Infiintat prin Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti de pretutindeni, Centrul Eudoxiu Hurmuzachi din Crevedia a devenit, in doar trei ani de existenta, un loc de cosmar pentru unii dintre tinerii etnici romani care l-au frecventat. Chiar si dupa absolvire, ei vorbesc cu teama despre -anul pregatitor- petrecut aici, an care le-a asigurat admiterea la o facultate din Romania.
Tot mai multi acuza restrictiile si abuzurile la care au fost supusi, semnaland totodata si modul arbitrar, incorect, prin care unii isi -asigura- locul la Hurmuzachi si – mai departe – pe bancile universitatilor de la noi. Se vorbeste despre sume de mii de dolari, date celor care asigura -selectia- tinerilor care vin, increzatori in aceasta -reintoarcere- printre cei care vorbesc aceeasi limba. Cei care reusesc sa se strecoare prin -sita- mafiei locale au dezamagirea de a gasi la Hurmuzachi acelasi sistem. Si daca incearca sa se planga, atunci sunt amenintati sau chiar agresati fizic. Cu greu am gasit cativa dispusi sa vorbeasca, chiar si sub rezerva anonimatului, despre ce au indurat in acel an. Le este teama ca vor fi exmatriculati din facultatile romanesti si – mai rau! – cei de acasa pot avea probleme. Chiar daca presedintele Ion Iliescu a apreciat pozitiv situatia existenta la Centrul Hurmuzachi, dedesubturile sunt de-a dreptul alarmante.
Centrul -Eudoxiu Hurmuzachi- din Crevedia este o institutie publica de invatamant din reteaua Ministerului Educatiei si Cercetarii, care ofera (sau ar trebui sa ofere…) tinerilor etnici romani care traiesc in afara granitelor posibilitatea de a se pregati, timp de un an, pentru a sustine admiterea in invatamantul superior din Romania. Practic, asa-numitul -an pregatitor- ar trebui sa atenueze decalajul de cunostinte lingvistice si academice ale cursantilor, in vederea admiterii lor la facultatile din tara noastra, mai ales ca sistemul liceal al tarilor din fostul lagar sovietic nu are decat 11 clase. La -Eudoxiu Hurmuzachi- se face aceasta clasa a XII-a pe specialitatea pe care viitorul student spera sa o urmeze. Dar, desi statul roman -pompeaza- bani cu nemiluita in acest centru, rezultatele nu sunt pe masura, procentajul de nepromovati ai acestui an pregatitor fiind surprinzator de mare.
Pretendentii de dincolo de Prut – la mana unui fost boxeur cu 10 clase!
Selectia tinerilor etnici romani de dincolo de Prut se face prin trei filiere, una dintre ele – pentru Ucraina – fiind prin Alianta Crestin-Democrata a Romanilor din Ucraina. Vicepresedintele acesteia – si cel care se ocupa de intocmirea listelor pentru Bucuresti – este un anume Constantin Covalciuc, fost boxeur si mai apoi bodyguard la un hotel de lux, -Ceremos-, din Cernauti. Din declaratiile unor absolventi bucovineni de la Hurmuzachi, criteriile acestui Covalciuc nu sunt reprezentate de mediile obtinute, ci de sumele – de ordinul miilor de dolari – cu care parintii acestora -cotizeaza- la vicepresedinte. Listele cu tinerii admisi astfel sunt trimise, la Bucuresti, directorului executiv de la Hurmuzachi, Romeo Mosoiu. Practic, oricine-i recomandat de Covalciuc este primit cu bratele deschise la Hurmuzachi… -Roadele- acestei retele se vad foarte clar: multi dintre cei -admisi- dupa acest criteriu nu reusesc sa termine nici macar un an de facultate in Romania. Ca un exemplu, din sapte admisi la Litere, doar unul a reusit sa treaca in anul II, ceilalti -reusind- sa ramana repetenti. Nu mai devreme de anul trecut, prin aceasta filiera, 14 tineri din Ucraina au dat direct examenul de definitivat, fara a mai trece prin pregatitor. Toti cei 14 au obtinut note mari (!?) si au intrat direct in anul I la facultate. Paradoxal, dintre cei care urmasera efectiv anul pregatitor, 100 au picat definitivatul, fiind nevoiti sa repete examenul in toamna.
Reamintim ca, anul trecut, subiectele admiterii pentru Romania au fost vandute pe sume fabuloase celor interesati sa studieze la noi, dar cineva le-a lansat si pe Internet. Scandalul a fost enorm si MEN s-a vazut nevoit sa dispuna o reexaminare a celor admisi. Acum doi ani, Kievul a lansat ideea crearii unei Universitati Multiculturale pentru etniile din Ucraina, care trebuia sa functioneze pe patru sectiuni – ucraineana, romana, germana si idis. Initiativa a fost imbratisata cu multa caldura de Israel si de Germania, ele fiind dispuse sa sustina cu fonduri infiintarea acestei universitati. Romania a taraganat aprobarea proiectului, mai ales ca, astfel, Centrul Hurmuzachi ar fi devenit inutil…
-Hurmuzachi- functioneaza in regim de cazarma
Regimul Centrului din Crevedia este foarte strict. Studentii cu care am discutat ne-au spus ca nu pot pleca de aici decat cu bilet de voie, pe care obligatoriu trebuie trecute ora plecarii si cea a intoarcerii. Ei sustin ca si masa este destul de precara, cantitatea de alimente primita de studenti fiind invers proportionala cu cea primita de porcii din crescatoria directorului administrativ al centrului, Adrian Popescu. Asta iarna, in lipsa studentilor, porcii au fost cat pe ce sa moara de foame… Unul dintre absolventii centrului, acum student in anul IV la o facultate din Bucuresti, ne-a relatat despre o actiune -in forta- de acum catva timp, asupra unui cursant, Valentin Sali, care a fost batut crunt de catre Adrian Popescu. Se pare ca Valentin ar fi fost impiedicat sa mearga la medic, el zacand cateva zile in camin. Si parintii cursantului au fost amenintati, pentru a nu se ajunge la un conflict de anvergura.
Declaratia de parasire a Romaniei este obligatorie
O alta situatie semnalata de absolventii de la Hurmuzachi: ei sunt pusi sa semneze o declaratie (neoficiala, desigur!) prin care isi iau angajamentul ca, la terminarea facultatii, sa paraseasca Romania. Daca nu, vor fi nevoiti sa plateasca o penalizare de 3.000 de dolari. Dar, pentru studentii veniti din Ucraina, intoarcerea acasa reprezinta o mare problema: diplomele universitare emise in Romania nu sunt recunoscute si validate in Ucraina!
Dar si cadrele didactice au probleme daca nu se -adapteaza-. Profesoara Mihaela Cojocaru s-a prezentat intr-o zi la ore, dar a constatat cu stupoare ca alt profesor ii tinea cursul. Abia pe urma a aflat ca a fost inlocuita. In general, cadrele didactice care predau la Hurmuzachi rareori rezista mai mult de un an sistemului.