In ultimele 24 de ore, in zona orasului Viseul de Sus si a comunelor Saliste si Sacel din judetul Maramures, s-au produs o serie de cutremure de pamant care au avut o intensitate puternica si au durat cateva secunde. Conform specialistilor in domeniu, in zona Maramuresului, cutremurele de pamant reprezinta un fenomen foarte rar.
Vasile Ciolpan, primarul orasului Viseul de Sus, ne-a declarat ca locuitorii orasului au sunat panicati la Primarie pentru a intreba ce se intampla sub pamant. Primele miscari tectonice au fost simtite luni, apoi marti. Cu intensitate foarte puternica a fost simtit cutremurul din noaptea de miercuri spre joi, cand s-a auzit un vuiet puternic, care s-a terminat cu un suierat subtire. Prima senzatie a fost ca afara s-au ciocnit foarte puternic doua masini. Casele nu au fost afectate, dar in interior s-au miscat toate lucrurile. Populatia este foarte speriata si se asteapta ca in zilele urmatoare sa aiba loc alte miscari seismice.
Primarul Vasile Ciolpan este de parere ca nu a fost un cutremur de pamant, ci un fenomen provocat artificial. Miscarea de pamant a avut loc de-a lungul axei Viseul de Sus, Saliste, Sacel. Propagarea s-a transmis dinspre Ucraina spre Romania.
Ciolpan a mentionat ca, din primele observatii, fenomenul s-a propagat dinspre Nord-Est – adica de la frontiera romano-ucraineana – spre centrul Romaniei, pe o axa de aproximativ 60 kilometri.
Maiorul Sorin Baroga, de la Unitatea Militara de Radiolocatie din orasul Viseul de Sus, ne-a declarat: -Cele trei cutremure de pamant au fost de scurta durata, maximum 4-6 secunde. E greu de crezut ca acesta a fost un seism, ci mai degraba o explozie subterana sau de cariera-. O alta varianta vehiculata conduce spre ipoteza unor explozii subterane de la minele aflate in numar foarte mare in zona. Dar si aceasta ipoteza poate fi respinsa, pentru ca niciodata exploziile subterane din mine nu se propaga cu o asa mare intensitate in scoarta terestra.
Lt. col. Ioan Tineghe, de la Comandamentul Judetean de Aparare Civila Baia Mare, ne-a declarat ca se fac primele cercetari in teren pentru a identifica cauza acestor miscari subterane reclamate de locuitorii din zona. Cele mai puternice miscari seismice s-au produs in noaptea de miercuri spre joi, respectiv la ora 22.03, 03.40 si 06.30. O echipa de cercetatori s-a deplasat in zona pentru a vedea care sunt motivele acestor cutremure repetate de pamant la Viseul de Sus, Saliste si Sacel. Vibratiile foarte puternice care s-au simtit in ultimele trei zile in Maramures conduc spre ipoteza ca, undeva pe teritoriul statului ucrainean, in imediata apropiere a frontierei cu Romania, se produc experimente de natura stiintifica sau militara. Oficialitatile statului roman se abtin pentru moment sa comenteze ceea ce se-ntampla in aceasta zona a Romaniei.
Leontin Cupar