Intr-o alocutiune televizata, joi seara, presedintele american s-a declarat favorabil viitoarelor studii facute pe celulele-matrita extrase din embrioni deja existenti si a promis ajutor federal pentru astfel de cercetari. Cu alte cuvinte, George W. Bush spune un -nu- hotarat clonarii fiintelor umane, insa gaseste o solutie de compromis care sa nu impiedice eventuale succese medicale care ar vindeca boli pana astazi incurabile. -Am decis ca trebuie sa permitem utilizarea fondurilor federale pentru cercetarea celulelor-matrita extrase din embrioni deja existenti. Trebuie insa sa fim prudenti, pentru ca aceste studii pot oferi mari sperante, dar provoaca si temeri-, a explicat presedintele. Natiunea americana si lumea intreaga astepta aceasta decizie cu incordare, mai ales dupa ce, in urma cu cateva zile, profesorul Antinori a anuntat in fata Academiei de Stiinta americane intentia sa de a realiza clonarea unei fiinte umane pana la sfarsitul acestui an. George Bush a impus insa reguli stricte. Fondurile federale vor finanta doar studiile facute pe celulele-matrita extrase deja de la embrioni creati in exces pentru fecundarea in vitro. Nu se va oferi nici o recompensa materiala pentru donatori. In acest an, guvernul federal va aloca 250 milioane de dolari pentru astfel de cercetari, a precizat presedintele american. Acesta a dispus formarea unui comitet de savanti, experti in biotehnica, juristi si teologi care sa stabileasca un cadru si reguli privind implicatiile medicale si etice ale descoperirilor biomedicale. -Am luat aceasta decizie dupa o reflectie matura si indelungata si ma rog sa fie cea buna-, si-a incheiat alocutiunea presedintele american.
Celule-matrita sunt extrase din embrioni creati prin fertilizarea celulelor reproductive. Aceste celule prezinta un extraordinar potential de a se transforma in celule sau tesuturi de orice tip, in functie de mediul in care sunt cultivate. Cercetatorii spera sa le poata folosi pentru a crea in laborator linii celulare specializate, de sange, ficat, muschi, de inima. Ele ar putea, intr-o zi, sa fie folosite pentru a repara sau inlocui organe afectate si pentru a trata boli in prezent incurabile, cum ar fi anumite tipuri de cancer, diabet, scleroza multipla sau bolile Parkinson si Alzheimer. Numai ca, in momentul in care se extrage celula-matrita, embrionul moare. Pentru cei care cred ca viata incepe in momentul fecundarii, aceasta procedura este lipsita de etica si este imorala, iar decizia lui Bush nu face decat sa o ridice la rangul de norma.
Clonarea, o controversa planetara
O disputa aprinsa a avut loc in ultimele luni cu privire la extragerea de celule-matrita embrionare, unele medii ultraconservatoare si Biserica Catolica opunandu-se si incercand sa blocheze aprobarea de fonduri federale pentru acest tip de cercetari.
In schimb, intr-o scrisoare adresata presedintelui Bush, semnata de 80 de laureati ai Premiului Nobel, se arata ca embrionii utilizati in aceste cercetari vor fi oricum aruncati si nu vor mai putea fi de nici un folos pentru stiinta.
La acest grup al oamenilor de stiinta s-au alaturat personalitati ale vietii publice americane, precum fostul presedinte Ronald Reagan si sotia sa, Nancy, sau fostul actor Christopher Reeve, interpretul lui -Superman-, in prezent paralizat complet in urma unei caderi de pe cal.
Partizanii acestor cercetari insista totusi asupra importantei statuarii unor reguli clare pentru a se elimina riscul crearii de embrioni doar cu scopul de a fi utilizati drept surse pentru celulele-matrita.
Sperantele care se leaga de cercetarea pe celule-matrita sunt imense: vindecarea unor boli care in prezent sunt incurabile si care afecteaza milioane de oameni de pe intreg Pamantul, unele provocand mari suferinte.
Pana in prezent insa, companiile producatoare de medicamente mari au evitat acest domeniu de cercetare, incercarile fiind facute doar de institute de cercetare si firme strict specializate, mai mici, si se apreciaza ca aceste cercetari vor fi de durata – circa 20-30 de ani pana sa apara primele rezultate aplicabile.
Una din recent infiintatele companii care a abordat cercetarea pe celule embrionare, StemCells, cu sediul in Palo Alto, California, a inceput sa devina extrem de bine cotata la brusa dupa ce a anuntat ca a descoperit o linie de celule-matrita care pot regenera tesuturi ale creierului sau alte celule ale sistemului nervos. Astfel de celule ar putea permite medicilor sa repare tesuturile afectate de maladiile Parkinson sau Alzheimer sau sa cultive intregi portiuni ale sistemului nervos, pentru a le inlocui pe cele ale invalizilor imobilizati in scaune cu rotile.