Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH) avertizeaza ca, in urmatoarele trei zile, vremea va fi caniculara in Campia de Vest si in Campia Romana, temperatura aerului putand ajunge pana la 38 de grade. In zonele de campie din vestul si sudul tarii, temperatura aerului se va incadra, la amiaza, intre 35 si 38 de grade Celsius, iar indicele de temperatura-umezeala va depasi valoarea normala, ceea ce va determina un grad ridicat de disconfort termic.
Angajatorii, obligatii sa-si protejeze salariatii
La jumatatea lunii iunie a anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanta referitoare la protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele in care, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme. Prevederile ordonantei se aplica atunci cand Institutul National de Meteorologie si Hidrologie anunta temperaturi ale aerului de peste 37 de grade Celsius sau cand acestea scad sub -20 de grade Celsius, timp de doua zile consecutiv. Cand temperaturile depasesc 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. In plus, in vederea mentinerii starii de sanatate a angajatilor, angajatorii sunt obligati sa asigure cate doi-patru litri de apa minerala de persoana pentru fiecare schimb, echipament individual de protectie si de dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditii prevazute de ordonanta sunt obligati sa reduca durata zilei de lucru sau sa alterneze perioadele de repaus cu cele de munca.
Primele efecte: patru incendii de padure in mai putin de 24 de ore
Miercuri, pompierii din Mehedinti au stins patru incendii in localitatile Gruia, Devesel, Garla Mare si Gura Vaii, izbucnite din cauza vegetatiei uscate, a temperaturilor de peste 40 de grade Celsius si a vantului puternic. Cel mai violent dintre acestea a izbucnit, miercuri seara, in padurea din vecinatatea drumului national Drobeta-Turnu Severin – Orsova
Focul a cuprins cateva hectare de vegetatie forestiera, iar interventia pompierilor militari a fost ingreunata de malul stancos si abrupt, de temperatura ridicata a aerului si de la suprafata solului, precum si de curentii de aer care favorizau propagarea focului. Pompierii militari au solicitat sprijinul Ministerului Apararii Nationale, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera pentru a trimite efective in zona. Cu ajutorul acestora, incendiul a fost stins spre dimineata. Zece hectare de padure au ars, iar alte 20 au fost salvate.