dosul palmei si ofteaza: -Maine va fi mai rau-.

Cele mai mari probleme, in Bucuresti

Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul Finantelor, estimeaza ca pana la sfarsitul zilei de astazi vor fi depuse in toata tara aproximativ 85% din declaratiile de venit, fata de 75% la sfarsitul saptamanii trecute si 65% la data de 19 iulie. -Cele mai mari probleme le avem in Bucuresti, in privinta inregistrarii contribuabililor, motivul fiind evidentierea intamplatoare a datelor acestora, de la codul numeric personal pana la prestarea de servicii in diferite locuri-, a precizat Oana. Cel mai ridicat grad de depunere a declaratiilor de venit s-a inregistrat in cazul contribuabililor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, iar cel mai redus, in cazul veniturilor obtinute din profesii liberale.

Incepand de maine, 1 august 2001, intarziatii vor plati penalizari din suma datorata sau de primit in urma regularizarii veniturilor: 10% din impozitul datorat pentru o intarziere de pana la 30 de zile, 30% – pana la 60 de zile si 50% – pentru intarzieri de peste 60 de zile.

Sondajul national al companiei Data Media, realizat luna trecuta, releva ca peste 90% din populatia adulta a Romaniei se declara la curent cu noul sistem de impozitare a veniturilor, numai 7,7% afirmand ca nu stiu nimic sau nici macar nu au auzit de impozitul pe venitul global. Ponderea celor care au atitudine nefavorabila fata de cei favorabili instituirii acestui impozit, 30%, comparativ cu 20,9%. Dintre cei care au avut contact cu autoritatile fiscale in ultimele 12 luni, majoritatea declara ca a intampinat corectitudine, competenta si respect. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre cei chestionati au caracterizat practicile autoritatilor fiscale ca fiind dezorganizate si lipsite de transparenta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.