Procesul revolutiei de la Timisoara va fi rejudecat, ca urmare a deciziei de marti a procurorului general al Romaniei, Tanase Joita, de a promova recurs in anulare prin care contesta hotararea Curtii Supreme de Justitie de condamnare la cate 15 ani de inchisoare a generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. La 9 mai, procurorul general Joita suspendase hotararea de condamnanare a generalilor pentru o perioada de trei luni, dupa care a prelungit cu inca trei luni aceasta masura. La 9 august ar fi expirat termenul de promovare a recursului in anulare.
Generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale vor trebui sa plateasca despagubiri victimelor evenimentelor din decembrie 1989, chiar daca procesul revolutiei de la Timisoara se va rejudeca.
Procurorul general al Romaniei a hotarat promovarea unui recurs in anulare in cazul generalilor Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu numai in ce priveste latura penala a cazului, ceea ce inseamna ca ramane in vigoare partea din sentinta Curtii Supreme de Justitie prin care ofiterii superiori si Armata au fost obligati sa plateasca victimelor aproximativ 37 miliarde de lei.
Procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, sustine, potrivit comunicatului remis, ieri, Agentiei Mediafax, ca sunt netemeinice si nelegale hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, la 15 iulie 1999, la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav.
Motivele invocate in promovarea recursului in anulare de catre procurorul general se refera la aspecte de ordin procedural si la aspecte de fond ale cauzei, retinandu-se, printre altele, ca expertiza medico-legala psihiatrica privitoare la inculpatul Victor Athanasie Stanculescu nu a fost efectuata in conditiile prevazute de lege (in sensul ca, desi era obligatorie internarea celui in cauza, acest lucru nu a fost respectat); actele de constatare ale serviciilor medico-legale nu au fost examinate si avizate de Comisia de control si avizare a actelor medico-legale; actele medico-legale privitoare la inculpatul Victor Athanasie Stanculescu nu au fost efectuate in conditiile prevazute de lege.
-In mod nelegal, instanta de fond a respins, ca nefondata, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, referitoare la articolele 29 si 385 din Codul de procedura penala, in sensul ca au fost privati de o cale legala de atac-, se arata in comunicat. Concret, prima instanta (fond) care a judecat dosarul revolutiei de la Timisoara a fost un complet de trei judecatori ai Curtii Supreme de Justitie, iar atacarea sentintei acestei instante s-a facut cu recurs si nu cu apel, asa cum se intampla in majoritatea proceselor. Recursul l-a judecat un complet de noua judecatori ai Curtii Supreme, sentinta data de acesta ramanand definitiva.
Un alt motiv invocat de Joita este ca instanta de recurs nu a respectat dreptul la aparare in cazul inculptilor in dosarul revolutiei de la Timisoara.
-Avand in vedere ca materialul probator administrat prezinta deficiente in ceea ce priveste pertinenta si concludenta in elucidarea aspectelor de nelegalitate mentionate, hotararile pronuntate in cauza sunt netemeinice si nelegale. Pana la judecarea, de catre Curtea Suprema de Justitie, Sectiile Unite, a recursului in anulare, procurorul general al Parchetului Curtii Supreme de Justitie a dispus suspendarea executarii hotararilor judecatoresti, dar numai sub aspectul laturii penale a cauzei-, se arata in finalul comunicatului.
Prin sentinta definitiva a Curtii Supreme de Justitie, cei doi generali, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale sunt obligati la plata unor despagubiri, in valoare de aproximativ 37 miliarde de lei, catre persoanele ranite si rudele celor ucisi in timpul revolutiei de la Timisoara.
Acest aspect nu a fost contestat de procurorul general Tanase Joita.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane