-Oferim cele mai mici preturi- este argumentul cu care Phoenixmed continua sa se prezinte la licitatiile organizate de spitalele romanesti, la doua saptamani dupa controlul solicitat de ministrul sanatatii asupra felului in care compania controlata de Sorin Beraru a obtinut o pozitie de monopol pe piata consumabilelor sanitare. Intr-adevar, daca la produsele de import pentru care detine exclusivitatea, Phoenixmed opereaza cu adaosuri de peste 400%, la pozitiile unde concurenta este acerba firma vine deseori cu oferte de-a dreptul zdrobitoare, afisand preturi la care profitul sau este zero. Explicatia acestui mister este simpla. Principalul partener extern al tridentului de firme cu care Beraru a penetrat Sanatatea este o firma-fantoma, LM Holding Company Inc. din Bremen, iar importurile miros de la o posta a evaziune fiscala.
Din start, numele firmei este mai mult decat dubios, deoarece orice societate comerciala inregistrata in Germania poate fi numai GmbH (in cazul in care este SRL) sau AG (societate pe actiuni). Mai important este ca la adresa din Bremen aflata pe facturile de import emise de LM Holding Co Inc. se afla de ani buni un… mic restaurant, iar numarul de telefon-fax este inexistent. Phoenixmed, Roland si Interagent continua sa introduca in tara marfa pe facturile -firmei- germane, pentru ca, in acest fel:
1. in loc de taxe vamale de circa 10%, cat se percepe la acest produs pentru tarile non-UE, -troica- lui Beraru plateste doar 1,6-2%, acesta fiind baremul stabilit pentru membrii UE;
2. marfa cumparata din China, de exemplu tifonul, la cinci centi metrul, este -dublata- in acte si apare ca venind din Germania, la 22 de centi, pret aproape identic cu cel cu care este vandut spitalelor.
Astfel, in timp ce firmele declara la stat profituri care tind catre zero, in buzunarele acolitilor lui Beraru intra diferenta, respectiv cate 17 centi de inmultit cu cateva zeci de mii de metri, cat reprezinta un singur transport de tifon. Acelasi lucru se intampla cu manusile chirurgicale, unde diferenta este de aproape doi dolari (1,60 fata de 3,50) si cu alte cateva zeci de produse sanitare, printre care vata si fesi, ajungandu-se la o evaziune anuala de ordinul a milioane de dolari. Semnificativ este si faptul ca majoritatea importurilor celor trei companii derulate prin Vama Constanta poarta aceeasi stampila vamala, cu numarul 2042, de parca vamesul respectiv a lucrat non-stop, din ianuarie pana in decembrie! Iata de ce, in paralel cu ancheta Ministerului Sanatatii, de Phoenixmed-Roland-Interagent ar trebui sa se ocupe si Politia, impreuna cu Directia Generala a Vamilor.
Matei Olaru