Ministerul Sănătății va începe, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro și embriotransfer în scopul de a asigura fondurile necesare realizării procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Attila Cseke.
Bugetul programului este de 4 milioane de lei și va susține financiar o sinngură procedură de fertilizare in vitro în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naștere, adică 1.200 de euro pentru procedură și 300 pentru cuplu dacă procedura are succes, a explicat Attila Cseke. „În Romånia există 19 unități sanitare, publice și private, în care se fac proceduri de fertilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unitățile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sårbu“ și Spitalul Județean Clinic de Urgență Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfășura și în unitățile private care aleg să îl acceseze. Menționez că instituțiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient coplată“, a spus ministrul.
Criteriile de includere în program sunt următoarele: vårsta femeii trebuie să fie între 24 și 40 de ani, întrucåt medicii specialiști au ales acest interval de vårstă pentru că rata de succes a intervenției este mai mare de 28,2%. Un alt criteriu este acela ca cel puțin un membru al cuplului să dețină cetățenie romånă, cu domiciliul stabil în Romånia. De asemenea, cel puțin un membru al cuplului este obligat să dețină statutul de asigurat de cel puțin 24 de luni, cuplul să fie stabil căsătorit de cel puțin doi ani și niciunul din membrii cuplului să aibă copil în viață.
Pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare. De asemenea, trebuie ca rezerva ovariană în limite normale să fie probată de o analiză specială, iar cuplul – autolog, adică să fie soț și soție și nu să fie o persoană din afara cuplului. Ministerul Sănătății a precizat că, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Transplant, în 2007 au fost efectuate 1.017 fertilizări in vitro, iar în 2008 – 1.558. „Cifrele sunt însă subevaluate“, a precizat ministrul Sănătății.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane