Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, a anuntat ieri ca directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie, Ion Poeana, a fost inlocuit cu Ion Sandu. Practic, prin aceasta mutare, cei de la meteo s-au intors in 2001, cand Ion Sandu a demisionat pe motiv ca fosta conducere a ministerului de atunci – Aurel Constantin Ilie si Florin Stadiu – -urmareste distrugerea INMH-. Toate bune si frumoase, numai ca plecarea lui Ion Sandu a avut la baza o serie de nereguli si ilegalitati.
-Curentul- va prezenta cateva din realizarile de exceptie ale directorului Ion Sandu, in special in implementarea proiectului SIMIN.
Afacerea SIMIN
Prin HG nr. 1037/29.12. 1999, guvernul Isarescu a desemnat firma americana Lockheed Martin ca unica sursa pentru realizarea proiectului SIMIN. Cu acest act normativ, executivul a garantat in numele statului roman un credit de 55 milioane de dolari, la care se adauga dobanzile, comisioanele, spezele bancare aferente, ce pot atinge jumatate din suma. Directorul Sandu preciza atunci ca firma americana se obliga sa realizeze cel mai performant sistem meteorologic din Europa, care va cuprinde cinci radare Doppler in banda -S-, 60 de statii automate si mai multe statii de lucru pentru vizualizarea informatiei din sistem. Cei sapte ministri care au semnat nota de fundamentare au considerat ca Lockheed Martin este singura firma din lume care realizeaza o retea meteorologica integrata. La aceasta suma ar fi trebuit poate sa se organizeze o licitatie, dar nu s-a intamplat asa ceva. Mai mult, nu s-a facut nici macar o analiza comparativa de oferte. INMH, beneficiarul creditului, a solicitat evaluarea tehnica si financiara doar firmei americane mentionate, fara a mai apela la alti furnizori performanti in domeniu.
In afara de Lockheed Martin, care produce numai radare Doppler in banda -S-, in valoare de circa patru milioane de dolari, exista si alti furnizori de asemenea radare, la fel de performante (Entreprise Electronics Corporation – EEC din SUA, Gematronik – Germania si Ericsson), dar la jumatate din pret. In plus, ceilalti furnizori ignorati de INMH produc si radare in banda -C-.
Specialisti de peste hotare au precizat ca radarele in banda -S- realizate de firma americana sunt utilizate in zonele tropicale, cu ploi abundente si torentiale, si in zonele cu uragane si tornade.
Directorul Sandu nu a putut preciza atunci cine va asigura service-ul retelei si cat ne va costa. Numai service-ul unui radar Doppler in banda -S- costa anual circa 100.000 de dolari.
Replica de exceptie
Trebuie precizat ca in 2001, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, directorul Ion Sandu s-a remarcat printr-o replica de mare exceptie. Unul dintre invitati la acel eveniment a atras atentia conducerii de atunci a INMH ca -nu este bine sa va jucati cu prognozele, pentru ca aseara, la toate televiziunile, s-a anuntat ca azi va fi o vreme frumoasa, cu temperaturi intre 12 si 15 grade, dar cand am iesit astazi afara, ningea-. Imediat, directorul Ion Sandu a sarit ca ars, a dat dreptate invitatului si a precizat hotarat ca -intreaga comisie de prognoza va fi sanctionata pentru aceasta eroare-. Insa secretarul de stat Florin Stadiu l-a adus cu picioarele pe pamant pe Ion Sandu, precizandu-i ca -presedintele comisiei de prognoza esti chiar tu, domnule director, si, ca atare, va trebui sa te sanctionezi primul-.
Salarii mari
Raportul Corpului de Control al ministrului Aurel Constantin Ilie intocmit in 2001 precizeaza foarte clar ca la INMH -s-a constatat ca nu au fost aduse la indeplinire in mod corespunzator criteriile de performanta pe anul 2000 prevazute in contractul de administrator unic-. De asemenea, se mai precizeaza in raport ca -prin proiectul de buget pe anul 2001, fondul de salarii determinat de catre INMH, la categoria salarii brute, a fost stabilit la suma de 84.858.000.000 de lei, respectiv cu 63,9% mai mult decat in anul 2000-, rezultand ca -fondul de salarii prevazut este mai mare decat cel determinat conform normelor Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale cu suma de 19.964.000.000 de lei, diferenta ce ar urma sa fie acoperita, in cea mai mare parte, din alocatiile de la bugetul de stat-. Corpul de Control al ministrului a mai constatat ca sustinerea unor puncte de vedere personale de catre domnul Ion Sandu nu a avut suport economic.