La Putere sau in Opozitie, reprezentantii PSD au fost constant refractari la ideea de retrocedare. In ciuda acestei atitudini, stirile privind reimproprietarirea unor lideri de seama ai partidului cu zeci de hectare, conace si imobile se inmultesc pe zi ce trece. Astfel, reprezentantii partidului de guvernamant au devenit printre principalii beneficiari ai legilor privind retrocedarea terenurilor si imobilelor, desi, la nivel declarativ, nu s-au aflat niciodata de aceeasi parte a baricadei cu proprietarii care, de 10 ani incoace, cer sa reintre in posesia bunurilor lor.
Mama premierului si-a castigat casa inca din 1994
Liderii PSD au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a bloca, in perioada 1996-2000, adoptarea Legii privind retrocedarea imobilelor abuziv confiscate, intrucat fondul actului normativ era considerat extrem de favorabil fostilor proprietari. Pentru familia Nastase, amanarea adoptarii legii nu era un impediment, pentru ca, prin grija guvernului Vacaroiu, mama actualului premier si-a recuperat casa inca din 1994, data la care multi propritari romani se gandeau la Strasbourg ca la ultima lor speranta pentru redobandirea bunurilor legale. Conform declaratiilor facute zilele acestea de sora premierului, Dana Barb, Elena Nastase a obtinut prin sentinta definitiva a Judecatoriei sectorului 1 imobilul din strada Av. Petru Cretia nr. 60, care apartinea familiei inca din anii *30. Sora premierului afirma, in aceeasi declaratie, ca -pentru mama noastra, revendicarea acestei case a fost, inainte de toate, o obligatie morala fata de unchiul si matusa noastra, avand in vedere eforturile materiale facute de acestia pentru edificarea imobilului, in anii *30, dar mai ales persecutiile si umilintele indurate de la noii <proprietari ai imobilului>, dansii devenind simplii chiriasi in unica lor proprietate-. Explicatia este mai mult decat induiosatoare, dar sunt sute si poate mii de proprietari care au trait si chiar mai traiesc drama de a fi chiriasi in casa lor si pe care statul roman ii ignora in continuare. Cel mai elocvent este cazul Brumarescu, in care proprietarul a reusit sa reintre in posesia casei doar dupa opt ani de lupta in justitie si dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat o sentinta definitiva in acest caz.
Iliescu a devenit mosier peste noapte
Presedintele tuturor romanilor nu mai este la fel de sarac cum declara la inceputul anilor *90. Admiratia pentru Iliescu a facut-o pe mosenitoarea familiei Lipatti sa-i doneze presedintelui Romaniei conacul si terenul aferent, situat undeva in Moldova. Astfel, peste noapte, cel care-i acuza pe mosieri ca vor sa-si ia inapoi pamanturile pentru a-i inrobi pe tarani, a devenit, prin voia sortii, mare boier cu conac si acareturi.
Ministrul culturii a beneficiat din plin de Legea Lupu
Printre noii boieri ai PSD se numara si ministrul culturii, Razvan Theodorescu. Imediat dupa intrarea in vigoare a Legii Lupu, in ianuarie 2000, Theodorescu a fost primul beneficiar al acestei legi in judetul Iasi. El a fost reimproprietarit cu un conac si cu 50 hectare de teren, care au apartinut familiei sale, devenind astfel unul dintre cei mai avuti membri ai partidului.
Rodica Stanoiu – ot Gorj
Cea mai noua achizitie in clubul boierilor din PSD este ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, care doar cu cateva luni in urma recomanda judecatorilor sa fie mai sensibili la nevoile chiriasilor cand judeca procese de retrocedare a imobilelor.
Doamna Stanoiu sustine insa ca nu a ridicat nici macar un deget pentru a-si recupera propritatile: -Cea din Bucuresti a fost restituita inca din anii *70, cea de la Filiasi a fost ocupata de Comisariat si apoi de niste cooperative, care au inteles sa treaca in statutul de chirias si sa plateasca chirie, cea din Gorj, eu n-am facut nici un fel de forma de a o recupera, pana acum la Legea 1/2000, care o data cu restituirea pana la 50 de hectare restituie si conacul-, declara la BBC ministrul justitiei. Noua proprietate a Rodicai Stanoiu se afla in comuna Bolbosi , al carei cetatean de onoare a si devenit gratie prefectului Toni Grebla. Pe langa conac, doamna Stanoiu detine in aceeasi localitate 34 de hectare de teren. Graba cu care a actionat primarul din Bolbosi pentru a-i acorda titlul de proprietate Rodicai Stanoiu, in conditiile in care la nivelul intregului judet doar 10% dintre proprietari au intrat in posesia acestui document, nu se justifica decat prin functia pe care o detine in guvern boieroaica satului.