Home Actualitate Dezvăluiri WikiLeaks: Procurorul Nastasiu „turna” date din dosare la Ambasada SUA

Dezvăluiri WikiLeaks: Procurorul Nastasiu „turna” date din dosare la Ambasada SUA

DISTRIBUIŢI

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care-l acuza pe președintele Traian Băsescu în campania pentru alegerile prezidențiale de trădarea intereselor naționale și de implicare în fuga lui Hayssam, se dovedește a fi turnător ordinar, care ducea datele din dosarele pe care le avea în lucru direct la Ambasada SUA. Conform legii, doar procurorul care se ocupă de dosar are acces la datele din acesta, iar gestul lui Nastasiu ar putea interesa instituțiile abilitate.
Potrivit documentelor WikiLeaks, vehiculate ieri intens în presă, într-o telegramă a Ambasadei SUA din 2006, clasificată „Confidențial“, este relatată întâlnirea dintre purtătorul de cuvânt al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu și un reprezentant al ambasadei. „Citind din dosar, Nastasiu a descris o operațiune condusă de Patriciu și Hayssam, din 2001-2004, care a implicat «25.000 de tone» de petrol, certificate de origine false și spălare de bani în cel puțin trei țări“, se menționează în telegramă.
 „Econoff (ofițer economic al Ambasadei SUA – n. red.) s-a întâlnit cu purtătorul de cuvânt al Parchetului General (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), Robert Cazanciuc, și cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigație cu conexiuni la programul Națiunilor Unite «Petrol contra Hrană». Potrivit lui Nastasiu, Parchetul General investighează încă din 2005 conexiunile importurilor de petrol din Irak, înainte de prezentarea raportului realizat de Comisia Independentă de Anchetă a OPF.
Parchetul General a deschis o investigație (dosarul 628) asupra fostului președinte al Consiliului de Administrație al Rompetrol, Dinu Patriciu, și a omului de afaceri româno-sirian Omar Hayssam în legătură cu conexiunile lor cu spălarea de bani, piața neagră și trafic de arme. Hayssam este arestat pentru acuzațiile legate de răpirea din martie 2005 a jurnaliștilor români din Irak. Patriciu și partenerii săi americani, Phil Stephenson și Colin Hart, sunt sub investigație pentru modul în care au achiziționat fosta companie de stat Rompetrol în anul 1998. Rompetrol a fost menționată într-o anexă a raportului Comisiei Independente de Anchetă că a participat la programul «Petrol contra Hrană». Compania nu a fost menționată negativ în raportul principal. Rompetrol susține că nu a comis nicio neregulă în cadrul programului «Petrol contra Hrană». Declarația publică a Rompetrol poate fi găsită aici: www.rompetrol.com/mediaoportunities/industry news/news.php?id=86.
Nastasiu nu a făcut nicio mențiune despre implicarea vreunui cetățean american în timpul discuției.
Citind din dosar, Nastasiu a descris o operațiune condusă de Patriciu și Hayssam, din 2001-2004, care a implicat «25.000 de tone» de petrol, certificate de origine false și spălare de bani în cel puțin trei țări. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol în cadrul programului «Petrol contra Hrană», obținând finanțare de la bănci din Iordania și Dubai și primind o reducere de 6 dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au numărat cetățeanul irakian Amer Obaid (scriere incertă) și un cetățean libanez cunoscut doar ca Ismael. Pe lângă importul de petrol în cadrul programului «Petrol contra Hrană», certificate de origine false, incluzând certificate iraniene, au fost utilizate pentru a se încadra în limitele impuse de embargo. Petrolul irakian a ajuns în Ungaria, Cipru și România, iar profiturile au fost spălate în bănci din Bahamas, Panama și Emiratele Arabe Unite („UAE“, în original). Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou în Dubai pentru a coordona importurile din golf, dar a fost mai târziu închis la presiunile oficialilor americani și englezi.
Deși nu a dat detalii, Nastasiu a declarat că Patriciu și Hayssam sunt suspectați de implicare în traficul cu arme în legătură cu importurile de petrol din Irak.“
La finalul telegramei, după ce se termină relatarea discuțiilor cu Nastasiu și Cazanciuc, apare și un comentariu despre cazul Rompetrol: „Cazul Rompetrol este o dramă națională care combină intriga, drama în sala de judecată și acuzații de corupție, nereguli. Este greu de evaluat validitatea acestor acuzații. Unii susțin că președintele Băsescu este în spatele diferitelor investigații îndreptate împotriva lui Patriciu, care este un vechi adversar politic al președintelui și un apropiat al premierului Tăriceanu. În timp ce surse guvernamentale au spus ambasadei în mod confidențial încă din toamna trecută că există o conexiune penală Hayssam-Patriciu, presupusa legătura cu scandalul «Petrol contra Hrană» reprezintă o nouă perspectivă“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.