Home Actualitate 1402 dosare penale pentru fraudarea achizițiilor publice

1402 dosare penale pentru fraudarea achizițiilor publice

DISTRIBUIŢI

În primul semestru al anului 2016, pentru combaterea fraudelor specifice achizițiilor publice în domeniile administrației publice, sănătate și învățământ, polițiștii de investigare a criminalității economice au desfășurat 243 de acțiuni.

În urma activităților, au fost instrumentate 1.402 dosare penale, dintre care 281 au fost înaintate cu propunere de declinare la unitățile de parchet.

În urma administrării probatoriului, față de 41 de persoane s-au dispus măsuri preventive.

Exemple:

— La data de 9 martie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și abuz în serviciu.

În fapt, polițiștii au constatat că, în perioada 2014 — 2016, cu prilejul derulării contractelor subsecvente de lucrări încheiate pentru întreținerea drumurilor județene pe timp de iarnă, au fost emise facturi fiscale, în care s-ar fi consemnat operațiuni fictive referitoare la prestarea serviciilor. Operațiunile ar fi fost confirmate fictiv de reprezentanții beneficiarului, incluzând și perioadele de staționare a utilajelor în condițiile în care conform contractului cadru și a contractelor subsecvente, plata urma să se facă în funcție de lucrările efectiv executate.

Valoarea lucrărilor facturate de prestatorul de servicii este de 1.703.381 de lei, iar prejudiciul cauzat este de aproximativ 330.000 de lei.

De asemenea, la data de 9 martie a.c., la propunerea polițiștilor, a fost dispusă continuarea urmăririi penale față de două persoane pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Persoanele în cauză sunt bănuite că, în perioada 2012 — 2014, în cadrul unor contracte având ca obiect lucrări de deszăpezire, în calitate de reprezentanți ai unei instituții din Darabani, ar fi efectuat plăți nelegale către societățile respective, reprezentând lucrări de deszăpezire neexecutate sau lucrări de deszăpezire justificate ca și efectuate cu utilaje pe care nu le-au deținut.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului instituției respective este de 170.400 de lei.

În ambele cazuri, cercetările sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de caz, pentru recuperarea prejudiciilor și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

— La data de 6 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au efectuat 12 percheziții la sediul unei instituții publice din comuna Mîrșani și la locuințele unor persoane din localitățile Mîrșani, Cîrcea și Craiova, județul Dolj.

Persoanele în cauză sunt bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, uzurparea funcției și infracțiuni de fals, în urma cărora au fost ridicate documente necesare completării probatoriului într-un dosar penal, fiind conduse, totodată, la sediul poliției, pentru audieri, 11 persoane.

În urma audierilor, cele 10 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2010 — 2014, reprezentanții unei instituții din Mîrșani ar fi încheiat contracte de achiziții lucrări de reparații la diferite obiective, alimentare cu apă, concesionarea unor suprafețe de teren, pietruire drumuri, fără respectarea condițiilor legale și ar fi aprobat plata unor operațiuni neexecutate ori supraevaluate.

Activitatea infracțională s-ar fi derulat cu complicitatea proiectantului și a celor doi diriginți de șantier, precum și a executanților lucrărilor.

Prejudiciul total cauzat este de 325.510 lei, care a fost recuperat în totalitate prin restituirea unor sume de către cei în cauză, dar și prin instituirea unor măsuri asigurătorii față de bunuri imobile aparținând acestora.

— În cursul lunii ianuarie a.c., polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au început documentarea unei grupări specializate în săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora, respectiv abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astfel, la data de 18 mai a.c., polițiștii din capitală, împreună cu polițiștii Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au efectuat 11 percheziții.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. și D.G.A..

De asemenea, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au fost audiate 10 persoane, în calitate de martori.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna decembrie 2015, reprezentanții legali ai unor unități de învățământ din București și-ar fi îndeplinit defectuos, cu știință, atribuțiile de serviciu, în sensul că, deși nu existau fonduri bănești alocate în buget, ar fi determinat încheierea de către acestea cu mai multe societăți comerciale a unor contracte supraevaluate de livrare de bunuri și servicii, cauzând un prejudiciu de 107.000 de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.