Home În Lume Sprijin pentru aderarea Romaniei in 2007

Sprijin pentru aderarea Romaniei in 2007

DISTRIBUIŢI

Romania si Bulgaria vor primi sprijinul pentru data de aderare 2007, daca aceasta este data cand vor fi pregatite pentru a face parte din Uniunea Europeana. Acesta se anunta a fi textul aprobat la Copenhaga, a declarat ministrul danez de externe, Per Stig Moeller, reprezentantul presedintiei daneze a Uniunii. A fost singura mentiune la adresa celor doua tari, dupa Consiliul Afacerilor Generale ale Uniunii, care a avut loc la inceputul saptamanii.

Potrivit documentelor presedintiei daneze, Romaniei si Bulgariei li se vor oferi cu acest prilej foi de parcurs detaliate, inclusiv calendare, precum si asistenta de preaderare intarita in vederea accelerarii procesului de aderare. Foile de parcurs au drept scop indicarea principalilor pasi pe care cele doua tari trebuie sa-i intreprinda pentru a-si putea asuma calitatea de membru. Presedintia Comisiei Europene va sprijini la Copenhaga propunerea comisiei ca asistenta pentru Romania si Bulgaria sa creasca progresiv, pana la o suplimentare cu 40% in 2006. In cifre, aceasta inseamna peste un miliard de euro. Romaniei, care continua sa indeplineasca criteriile politice, dar nu si pe cele economice de la Copenhaga, i se cere totodata sa continue reforma administratiei publice si in domeniul judiciar.

Romania si-a inceput negocierile cu UE in decembrie *99 si in primul raport al Comisiei Europene in legatura cu candidatii, Romania era mai bine cotata la inceput decat alte tari care au inceput negocierile in acelasi timp cu ea, cum erau Slovacia si Bulgaria. Slovacia si Bulgaria erau privite cu neincredere de catre europeni din motive total diferite. Slovacia inca nu iesise din scurta perioada ultranationalista a lui Vladimir Meciar. Reticentele erau insa economice in cazul Bulgariei, care iesea dintr-o lunga recesiune economica si care parea ca ar duce-o mai prost in acel moment decat Romania. Si totusi, foarte rapid, Romania avea sa fie depasita in negocierile cu UE de toate tarile care au inceput in acelasi timp cu ea. Intre timp, Slovacia l-a lepadat pe Meciar si s-a inzestrat cu un guvern reformist. Bulgaria, la randul sau, a introdus reformele si legislatia europeana intr-un ritm surprinzator de rapid. Romania nu a putut tine pasul. De aproape un an, Romania a ramas la 15 capitole ale negocierilor inchise, din 30, pe cand Bulgaria a depasit 20 inca din primavara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.