Cladirea Scolii de Muzica si Arte Plastice – -Casa Celibidache- – din Roman, Strada Veronica Micle, a apartinut compozitorului Sergiu Celibidache (1912-1996). Dupa 1990, cladirea a fost revendicata de mostenitorii compozitorului: fiica, Irina Celibidache – casatorita Macovei (din Galati) si un nepot – Sergiu Celibidache (Bucuresti). Nemultumiti de suma primita ca despagubire, acestia au atacat in instanta hotararea Comisiei judetene de retrocedare a caselor nationalizate.
Judecat initial la Roman, la cererea mostenitorilor, procesul a fost stramutat la Judecatoria Pascani, care a dat castig de cauza municipalitatii romascane, pe motiv ca mostenitorii au doar un act din care reiese ca aceasta casa a fost inscrisa intr-o foaie de dota, la casatoria mamei compozitorului.
Mostenitorii condamna modul de administrare a cladirii
Mostenitorii au facut recurs, iar instanta de pe langa Tribunalul judetean Iasi a dat, din nou, astig de cauza municipalitatii romascane. Mostenitorii au declarat recurs la Curtea de Apel Iasi.
Radu Macovei, fiul Irinei Macovei, director al ziarului -Viata libera- Galati, vicepresedinte al Uniunii Ziaristilor, spune ca mostenitorii sunt hotarati sa sustina cauza pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Strasboug, solicitand statului roman despagubiri pentru modul in care a administrat imobilul.
-Vom da statul roman in judecata! Consideram ca tot ceea ce se intampla e o dovada de nesimtire crasa! Era un bun al nostru, in care s-au nascut generatii ale familiei noastre. Credem ca era absolut normal sa ni se restituie imobilul in natura! Toti cei care s-au pretins pana acum proprietari – Primaria Roman si Inspectoratul Scolar Neamt – vor trebui sa raspunda pentru ca au lasat o cladire, monument arhitectonic, sa se darame. In urma cu doi ani, cladirea arata bine. Nu stiu de ce, in acest scurt rastimp, s-a reusit punerea la pamant a imobilului, care are pereti grosi de jumatate de metru. Este tertipul municipalitatii romascane de a pastra aceasta cladire, desi ar putea folosi imobilul din Strada Stefan cel Mare, in care functiona Scoala de Arta. Noi vrem sa facem acolo un lucru serios, prin fundatia ?çSergiu Celibidache?ê. Vom cere despagubiri pentru distrugerea cladirii. Voi aduce dovezi ca au administrat cladirea cu o indolenta criminala! Nu pot sa cred ca s-a procedat ca in cazul bisericilor, carora li se turna apa la temelie – pentru a se darama – pe timpul comunistilor!-, a declarat Radu Macovei.
Ministrul culturii vrea sa consolideze cladirea
Primarul Dan Ioan Carpusor spune ca e dispus sa renunte la proces, in cazul in care mostenitorii vor demonstra ca imobilului i se va da o utilitate in folosul comunitatii romascane, in spiritul legii protectiei monumentelor de arhitectura.
-Sunt convins ca nu vor putea castiga un proces international, cand ei n-au acte de proprietate pe imobil! Vom promova o hotarare de Consiliu Local, prin care vom renunta la proces, daca mostenitorii vor demonstra ca au de gand sa faca un gest nobil pentru comunitate!-, a declarat Dan Carpusor.
Cladirea, cunoscuta de romascani drept Casa Celibidache, are o vechime de peste 200 de ani si se afla inscrisa in lista monumentelor arhitectonice ale municipiului.
Recunoasterea internationala de care s-a bucurat marele compozitor Sergiu Celibidache a impus Ministerului Culturii sa ia atitudine, motiv pentru care s-a interesat de cladire. Poate si in calitate de romascan, ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, a raspuns propunerii facute de municipalitate ca imobilul sa fie inclus pe o lista a monumentelor arhitectonice ce urmeaza sa fie consolidate. Acest lucru va fi posibil dupa clarificarea dreptului de proprietate, primul termen al recursului din acest dosar urmand a fi judecat la Curtea de Apel Iasi, pe 19 septembrie.
Celibidache a fost un titan in Dirijat, nu a fost compozitor.