Home Actualitate Astazi, minerii nu vor intra in subteran

Astazi, minerii nu vor intra in subteran

DISTRIBUIŢI

Accidentul produs marti la Mina Vulcan nu este primul si aproape sigur nici ultimul – minerii lucreaza ca acum 50 de ani si sub amenintarea zilnica a unui posibil accident fatal. Mina Vulcan este una dintre cele mai periculoase din mineritul romanesc, acumularile de gaze si alte accidente facand de-a lungul ultimilor 50 de ani 130 de victime. Ce a provocat explozia de marti, in urma careia 14 mineri au murit, nu se stie deocamdata. Desi autoritatile, chiar inainte ca specialistii sa coboare in mina pentru constatari, au dat deja vina pe neatentia celor ce acum sunt morti. -Normele de protectia muncii nu au fost respectate- – au spus prefectul judetului Hunedoara si directorul minei Vulcan.

Cauzele probabile ale tragediei: greseala artificierului

Minerii spun ca protectia muncii la Vulcan este doar un subiect bun de pus pe afisiere. Ei sustin ca dotarea a ramas la nivelul anilor *50. -La Vulcan nu exista nici un fel de mecanizare, nu exista o combina, nu exista nimic care sa ne ajute, se lucreaza tot cu sapa si lopata. In afara de casca, de lampa nu a aparut nimic nou-, spune un miner. Un altul spune ca minerii sunt fortati sa lucreze in orice conditii. -Se cere carbune, chiar cu pretul vietii. Daca la ora actuala s-ar intra in mina si s-ar constata deficientele, toata mina s-ar opri, a adaugat acelasi miner. Si functionarii de la Inspectoratul Teritorial de Munca confirma unele deficiente. Inspectorul general din Ministerul Muncii, Mariana Basuc, spune ca, la ultimul coontrol, efectuat in luna iunie, s-au constatat foarte multe neajunsuri in ceea ce priveste respectarea normelor de protectia muncii. Din aceasta cauza, Inspectoratul Teritorial de Munca Petrosani a dispus evacuarea unor galerii, din cauza acumularilor de gaze. Mai mult, inspectorii au ramas la fata locului pentru a supraveghea refacerea aerajului. Mariana Basuc mai spune ca aproape toate accidentele din 2000 si 2001 au fost cauzate de nerespectarea de catre salariati a normelor de protectia muncii. In ceea ce priveste accidentul de marti, Mariana Basuc spune ca echipele de salvatori care au patruns in subteran cred ca a fost vorba de o greseala a artificierului Marin Mihaita.

A fost adus la suprafata si corpul celui de-al 14-lea miner

Echipele de salvare au reusit, ieri, in jurul orei 14.30, sa scoata din subteran corpul celui de-al 14-lea miner mort in urma exploziei produse in subteranul minei Vulcan. Marin Catalin Pop avea 30 de ani si era tatal a doi copii minori.

Trupurile celorlati 13 mineri au fost scoase de catre echipele de salvatori in cursul zilei de marti. Pe de alta parte, medicii Spitalului Clinic Judetean Timisoara au reusit sa il scoata din starea de soc pe Florin Pirvuletu, unul dintre cei patru supravietuitori. Medicii spun ca tinarul este constient si cooperant, singura complicatie care poate sa mai apara fiind o eventuala infectie. In cazul in care evolutia lui Florin Pirvuletu va fi in continuare buna, medicii vor trece, peste citeva zile, la reconstructia fetei sale. In momentul in care tinarul si-a revenit, a intrebat-o pe sotia lui ce fac cei doi copii pe care ii au, apoi a rugat-o sa ramina linga el. Astazi minerii nu vor intra in subteran.

Ioan Rus a supravegheat distribuirea ajutoarelor pentru familile indoliate

Ajutoarele trimise de Guvern pentru familiile victimelor exploziei de la mina Vulcan au sosit de la Bucuresti, ieri, in jurul orei 13.00, fiind distribuite familiior de catre angajati ai Companiei Nationale a Huilei, in prezenta ministrului de Interne si a celui al Muncii si Solidaritatii Sociale.

Familiile minerilor morti in accidentul de munca vor primi din partea Guvernului ajutoare in valoare de cite 75 de milioane de lei. In plus, secretarul de stat in Ministerul Industriei si Resurselor Iulian Iancu a anuntat, ieri, la Vulcan, ca familiile indoliate vor mai primi cite 80 de milioane de lei din partea companiilor din sectorul energetic subordonate ministerului. Compania Nationala a Lignitului va acorda cite 40 de milioane de lei familiilor victimelor, iar sindicatele miniere cite 4 milioane de lei.

Cinci dintre minerii morti in urma exploziei vor fi inmormintati la Petrosani, iar ceilati vor fi inhumati in localitatile natele, aflate in special in special in judete din Moldova.

Raportul final comisiei de ancheta va fi prezentat in prima sedinta de guvern

Comisia de ancheta care investigheaza cauzele accidentului produs in noaptea de 6-7 august 2001 s-a intrunit, ieri, dimineata pentru a stabili detaliile privind elborarea raportului despre cauzele care au determinat accidentul de munca de la Vulcan. In acest moment, reprezentantii ai Inspectiei Muncii cerceteaza daca au fost respectate normele de protectia muncii la intrarea minerilor in subteran.

Comisia de ancheta, condusa de ministrul de Interne Ioan Rus, se va intilni din nou, pe 13 august, pentru a analiza raportul Institutului National pentru Securitatea Miniera, realizat dupa ce reprezentantii acestuia vor cobori in subteran. Prefectura Hunedoara va elabora, de asemenea, un raport care va include informatii atit despre accidentul de la Mina Vulcan, cit si despre situatia generala a minerilor din Valea Jiului. In raportul final al comisiei de ancheta vor fi incluse, de asemenea, si o informare a sindicatelor miniere, un raport al reprezentantilor Consiliului Judetean Hunedoara, precum si un raport al Parchetului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.