Mafia cimiterelor prospera de ani buni pe nenorocirea romanului. Cioclii au ramas tot cioclii chiar si in mileniul trei, dar cand furtul monumentelor funerare a devenit sport national, parca nu mai este bine. Numit, cu doua luni in urma, mai mare peste cimitirele bucurestene, preotul Radu Dumitru a declansat lupta fatisa impotriva -caracatitei- celor care profita de pe urma nemorocirii omului. La aceasta batalie s-a raliat si Primaria sectorului 6.
Din cimitire se fura si ghivecele de pe morminte
Penuria locurilor de veci a devenit o problema stringenta. -Cel tarziu in luna octombrie nu vor mai exista locuri in cimitirele Capitalei. Lunar in Bucuresti au loc peste 500 de inmormantari. Pe langa aceasta acuta lipsa, poate mai mult ca oricand, se semnaleaza zilnic intensificarea furturilor din cimitire-, a spus Radu Dumitru. Desi locurile de -liniste eterna- sunt sau ar trebui sa fie supravegheate de gardieni publici, acestia au pactizat cu infractorii. Groparii de la Cimitirul Ghencea-Domnesti, situat in zona Prelungirea Ghencea, spre soseaua de centura a orasului, fura crucile de pe morminte, dupa care le vand unor firme de pompe funebre pentru a le reintroduce in circuitul comercial. Din cimitire dispar zilnic cruci, obiecte din marmura si chiar ghivece de flori de pe morminte. Oamenii s-au plans ca lucrurile sunt furate de gropari si vandute unor firme de pompe funebre, care apoi le valorifica. In urma unor sesizari primite de la catateni si in urma faptului ca directorul Radu Dumitru a descoperit personal doi gropari cu o cruce furata in portbagajul masinii, reprezentantii Primariei sectorului 6 au descins, ieri, la Cimitirul Ghencea-Domnesti. Crucile furate, in special cele din marmura, erau slefuite, pentru a se indeparta vechile inscriptii, dupa care erau revandute chiar de catre firmele de la intrarea in cimitir. Nici una dintre firmele din zona, care executau lucrari funerare, nu era autorizata. In plus, la una dintre firmele verificate a fost descoperita chiar o cruce furata, careia i s-a slefuit partea scrisa, pentru a fi revanduta. Suparati de descinderea inspectorilor, groparii din Cimitirul Domnesti s-au revoltat si s-au strans in fata administratiei. Ei s-au transformat din acuzati in acuzatori, groparii sustinand ca sunt -taxati- permanent de administrator pentru a nu fi dati afara.
Gardienii pazesc ca lupii la stana, iar groparii si-au -tras- angajati
Constatarile inspectorilor au condus la concluzia ca in cimitir se fac afaceri pe seama oamenilor care au nevoie de lucrari funerare. Cu sprijinul administratiei, mai multi -investitori- au pus monopolul pe unele servicii, iar groparii si-au angajat oameni platiti cu ziua pentru a lucra in contul lor. -Cu toate ca Administratia Cimiterelor plateste 1,2 miliarde de lei lunar Corpului Gardienilor Publici pentru protectie, acesti bani sunt cheltuiti de pomana, atata timp cat gardienii au devenit partasi la ilegalitati-, a mai spus Radu Dumitru. Atat cimiterele, cat si crematoriile umane au devenit pentru unii adevarte mine de aur. -Gardienii sa nu fie paznici precum lupii la oi. Am suspendat activitatea tuturor firmelor care, pe langa ca nu detineau autorizatii de functionare, s-au mai ocupat si cu refacerea monumentelor funerare furate-, a declarat seful Inspectiei Generale a Primariei sectorului 6, Cristian Popescu. El a afirmat ca va introduce obligativitatea ca toate crucile sa aiba stantat un numar de inmatriculare, tocmai pentru a contracara furturile. -Impreuna cu Politia si Administratia Cimitirelor vom stopa jaful mormintelor. Am declansat o ancheta referitoare la implicarea gardienilor publici in mafia cimiterelor si, in urma acestor rezultate, vom lua masurile care se impun. Firmele care nu au avut autorizatii de functionare au fost sanctionate cu peste 150 milioane de lei, iar activitatea acestora a fost suspendata. Vom lua masuri sa fie impiedicata activitatea societatilor neserioase-, a afirmat primarul sectorului 6, Dan Darabont.