Home Dezvăluiri Oprea a încălcat Legea 8/1996, însușindu-și opera lui Nicolae Iorga fără drept

Oprea a încălcat Legea 8/1996, însușindu-și opera lui Nicolae Iorga fără drept

DISTRIBUIŢI

Mai șarlatan decât Victor Ponta, Gabriel Oprea nu numai că și-a plagiat lucrarea de doctorat dar i-a mai făcut și pe alți plagiatori doctori în drept. „Interesul național” posta în ziua în care CNATDCU decidea că Oprea a plagiat, pe contul său de Facebook că „în 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice și legale în vigoare la momentul respectiv.” Serios? Ia să vedem ce spunea la momentul 2000-2001 Legea 8/1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, la articolul 141: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere (…) dacă fapta nu constituie o infracţiune mai grava”.

Așadar din analizele pe text făcute de jurnalista Emilia Șercan aflăm că Oprea a plagiat din lucrările îndrumătorului său Ion Neagu care cu siguranță va declara că i-a dat acest drept dar și din marele Nicolae Iorga și din celebrul criminalist interbelic Constantin Țurai.

CITEȘTE ȘI Incredibil: actele prin care Oprea și Onțanu au devenit generali au fost distruse de MApN

Cea de-a doua secțiune din Capitolul III al tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plangerea prealabilă – perspectiva istorică”, este copiată cuvânt cu cuvânt din lucrarea „Plangerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicațiunea la legislațiunea română” a lui Constantin Țurai, publicată în 1938 la Imprimeriile „Curentul” SA, a dezvăluit Emilia Șercan într-o anchetă pubicată de Hotnews.ro.
Astfel, Oprea copiază lucrarea lui Țurai fără a folosi ghilimele sau a cita sursa.
Țurai în cartea sa îi cita pe Nicolae Iorga și Gheorghe Ghibănescu, menționând corect autorii, dar Oprea și-a însușit fără drept citatele și le-a prezentat ca fiind ale lui adică mai exact a comis infracțiunea prevăzută de Legea 8/1996 la articolul 141, chiar de mai multe ori, plagiind mai mulți autori.
Dar nu vă bucurați că prin prescrierea ce a intervenit în anul 2005, Oprea scapă de orice răspundere penală dar fapta rămâne iar instanțele civile nu vor putea decide decât că lucrarea e plagiată. Menționăm că Ponta a câștigat procesul de plagiat pentru că cel după care a plagiat l-a ajutat să scape refuzând să depună vreo plângere. Dreptul lui! Dar Nicolae Iorga, Gheorghe Ghibănescu și Constantin Țurai cu siguranță nu i-ar fi oferit lui Oprea vreun drept nici dacă ar mai fi fost în viață în 2000, legea 8/1996 prevăzând atunci la art.13 că doar autorul avea dreptul de a autoriza „reproducerea integrala sau partiala a operei” sale.
Protecția drepturilor de autor se întinde în România pe o durată de 70 de ani. Așadar Oprea ar fi putut să-și însușească operele respective fără să încalce legea abia în anul 2008. Dar a riscat pentru a-și construi pe baza acestui fals doctorat o carieră politică și să-și asigure stelele de general. Între Elena Ceaușescu și Gabriel Oprea există o singură diferență: ea nu s-a vrut și general al Armatei Române, doar doctor!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.