Home Economic-Financiar Fumul contrabandei ineaca piata micilor producatori de tigari

Fumul contrabandei ineaca piata micilor producatori de tigari

DISTRIBUIŢI

Micii producatori de tigarete din Romania isi vad afacerile prabusindu-se, intr-o piata din care marile concerne internationale incearca sa elimine orice competitor. Neputandu-si permite o politica agresiva de vanzari si o publicitate pe masura companiilor internationale, acestia trebuie sa faca fata, in plus, -concurentei- contrabandistilor si unui adevarat razboi al chioscurilor. Fumatorii isi pot explica astfel de ce nu mai gasesc pe piata tigari -Winstar-, care prinsesera destul de bine la un moment dat, de ce -Bran- abia isi mai trage sufletul si de ce producatorii de BT au fost nevoiti sa traga obloanele.

Societatea Bulgar Tabac Rom, la care este actionar cu 80% producatorul tigarilor BT din tara vecina, si-a incetat activitatea inca din luna ianuarie a acestui an, neputand face fata concurentei tigarilor de contrabanda. La fabrica deschisa la Lupeni, intr-o zona defavorizata, compania investise 2,5 milioane de marci si crease noi locuri de munca. O alta firma mica, -Anghelescu Industries- SRL, incearca sa-si salveze afacerea, exportand in Rusia tigarile -As- si -Delfin-, in conditiile in care in Romania nu mai poate castiga decat din comertul conex cu hartie igienica. Compania Rel Tobacco, producatorul tigarilor -Maro-, care s-au bucurat de un succes peste asteptari, are probleme de distributie. Reprezentantii firmei acuza loviturile primite in -razboiul chioscurilor-, prin care anumiti producatori reusesc sa acapareze tot spatiul de expunere si sa ruineze astfel vanzarile concurentei.

Pe o piata caracterizata drept -salbatica-, micii producatori de tigarete nu prea au loc de miscare. -Cat timp noi tragem cu arcul, iar ei trag cu tunul, nici ca vom avea loc-, spune unul dintre cei mici, facand aluzie la facilitatile de care au beneficiat unele dintre marile concerne multinationale. Cu o politica de vanzari agresiva si o publicitate pe masura, cei mari par ca pot strivi cu un deget pe oricine ar incerca sa scoata capul pe o piata cu o concurenta oligopolistica. O piata in care un numar restrans de producatori cauta, constient sau nu, sa previna sau chiar sa stopeze intrarea pe piata a altor firme. Adaugati la aceasta un nivel al contrabandei si evaziunii sensibil apropiat de cel al productiei plus -indulgenta- manifestata de organele de control si aveti confirmarea afirmatiei de mai sus. Astfel, cunoscatorii isi pot explica de ce au disparut de pe piata tigarile -Winstar-, care -prinsesera- la un moment dat, in timp ce -Bran- abia isi mai trage sufletul, iar producatorii de BT au tras obloanele, sufocati de contrabanda.

Au oprit productia din cauza contrabandei

Societatea comerciala Bulgar Tabac Rom (actionar majoritar – 80%, firma-mama Bulgar Tabac) a produs tigari BT in Romania inca din 1999. A produs, pentru ca si-a incetat activitatea din luna ianuarie a acestui an, din cauza -concurentei- contrabandistilor. -Efectiv, pe toata perioada cat am produs, nivelul contrabandei a fost de circa patru ori mai mare decat capacitatea de productie a fabricii noastre-, ne-a declarat Constantin Dabelea, directorul fabricii. El ne-a precizat ca a fost practic imposibil sa mai gaseasca cumparatori, in situatia in care BT se vindea pe piata cu 4.000 de lei/pachet, in timp ce costul de productie in fabrica este de peste 6.000 de lei. -Am sesizat Politia, Garda Financiara, Directia Generala a Vamilor, fara nici un rezultat. De semnalat am semnalat si cazuri concrete, dar… In anul 2000, de exemplu, partenerii bulgari m-au chemat la Ruse sa-mi spuna ca vin spre Romania doua TIR-uri cu tigari. Sau tot in 2000, a plecat de la Schumen spre Romania un autotren cu numar romanesc. A intrat in tara pe la Negru Voda si apoi apare ca ar fi iesit iar, dar tigarile? Nu s-a facut nimic. Constantin Dabelea spune ca totul se petrece in Romania. -In Bulgaria exista un protocol prin care Politia escorteaza TIR-urile cu tigari pana la granita, actele transportului aflandu-se la ei, nu la sofer.-

Cazul esecului, cel putin temporar, al producerii de tigari BT in Romania este cu atat mai elocvent, cu cat fabrica este amplasata la Lupeni, intr-o zona defavorizata. In fabrica s-au facut investitii totale de peste 2,5 milioane de marci, capacitatea de productie fiind de 13 tone/zi. Importante sume s-au investit in reconversia profesionala, in fabrica fiind angajati tineri cu varste de pana in 35 de ani, care au fost scolarizati de specialisti adusi din Bulgaria si Olanda. In prezent, din cei 60 de salariati mai sunt angajati 30, care sunt platiti in continuare, in asteptarea momentului in care Ministerul Finantelor va aproba reesalonarea datoriilor acumulate ca urmare a nivelului scazut de vanzari, cauzat de contrabanda.

-Mai rentabile sunt afacerile cu hartie igienica-

-Nu merge deloc grozav cu tigarile, imi merg cu mult mai bine productia si comertul cu hartie igienica-, spune Florin Anghelescu, managerul -Anghelescu Industries- SRL, care se lupta sa mentina pe piata marcile -As- si -Delfin-, produse la o fabrica din judetul Prahova. -Piata este plina de tot felul de marci nou-lansate, in special de multinationale, care au inundat piata cu tigari asa-zis ?çpopulare?ê. In ziua de astazi, daca nu dispui de fonduri de publicitate, nu ai sanse sa te dezvolti-, declara Anghelescu. Cat despre investitii in modernizare, nici nu poate fi vorba deocamdata, cat timp banii se duc pe salarii, utilitati si sustinerea financiara a ciclurilor de distributie. -Ar fi bine ca Guvernul sa mai reactualizeze plafonul de 30 milioane de lei pana la care se pot face plati in numerar, formalitatile bancare provocand dificultati din punct de vedere al rulajului, mai ales in cazul nostru, care avem un nivel redus de productie.- Producatorul spune ca este pacat ca in Romania nu este incurajata cu adevarat productia de tutun, care are un mare potential, fapt ce ar putea reduce importantele sume in valuta care ies din tara pentru importul de materii prime. Din decembrie 1999, de cand si-a inceput activitatea de productie, si pana in prezent a testat si a lansat pe piata mai multe sortimente, dar astfel a reusit doar sa supravietuiasca. I-a mai ramas doar speranta exportului, cel putin pana cand piata se va aseza in limitele ei legale: -Am primit recent oferte sa export in Rusia si studiez deja oportunitatea unei astfel de operatiuni-, afirma Anghelescu.

Razboiul chioscurilor, un fenomen de actualitate pe piata tigaretelor

Intre producatorii de marime medie, Rel Tobacco face o figura aparte, produsul realizat de firma fiind complet diferit de tot ceea ce exista pe piata. -Am pornit de la a observa o nisa pe piata, care putea fi valorificata, astfel incat in mai 2000, dupa 13 luni de munca, am putut lansa pe piata un sortiment cu totul deosebit-, spune Aurelian Ursulescu, administrator al societatii. Succesul de piata al marcii -Maro-, fabricata exclusiv cu materii prime si materiale de calitate aduse din import, a depasit chiar si asteptarile optimiste ale actionarilor societatii, care au constatat ca nu pot produce la nivelul cererii. Aceasta problema a fost rezolvata, prin marirea capacitatii de productie, ce n-a putut fi rezolvat la un nivel acceptabil fiind problema distributiei. In general, nici un producator nu se poate baza pe distributie decat daca se implica si investeste in distributia respectiva-, afirma Ursulescu. Explicatia ar fi ca toti cei care incep o afacere mai mica in domeniul comertului vor sa castige pe banii producatorului, in special prin sistemul platii la termen: -Noi sustinem tot lantul de distributie, ceea ce, adunat la costul creditului, duce la o diminuare semnificativa a marjei de profit, ingreunand dezvoltarea-.

Ultima lovitura primita de micii producatori provine de la recent declansatul razboi al chioscurilor, mai concret, batalia pe spatiul de expunere. -Contra a diverse beneficii, mai toti vanzatorii de la chioscuri, si puteti observa asta pe strada, nu mai pun in geam cate un pachet din fiecare sortiment, ci cate cinci sau chiar 10 pachete din aceeasi marca. Or, nimeni nu cumpara un produs daca nu-l vede ca este la vanzare!-, ne-a declarat administratorul Rel Tobacco.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.