71 de medalii olimpice de-a lungul anilor, 25 dintre acestea fiind de aur, ne-a adus gimnastica. Din păcate, în 2016 nu am avut nicio gimnastă care să încerce măcar să concureze la toate aparatele. Am ratat calificarea cu echipa și nu am luat nicio medalie. Cătălina Ponor are 29 de ani iar Marian Drăgulescu, 35! Unde sunt echipele noastre de altă dată? Atunci când Federația nu avea bani dar România dădea ora exactă în gimnastica feminină? Din 1976, de la Nadia și până acum fetele noastre s-au întors de fiecare dată de la Olimpiadă cu medalii, medalii, medalii. Adrian Stoica este la al treilea mandat consecutiv în fruntea Federației. În 2013, anul realegerii sale, Stoica promitea: „Va trebui sa incercam sa ne mentinem in plutonul fruntas, deoarece pierderea contactului este un dezastru, si am vazut-o nu pe pielea noastra, ci pe pielea altora, din fericire. Trebuie sa facem tot ce este omeneste posibil sa producem rezultate, pentru a conta in aceasta lume extrem de capitalista, cu ghilimelele de rigoare, la nivelul sportului. La nivelul sportului nu se minte, esti pe podium sau nu esti. Ai medalie sau nu ai medalie. Federatia de Gimnastica este condamnata sa nu poata avea alte obiective la Olimpiada decat medalia, oricat am vrea noi sa ne ferim. O sa avem medalie. Cate, cum? Vom evalua pe parcursul pregatirii… Fara doar si poate, revenirea gimnasticii masculine nu inseamna ca de anul viitor ii vom bate pe japonezi, dar gimnastica masculine, ca si cea feminine, inca au multe de spus. Au potential, au colective tehnice, cel putin la baieti, tanar si ambitios, nu vad ce le-ar putea lipsi sa ajunga acolo unde isi doresc cu totii…”
După asemenea promisiuni, în anii 2014 și 2015, Guvernul Ponta a alocat câte 5.216.000 lei anual. Pe lângă acest buget, compania OMV-Petrom a sponsorizat cu 2,5 milioane de EURO Federația Română de Gimnastică în perioada 2014-2016. La semnarea parteneriatului Federația s-a angajat să folosească banii la finanţarea pregătirii lotului olimpic şi a unui program naţional de selecţie la nivelul copiilor. Conform acestui program, circa 150 de copii cu vârste între 5 şi 9 ani urmau să fie triaţi în toată ţara şi vor intra în pregătire la şase centre regionale: Bucureşti (cluburile Steaua şi Dinamo), Deva, Oneşti, Timişoara şi Constanţa. Lotul feminin de gimnastică urma să beneficieze prin intermediul acestui program de condiţii optime de pregătire, atât pentru sportive, cât şi pentru personalul tehnic şi administrativ, precum şi achiziţia de aparatură sportivă specială.
Unde sunt banii? Ce s-a făcut cu ei? Pe ce s-au cheltuit?
Părinții gimnastelor de la lot au explicat că antrenorii sunt ahtiați după bani și că nu știu să motiveze fetele să muncească. În România se selectează câteva gimnaste și numai cu ele se face pregătire pentru olimpiadă. Acum fetele s-au accidentat și pur și simplu nu au avut pe cine să pună în loc. La Sydney, în 2000, înaintea începerii concursului olimpic, Octavian Bellu a fost întrebat de un jurnalist american din câte sportive le-a ales pe cele 7 gimnaste pentru JO (şase au concurat, Andreea Ulmeanu a fost rezervă). Răspunsul lui Bellu a șocat: „Le-am ales pe cele 7 din… 7. Pe ele le-am avut, le avem, şi cu ele defilăm”. România a luat aur pe echipe la Sydney (Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru, Claudia Presăcan, Andreea Isărescu). Da, dar între timp, antrenorii au renunțat la bătăi și teroare psihică și acum sunt derutați. Ei știu să lucreze cu biciul nu cu tehnici moderne iar „rezultatele” se văd. Poate mulți s-au întrebat de ce Belu și Bitang au preferat să se bage în cloaca politică decât să plece sa antreneze în Occident. Pentru că acolo dacă bruscau verbal un copil erau arestați. Iar ei doar asta știu: bătaie și teroare! Șeful Federației Române de Gimnastică a tolerat situația, dacă nu chiar a încurajat-o. După ce Belu a recunoscut în fața magistraților în urmă cu 10 ani că lua 30% din banii gimnastelor, Stoica l-a ținut în continuare la lot.
Mama gimnastei Asiana Peng a explicat situația de la lotul olimpic, acuzând că unele antrenamente erau supravegheate prin skype de Belu și Bitang și că aceștia erau plătiți fără ca să vină la antrenamente, fapte pe care le-au reclamat părinții la Federație și personal Ancăi Grigoraș. Silvana Peng avertiza încă de anul trecut că „FRG nu a controlat activitatea antrenorilor Adela Popa şi Coroiu Ioan, cum au prestat dânşii la antrenamente şi cum au procedat dânşii la moralul echipei, fapte vizibile prin plângerile mai multor părinţi ai gimnastelor, inclusiv eu, sesizate în nenumărate rânduri atât verbal şi telefonic, cât şi prin email. În perioada 27 decembrie 2012 – 16 decembrie 2015, nu ştiu din ce motive cel puţin 80% din trei ani, antrenori de bază au fost Adela Popa cu alţii, faptă care a dus pe lângă lipsa creşterii dificultăţii şi execuţiei, rezultate dovedite în această perioadă de 3 ani şi la nenumărate presiuni, tratament diferenţiat permanent, faptă care a determinat mai multe gimnaste cu mare potenţial pentru gimnastica naţională să fie demoralizate”
Tatăl Laurei Jurcă, explica și el în urmă cu un an: “Presupun că la BB (n.r: Bellu şi Bitang) şi după nereuşita cu COSR, li s-a pus pata sau poate au obosit, printre fete nu era nici o Larisa (n.r: Larisa Iordache), care să-şi facă integralul la ora 3 noaptea dacă o iei din pat. Ei cereau, de primit primeau promisiuni şi uite că s-a ajuns la şoc naţional. Şi acum vor fi luaţi în serios, că fani sunt nu puţini şi au drept de vot. FRG a greşit, că doar e condus de oameni, dar a greşit letal când a acordat încredere 100% orbească BB. Vă garantez că fetele sunt bune şi muncitoare, talentate, dar eu cred că au fost ţinute într-un stand-by aşa, nici să nu moară, nici să nu trăiască. Câte fete şi-au ridicat dificultatea de când au venit la Bucureşti? Chiar unele au scăzut. Condiţie fizică am eu mai bună decât Laura. Când era la Deva şi o aveam o zi-două la noi acasă era mică şi o luam în pat să doarmă cu noi. Musculatura era ca betonul şi în timp ce dormea. Acum apare celulita….La Deva 5-6 (bune) integrale pe aparat, la lot 1-2 integrale. La Deva era obosită după o zi de antrenament, când vorbim cu ea acum seara este plină de viaţă”, a explicat Titus Jurca.
Federația nu a luat nicio măsură însă. Adrian Stoica a fost ori depășit, ori rău intenționat! E momentul să plece împreună cu antrenorii!