Home Actualitate -SPAGA- singura care tine pasul cu inflatia

-SPAGA- singura care tine pasul cu inflatia

DISTRIBUIŢI

Putini sunt cei care se pot lauda ca nu au dat niciodata un mic ciubuc pentru castigarea bunavointei unui functionar al statului, unui medic, unui profesor sau unui politist. -Mica ciupeala- a intrat in cotidian. Nimeni nu se arata indignat de faptul ca trebuie sa -impinga- ceva pentru rezolvarea unei probleme. Mai mult, s-a ajuns chiar la o clasificare a spagilor pe domenii de activitate.

In Primarie se ofera de la un pachet de cafea pana la 1.000 de dolari

Autorizatia de constructie este una dintre cele mai banoase afaceri din Primarie. Spaga pentru un astfel document oscileaza intre 500.000, daca solicitantul se grabeste, si 1.000 de dolari, in cazul in care solicitantul vrea sa construiasca intr-o zona in care este interzis acest lucru. In mod normal, obtinerea autorizatiei nu costa mult, daca documentatia este intocmita corect si complet. -Daca e sa gandesc nemteste, nici o documentatie nu este intocmita cum trebuie-, spune un functionar, care precizeaza ca in aceasta situatie este loc de interventie.

Spaga, negociata ca la piata

In pietele agroalimentare, spaga a fost dintotdeauna la ordinea zilei. De la seful de piata la simplul lucrator comercial, fiecare isi are partea sa, indiferent daca este vorba de inchirierea unei tarabe sau de perceperea taxei de 5% pe cantitatea de marfa vanduta. -Ma inteleg cu taxatorul sa-i declar jumatate din marfa, cotizez cu 150.000 lei, iar marfa ramasa nu mi-o mai taxeaza-, ne-a spus un comerciant. Vanzatorii din piete mai dau birul si in produse, mai ales spre seara, la ultima taxare. -Cateva vinete si doua-trei kilograme de rosii si ardei ne impaca cu seful pietei-, a explicat un alt vanzator. Practic, nu exista zi in care un lucrator din piete sa nu plece acasa cu sacosele pline de produse agroalimentare.

Tot ce-i mai bun pentru -doamna profesoara-

In invatamant, -atentiile- sunt destul de numeroase si sunt intalnite aproape la tot pasul. Pentru transferul unui copil de la o scoala mai slab cotata la o scoala sau liceu de elita, -sponsorizarea- ceruta de directorii acestor institutii este destul de generoasa, ridicandu-se la sute de dolari. Titularizarea in invatamant si obtinerea unui post la o scoala in oras este aproape intotdeauna precedata de o suma in dolari plasata la cine trebuie. Ocaziile in care banii pot indulci viata elevului sunt numeroase, de la servicii facute profesorilor si pana la cadourile periodice de sarbatori. -Stiu o profesoara care, timp de patru ani de zile, cat a fost diriginta unui copil ai carui parinti lucrau la Abator, a avut frigiderul ticsit de toate sortimentele de carne-, ne-a declarat un director de scoala.

Inspectorii de la -Sanepid- se multumesc cu doi pesti si o roata de cascaval

Multe ciubucuri merg si spre institutiile care supravegheaza productia si comercializarea produselor alimentare. Micul lor ciubuc de zi cu zi este in natura. Un sfert de pastramioara, o roata de cascaval, doi crapi proaspeti sau o jumatate de muschi de porc ales pe spranceana. Comerciantii cam stiu in ce zi a saptamanii vor fi calcati de inspectori si adesea chiar pregatesc pachetelele. In general, acestea sunt menite sa-i faca pe controlori sa mai inchida ochii la neregulile marunte, mai ales ca toti proprietarii de firme de comercializare a alimentelor stiu ca este imposibil sa iasa curati ca lacrima la control. -Cat timp se intocmeste eventualul proces-verbal de constatare a neregulilor, scot de la rece o sticla de apa minerala, o cafea si o tigara buna-, spune un sef de magazin. Acelasi sistem este aplicat si de comisarii Garzii Financiare si de politisti. Orice comerciant poate fi prins pe picior gresit. Neafisarea pretului unui produs, faptul ca inscriptia de pe o eticheta nu a fost tradusa in romaneste reprezinta cele mai simple contraventii care pot fi amendate. Pentru a nu plati mai mult decat se merita, patronii prefera sa ofere o atentie aparatorului legii. Acestia intra, saluta, comanda, beau si pleaca. Nici nu platesc, dar nici nu dau amenzi. Un schimb reciproc avantajos.

Cei mai necajiti sunt angajatii de la Registrul Auto Roman

Principiul -Ai, n-ai, dai- functioneaza din plin la Registrul Auto Roman. Oricine are probleme cu masina poate trece testul, dar in schimbul catorva sute de mii de lei. Suma depinde de cat de grave sunt defectiunile autoturismului. Modalitatea de a-i -inmuia- pe cerberii care controleaza starea tehnica a masinilor este simpla: in primul rand, este nevoie de o recomandare din partea unui cunoscut al functionarului de la RAR. Apoi, printre actele date spre verificare, cetateanul plaseaza cateva hartii de 100.000 de lei, in functie de problema masinii. Astfel, daca aprecierea proprietarului este conforma cu starea tehnica a autoturismului, are toate sansele sa primeasca vigneta care atesta buna sa functionare.

Daca n-aveti bani, nu va imbolnaviti

In sistemul sanitar, atentiile circula mai repede ca sangele. Daca esti bolnav si nu ai portofelul bine captusit, mai bine renunti la internare si la medicamente. Atentiile sunt mai necesare ca perfuziile daca vrei sa se uite cineva si la tine.

O nastere usoara costa 500.000 de lei, iar o cezariana, 1.000.000 de lei. Pentru o anestezie inainte de operatie, trebuie sa strecori un plic cu cateva sute de mii de lei. O operatie de menisc ajunge catre un milion, iar o operatie mai complicata la picior ajunge pana la 2,5 milioane de lei. Si la Chirurgie preturile sunt piperate. Apendicita face 1.000.000 de lei, iar o hernie, 1,5 milioane de lei. La Sectia de interne, tratamentele simple trebuie rasplatite cu sume cuprinse intre 250.000 si 500.000 de lei, in functie de starea bolnavului. In privinta asistentelor, spagile urca de la banalul pachet de cafea pana la cateva sute de mii de lei.

Incalcarea regulilor de circulatie, cel mult 200.000

Incalcarea unei reguli de circulatie are ca rezultat intocmirea unui proces-verbal de contraventie, urmat de o amenda sau de suspendarea permisului de conducere. Toate aceste neplaceri pot fi insa evitate daca nu se incheie procesul-verbal. Taxa pentru bunavointa agentului de circulatie ajunge la 25% din valoarea amenzii. Cu 100.000-200.000 lei scapi de plata unei amenzi de pana la doua milioane. In final, toata lumea este multumita. Agentul de circulatie si-a asigurat banii de tigari, iar soferul a scapat mai ieftin decat daca se aplica litera legii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.