SC Electrica SA a parafat in ajunul Revelionului 2005 un contract destul de dubios. Functionarii acestei societati de stat care se afla in plin proces de privatizare au muncit din greu in penultima zi a anului pentru achizitionarea a 1.700 de autoutilitare pick-up la pretul de 14.870.517 de euro. Conform calculelor, rezulta ca valoarea unei masini este de 8.747 de euro, cu 44% mai mult decat pretul de vanzare practicat de producatorul Dacia-Renault Pitesti. Contractul de achizitie a fost atribuit firmei Ager Leasing, inregistrata in Zona Libera Giurgiu, fara sa fie publicat vreun anunt de licitatie pentru achizitionarea acestor autoutilitare. Aceeasi firma a beneficiat de un contract asemanator cu Inspectoratul General al Politiei.
Autoutilitarele pick-up au fost achizitionate de la aceeasi firma care anul trecut a mai vandut 1.500 de masini Dacia Solenza si Inspectoratului General al Politiei Romane. Atunci a fost vorba despre o licitatie la care Ager Leasing nu a avut vreun concurent, atribuirea facandu-se in cadrul unei negocieri cu o singura sursa. Ca si atunci, oficialii institutiei publice care a aruncat 15 milioane de euro nu au pus problema unui discount, desi valoarea contractului era imensa.
Licitatie neanuntata
Contractul nr. 417/2004 dintre Electrica si Ager Leasing a fost atribuit, conform Anuntului de Achizitie Publica din data de 03/02/2005, in baza unei licitatii publice conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001. Cu toate acestea, oficialii de la Electrica nu au putut sa spuna care este data in care, conform legii, ei au publicat un anunt de participare la licitatie. De altfel, acest anunt nu a fost publicat in -Monitorul Oficial-.
Masini cumparate peste pretul pietei
Masinile cumparate de Electrica SA au costat 8.747 euro/bucata. Pentru a oculta aceasta afacere, reprezentantii institutiei au incercat sa nu ne ofere detalii despre marca si modelul autovehiculelor cumparate. Biroul de Presa de la Electrica s-a pregatit sa ne ofere un raspuns complet, dar la un moment dat cineva a dat ordinul ca acest raspuns sa nu mai ajunga niciodata la cunostinta publicului.
Motivul era extrem de simplu. In cazul in care aflam modelul, puteam sa facem un calcul simplu al banilor pe care Electrica ii plateste pentru achizitionarea acestor masini. Oricum, cea mai scumpa autoutilitara de tip pick-up comercializata de producatorul Dacia Renault din Pitesti costa 6.040 de euro si are tractiune 4×4.
In acelasi timp, la licitatie mai participase o banca respectabila, iar aflarea unei asemenea vesti ar fi facut si mai dubioasa optiunea reprezentantilor Electrica de a atribui contractul spre Ager Leasing.
De asemenea, avand in vedere numarul mare de masini cumparate, ar fi fost necesara si negocierea unui discount. In acelasi timp, numarul de masini achizitionate de Electrica este imens. Daca vor fi impartite egal intre filialele judetene, autovehiculele vor impanzi practic intreaga tara. Fiecarui judet ii vor reveni peste 40 de masini.
Patron suspectat de returnari ilegale de TVA
Firma care s-a ales cu contractul de 15 milioane de euro de la societatea comerciala Electrica SA a mai dat o lovitura anul trecut. Ager Leasing a vandut Inspectoratului General al Politiei 1.500 de autoturisme Dacia Solenza pentru fabuloasa suma de 13,8 milioane de euro.
Contractul a fost perfectat in ciuda faptului ca patronul acestei companii – Mihail Bogdan Savin – este un personaj mai mult decat controversat.
In octombrie 2003, seful ANAF, Nicolae Plaiasu, dezvaluia faptul ca Savin a fost implicat intr-o afacere incalcita, care s-a soldat cu rambursarea ilegala a 18 miliarde de lei. In reteaua infractionala din care facea parte si patronul de la Ager Leasing mai erau implicate sase firme.
In acelasi timp, numele sau si al companiei care a livrat masini la IGP si la Electrica mai apar si intr-un dosar penal de la Orsova, pentru o asociere dubioasa.