Cu ocazia implinirii unui an de la lansarea programului national -Educatia pentru sanatate-, aceasta va deveni disciplina obligatorie pentru elevii claselor I, a V-a si a IX-a, incepand din anul scolar 2003-2004, a anuntat, ieri, Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei, in conferinta aniversara.
Programul national -Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca- a inceput in decembrie 2001, avand ca obiectiv formarea elevilor pentru un stil de viata sanatos, in scopul prevenirii imbolnavirilor, si a beneficiat de sprijin atat intern, cat si extern, prin UNICEF, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala USAID, Banca Mondiala, precum si alte organizatii nonguvernamentale din tara si strainatate.
Introdus experimental in primele clase ale fiecarui ciclu de invatamant, programul a fost structurat pe mai multe domenii, vizand notiuni elementare de anatomie si fiziologie, igiena personala, sanatatea mediului, sanatatea mintala, sanatatea alimentara, sanatatea reproducerii, bioetica, consumul si abuzul de substante toxice, precum si accidente, violenta, abuz fizic, reguli de acordare a primului ajutor si violenta in familie.
In anul scolar viitor, toate cele 23.000 de unitati de invatamant vor fi dotate cu truse de prim-ajutor, iar 20.000 de cadre didactice vor fi instruite, pana in 2007, ca educatori pentru sanatate. Tot pana in 2007, vor fi elaborate aproximativ 3,5 milioane de ghiduri pentru elevi si profesori.
Primele notiuni de igiena vizeaza spalatul mainilor, pentru ca mainile murdare provoaca imbolnaviri grave, precum hepatita virala A, bolile diareice acute sau alte infectii, a declarat Alexandru Rafila, director general in Ministerul Sanatatii. Dar elevii trebuie sa primeasca informatii si despre boli grave precum SIDA sau hepatita B (care se transmit prin contact sexual neprotejat) sau despre riscurile consumului de droguri. Directorul Rafila a participat in locul ministrului sanatatii si familiei, care nu a putut fi prezenta la aceasta conferinta.
Cum la fel nu au putut fi prezente nici celelalte personalitati invitate, desi programul vizeaza un segment de populatie de 4,5 milioane de copii si tineri. Astfel, premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu au trimis doar reprezentanti…
In schimb, partenerii internationali implicati au dat o atentie deosebita acestui moment; au fost prezenti ambasadorul UNICEF la Bucuresti, Karin Hulshof, coordonatorul rezident in Romania al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Soknan Han Jung, coordonatorul din partea USAID, Susan Monoghan, coordonatorul de programe pentru Romania din partea firmei John Snow INC., Merce Gasco.
Cu ocazia conferintei, ministrul educatiei a premiat elevii castigatori ai concursului national -SIDA – o provocare la solidaritate-.