O știre alarmantă a apărut zilele acestea în presa românească: „Salariile medicilor în pericol – Consiliul Concurenței anchetează majorarea salariior cu 25% prin HG”. Jurnaliștii anunță că o investigație demarată de Consiliul Concurenței analizează o posibilă discriminare a sectorului privat medical în fața celui public. Sesizarea a venit chiar de la spitalele private.
Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sănătate cu 25%, însă banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, creșterea fiind finanţată prin majorarea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce ar crea o discriminare faţă de furnizorii privaţi de servicii de sănătate.
La solicitarea mass-media, Consiliul Concurenței a comunicat: „Autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurenţei suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităţilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 şi menţinute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferenţieri între furnizorii privaţi şi furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Consiliul Concurenţei înţelege necesitatea creşterii salariale din domeniul sanitar, investigaţia declanşată având drept scop analizarea conformităţii măsurilor adoptate cu regulile în materie de concurenţă”
Specialiștii în drept consultați de ziarul Curentul au precizat că „Legea Concurenței nr. 21/1996 republicată se aplică și „autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operaţiuni de piaţă, influenţând direct sau indirect concurenţa, cu excepţia situaţiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major.” Ori articolul incriminat din HG 791/2015 este „Pentru punerea în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, casele de asigurări de sănătate contractează cu unităţile sanitare publice o sumă corespunzătoare aplicării unui factor de corecţie la valoarea aferentă serviciilor medicale realizate şi validate în luna precedentă la nivelul fiecărui furnizor; factorul de corecţie este procentul determinat prin raportarea influenţelor financiare conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 aplicabile unităţilor sanitare publice la valoarea aferentă serviciilor medicale realizate şi validate în luna precedentă la nivelul fiecărui furnizor.” Așadar măsura a fost luată de Guvern chiar pentru „punerea în aplicare a OUG 35/2015 și a altor măsuri, a Legii 152/1998 etc.”, așa că, probabil, Consiliul Concurenței va constata că Legea Concurenței nu se aplică deoarece HG 791/2015 se încadrează exact în excepția prevăzută în L21/1996,” au concluzionat specialiștii în drept intervievați.
Aceștia ne-au mai menționat că „o Hotărâre de Guvern nu poate fi anulată de Consiliul Concurenței care poate doar dispune printr-o decizie „restabilirea mediului concurențial” iar dacă decizia nu este respectată, Consiliul poate cere Curții de Apel anularea respectivelor hotărâri”.
Să vedem totuși cine poate spune că majorarea salariilor medicilor nu „apără un interes public major”.