In ascensiune in ultimele zile, pretul petrolului a crescut din nou ieri, cu 1,7%, pe fondul temerilor ca greva nationala din Venezuela va bloca exporturile de petrol din aceasta tara pentru a opta zi consecutiv, informeaza Reuters.
La deschiderea sedintei bursiere de la New York, barilul se tranzactiona cu 27,4 dolari, cu 47 de centi mai mult decat pretul stabilit saptamana trecuta.
Protestele declansate la 2 decembrie in statul sud-american au afectat indeosebi activitatea din sectorul petrolier, provocand reducerea la jumatate a productiei si intreruperea exporturilor.
Analistii au avertizat ca pierderile semnificative inregistrate de exportatorii venezueleni ameninta sa arunce economia nationala intr-o perioada de recesiune. Vanzarile de petrol contribuie cu aproape jumatate la veniturile guvernului de la Caracas.
De asemenea, continuarea protestelor afecteaza si Statele Unite, principala piata pentru petrolul venezuelean, care asigura peste 13% din necesarul american de petrol.
In noiembrie, productia celui de-al cincilea mare exportator de titei si produse rafinate din lume s-a ridicat la aproape 2,7 milioane de barili pe zi.
Negocierile dintre guvernul de la Caracas si liderii opozitiei au esuat, iar presedintele Hugo Chavez a amenintat ca va face uz de forta militara pentru a restabili ordinea. De asemenea, el a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va reorganiza Consiliul de Administratie si va inlocui managerii disidenti la grupul petrolier de stat PDVSA.
In acelasi timp, inspectorii pentru dezarmare ai Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) analizeaza, in prezent, declaratia administratiei de la Bagdad, prin care acesta sustine ca nu detine arme de distrugere in masa si nici bomba nucleara.
Raportul inaintat de autoritatile de la Bagdad, la sfarsitul saptamanii trecute, nu s-a reflectat in mod semnificativ asupra pretului petrolului, intrucat prezentarea sa fusese anticipata.
Statele membre ale Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor reuni joi, la Viena, pentru a stabili o strategie, dupa ce in ultimele luni piata petroliera a fost marcata de dezbaterile privind cresterea sau diminuarea cotelor de productie.
Administratia de la Bagdad a cerut OPEC sa impuna reducerea capacitatii de productie, in semn de protest fata de o eventuala actiune militara a Statelor Unite in Irak. Analistii si-au exprimat insa indoiala cu privire la o astfel de decizie, anticipand un surplus al productiei petroliere, precum si o scadere a pretului titeiului in primul trimestrul al anului viitor.
-Cu exceptia unor fluctuatii minore consemnate in perioada inspectiei ONU in Irak, un eventual atac militar in Irak va conduce la scaderea pretului petrolului. Si asta deoarece strategia administratiei Bush a transformat problema Irakului intr-un catalizator care va restructura piata petrolului din Orientul Mijlociu-, a apreciat Sadek Boussena, fostul presedinte OPEC, actual consilier special la banca de investitii Societe Generale.