Home Actualitate Afaceri necurate in zonele defavorizate

Afaceri necurate in zonele defavorizate

DISTRIBUIŢI

Beneficiind de certificate de investitor in zonele defavorizate, firmele insala statul cu miliarde. Doi investitori din Zona Defavorizata Bucovina au adus impreuna un prejudiciu bugetului de stat de peste 7,5 miliarde de lei.

De la adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate s-au constituit in Romania nu mai putin de 29 asemenea zone, cuprinzand cu preponderenta localitatile in care ocupatia principala a locuitorilor a fost mineritul. Facilitatile care fac cu ochiul investitorilor in aceste zone sunt scutirea de la plata taxelor vamale si a Taxei pe Valoarea Adaugata pentru instalatiile, mijloacele de transport, care se importa in vederea efectuarii de investitii in zona si scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de existenta a zonei defavorizate.

Cifre umflate la Agentia de Dezvoltare Nord-Est

Constituirea zonelor defavorizate a avut drept scop, desigur, relansarea economica a zonelor si rezolvarea problemei locurilor de munca. La mai bine de doi ani de la constituirea zonelor defavorizate, cu greu se poate vorbi insa despre relansarea economica a localitatilor cuprinse in zona defavorizata, iar despre o crestere a numarului de locuri de munca nici atat, discutiile purtate cu primari ai unor localitati, ca Iacobeni sau Gura Humorului, incluse in zona defavorizata Bucovina, relevand din plin acest lucru. Agentia de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamt a eliberat pana in prezent 220 de certificate de investitor pentru zona defavorizata Bucovina, firmele beneficiare importand, potrivit datelor de care dispune Agentia de Dezvoltare, tehnologie in valoare de 23 milioane de dolari. Ce reprezinta in realitate o buna parte din aceste investitii a iesit la iveala numai dupa ce Sectia Suceava a Garzii Financiare Suceava a demarat o serie de verificari la asa-zisii investitori din zona defavorizata Bucovina.

Firma BENY SEV SRL are de restituit statului 13 miliarde de lei

Astfel, firma BENY SEV SRL Vatra Dornei, apartinand magnatului sucevean Severin Tcaciuc, arestat in prezent sub prezumtia savarsirii mai multor infractiuni de natura financiara, a dobandit, in 21 ianuarie 2000, un certificat de investitor in Zona Defavorizata Bucovina de la Agentia de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamt. Pe baza acestui certificat, firma a importat 44 autovehicule si utilaje auto – remorci, semiremorci etc. – in valoare totala de 9.96 miliarde de lei, beneficiind de scutiri de taxe vamale si TVA in vama, in valoare totala de 5.166 miliarde de lei. Aceste utilaje ar fi trebuit sa se constituie ca investitie in Zona Defavorizata Bucovina, sa fie puse la lucru, sa produca locuri de munca. Numai ca, asa cum comisarii Garzii Financiare au constatat, cu masinile si utilajele importate nu s-a desfasurat nici o activitate in contul societatii in cauza. Mai mult, potrivit declaratiilor unor angajati, bunurile importate nici macar nu au trecut pe la sediul firmei, fiind de fapt vandute unor terti direct din vama. Patronul sucevean a realizat astfel o buna afacere si a pagubit statul cu aproape sase miliarde de lei, suma reprezentand contravaloarea taxelor vamale si a Taxei pe Valoarea Adaugata aferente valorii utilajelor importate si care ar fi trebuit platite la intrarea acestora in tara. Prins cu mata in sac, multimiliardarul sucevean a fost obligat sa returneze dublul acestor taxe, adica 11,42 miliarde de lei, la care se adauga majorari de intarziere aferente TVA de 1,8 miliarde de lei.

Anvelope resapate numai pe hartie

Al doilea caz de -investitie- in zona defavorizata, care a retinut atentia Garzii Financiare, a fost cel al firmei SC SUPERMAG IMPERIAL SRL Gura Humorului, condusa de Ion Lungu-Hantar. Pe baza unui certificat de investitor in zona defavorizata, eliberat in ianuarie 2001, firma a importat 61.327 de anvelope uzate, in valoare totala de 3,41 miliarde de lei. Pentru a beneficia de facilitatile specifice, patronul Ion Lungu a depus cereri si declaratii pe propria raspundere la Agentia de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamt si la Vama Dornesti, din care reiese ca respectivele anvelope reprezinta materie prima care nu va fi comercializata sau instrainata, ci va fi folosita in procesul de productie, el intentionand sa deschida o fabrica de resapare a anvelopelor, la Campulung Moldovenesc. Intocmind mai multe rapoarte de productie, din care reiese ca 30.163 de anvelope au fost -resapate-, Ioan Lungu-Hantar le-a valorificat ca atare. Numai ca, la Campulung Moldovenesc, unde este in curs de realizare investitia, nu s-a desfasurat nici pana in prezent vreo activitate de resapare a anvelopelor, fapt sustinut si de declaratiile celor doi angajati ai SC SUPERMAG IMPERIAL Gura Humorului, ceea ce inseamna ca cele 22 de rapoarte de productie semnate de Ioan Lungu-Hantar sunt fictive, iar cererile si declaratiile pe propria raspundere, semnate de acelasi patron si inaintate Agentiei de Dezvoltare Regionala si organelor vamale, sunt false. Anvelopele resapate numai pe hartie, in valoare totala de 3,1 miliarde de lei, au fost vandute firmei SUPERMAG DIVERSITAS Marginea, apartinand aceluiasi -investitor-. In consecinta, comisarii Garzii Financiare au dispus virarea la bugetul de stat a taxelor vamale si a Taxei pe Valoarea Adaugata, care ar fi trebuit platite la intrarea in tara – 1,45 miliarde taxe vamale si 1,2 miliarde TVA in cuantum dublu, deci un total de 5,3 miliarde de lei pentru schimbarea destinatiei celor peste 30.000 de anvelope uzate importate ca materie prima si valorificate.

Prefectul de Suceava a dispus formarea unei comisii de control

Nici celalalt obiectiv urmarit prin oferirea de facilitati celor care demareaza investitii in zona devaforizata – crearea de locuri de munca – nu a fost, in cazul celor doi patroni, urmarit cu seriozitate. Astfel, in conformitate cu datele inregistrate la Inspectoratul de Munca Suceava, SC BENY SEV SRL Vatra Dornei are doi angajati, tot atatia avand si firma lui Ioan Lungu – SC SUPERMAG IMPERIAL, la Campulung Moldovenesc. La nivelul judetului Suceava, prefectul Ioan Cusnir a dispus instituirea unei comisii de control de la nivelul serviciilor publice descentralizate, care sa verifice modul in care societatile beneficiare de certificate de investitor in Zona Defavorizata Bucovina au inteles sa respecte legislatia specifica. Verificarea va trebui finalizata pana pe 31 august.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.