Ieri, la o zi dupa atacul violent al Israelului de la Napluse, care a facut opt victime, a fost vremea raspunsurilor amenintatoare din partea palestinienilor. Miscarea Fatah a presedintelui Yasser Arafat si-a radicalizat, brusc, pozitia fata de Israel, anuntand ca israelienii vor plati -pretul scump al crimei- de la Napluse. -Armele combatantilor vor fi indreptate impotriva entitatii sioniste, Israelul, si oriunde se gasesc aliatii sai americani. Clica presedintelui George Bush ar trebui sa se teama de represiuni sangeroase pentru ca astfel sa plateasca pretul pentru ca sprijina crimele premierului Ariel Sharon-, a declarat un reprezentant al Miscarii Fatah. Este prima data dupa conferinta de la Madrid din 1991, care a inaugurat procesul de pace israelo-palestinian, cand partidul lui Yasser Arafat face astfel de declaratii belicoase impotriva Statelor Unite. Se pare ca palestinienii intentioneaza sa faca presiuni asupra Washingtonului, pentru a merge mai departe decat o simpla condamnare, chiar daca ea a fost facuta cu fermitate, a atacului de la Napluse. -Poporul israelian va plati pretul scump al acestei crime-, a declarat la radioul israelian un inalt responsabil al Fatah in Cisiordania, Hussein Al-Cheikh. -Cei care au luat aceasta decizie sunt teroristi si trebuie tratati ca atare-, a adaugat acesta, lasand sa se inteleaga faptul ca miscarea sa aproba eventualele atentate in Israel. -Incetarea focului a murit, iar poporul palestinian este acum unit in lupta contra ocupatiei-, a mai afirmat Hussein Al-Cheikh. Ieri a fost si zi de doliu general in Cisiordania. O multime de aproximativ 100.000 de persoane a participat la inmormantarea celor opt palestinieni care au murit la Napluse.
Israelul intareste masurile de securitate
De partea israeliana, ieri a fost vremea pentru reintarirea dispozitivelor de securitate. Premierul Ariel Sharon a justificat atacul, declarand chiar ca a fost unul dintre cele mai reusite ale armatei israeliene. Israelul nu a facut decat sa se apere, pentru ca avea informatii privind producerea iminenta a unor atentate palestiniene in acea zona, aceasta a fost pozitia oficiala a Cabinetului. Reunit in sedinta de urgenta ieri dimineata, minicabinetul israelian a precizat ca nu incearca sa escaladeze conflictul, insa atacul de la Napluse a fost o masura necesara si a anuntat ca va continua acest tip de operatii. Minicabinetul este compus din prim-ministrul Sharon, ministrul apararii, Binyamin Ben Eliezer, si seful diplomatiei, Shimon Peres. Presa israeliana a sprijinit atacul, insa s-a intrebat asupra eficacitatii sale si a riscurilor redutabile ale mortilor de la Napluse, data fiind dorinta de razbunare a palestinienilor.
Rusia si Siria pun la colt Israelul
Pe plan diplomatic, Rusia si Siria au criticat in termeni duri Israelul, dupa ce Statele Unite facusera acelasi lucru. Pentru Moscova, recursul la forta a fost inadecvat. -Este absolut clar ca violenta duce la mai multa violenta si ca recursul la forta nu face decat sa intareasca ostilitatea ambelor parti-, se arata in comunicatul remis publicitatii ieri de catre Ministerul de Externe rus. Presedintele sirian, Bachar Al-Assad, a cerut armatei sale sa fie in maxima alerta, date fiind amenintarile Israelului. -Regiunea noastra traverseaza o perioada delicata, care necesita cel mai inalt nivel de vigilenta si de pregatire-, a afirmat acesta. -Inamicul sionist urmareste punerea in aplicare a unui plan agresiv si expansionist, iar amenintarile sale continua-, a adaugat presedintele in mesajul sau remis presei. Siria doreste pacea, a asigurat acesta, acuzand Israelul de a fi -ostil fata de o pace justa, bazata pe o retragere a Israelului din platoul sirian Golan, pana la linia din 4 iunie 1967, si din partea libaneza inca ocupata, precum si pe respectarea drepturilor legitime ale poporului palestinian la autodeterminare si la fondarea unui stat independent, cu capitala la Ierusalim-.