Home În Lume Premierul Berlusconi semneaza favoruri pentru omul de afaceri Berlusconi

Premierul Berlusconi semneaza favoruri pentru omul de afaceri Berlusconi

DISTRIBUIŢI

La doua luni dupa instalarea sa in fotoliul de premier, Silvio Berlusconi s-a grabit sa laude munca sustinuta depusa de membrii Cabinetului, astfel ca toate cele 12 probleme ale primelor 100 de zile de guvernare sa fie rezolvate. Realitatea insa arata cu totul altceva. Criticat pentru modul in care a gestionat Summitul G8 de la Geneva si vazand ca imaginea sa publica a avut mult de suferit, Berlusconi a trecut din nou la atac. Facand un prim bilant al succeselor inregistrate pana acum, presedintele Consiliului de Ministri a evidentiat activitatea frenetica a echipei sale. -Am realizat, chiar inainte de termen, toate punctele programului de 100 de zile-, a sutinut acesta. De la renuntarea la taxele pe venitul reinvestit, la simplificarea procedurilor birocratice si pana la proiectul de lege privind constructiile publice, noul Cabinet italian si-a indeplinit misiunea. Aceasta a fost oda pe care Berlusconi a inchinat-o, la sfarsitul saptamanii trecute, primelor doua luni ale guvernarii sale. La o analiza mai atenta insa, este usor de observat ca premierul nu numai ca a amanat pentru mai tarziu proiecte importante la care s-a angajat in campania electorala, dar a rezolvat cateva dintre obiectivele propuse in -programul celor 100 de zile- in maniera favorabila afacerilor proprii.

Doua dintre cele mai importante promisiuni facute in campania electorala vor fi rezolvate cu alta ocazie. -Mai putine impozite pentru toti- si -recorelarea pensiilor in favoarea celor care primesc sume mai modeste- au ramas, deocamdata, simple sloganuri electorale. Berlusconi promisese ca va rezolva problema conflictului de interese, care opune statutul sau de cel mai bogat om din tara celui de sef al Executivului, pana la inceputul verii. Nu s-a intamplat nimic in acest sens, sustine cotidianul francez -Liberation-. Mai mult, opozitia nu a ezitat sa critice primele masuri legislative luate de noua echipa aflata la putere, coalitia -Casa Libertatilor-, care sunt vizibil in favoarea -Cavalerului- Berlusconi si a grupului sau, Fininvest. Prima lege adoptata in luna iunie de catre Consiliul de Ministri prevede abolirea impozitului pe un patrimoniu superior sumei de 150.000 de euro. E evident cine vor fi beneficiarii. Apoi, la inceputul lunii august, Camera Deputatilor a aprobat, in prima lectura, reforma dreptului societatilor. Acest proiect de lege prevede, printre altele, renuntarea la penalitatile acordate pentru bilant fals, in dosare care sunt mai vechi de sapte ani si care sunt inca pe rol. O adevarata mana cereasca pentru prim-ministrul italian, care are pe rol trei dosare de bilant fals datand din 1993. -Procedura adoptata lasa sa se creada ca intentia a fost aceea de a scoate basma curata pe presedintele Consiliului-, a afirmat, indignat, unul dintre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel din Milano, Gerardo D*Ambrosio. Nu este cu siguranta vorba despre hazard. Comisia de Justitie a Camerei Deputatilor, care se afla la originea proiectului, este prezidata de Gaetano Pecorella, unul dintre avocatii lui Berlusconi. Judecatorii italieni sunt si ei ingrijorati de recenta modificare a acordului dintre Italia si Elvetia, care va face mult mai dificila activitatea comisiilor rogatorii. Acum, cand mai multe cereri de urmarire in instanta au fost depuse la Berna pe numele lui Silvio Berlusconi.

Ca si in 1994, cand Berlusconi a mai condus o data Guvernul de la Roma, se contureaza o disputa aprinsa intre puterea judecatoreasca si premier. Spre deosebire de atunci, coalitia majoritara s-a strans in jurul sefului de Cabinet. Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Carlo Taormina, l-a amenintat pe procurorul de la Milano cu sanctiuni disciplinare. Pentru ca l-a sprijinit pe D*Ambrosio si a criticat noul proiect de lege privind bilantul fals, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel din Milano, Saverio Borrelli, a primit si el un avertisment. -Va trebui sa raspunda pentru afirmatiile sale defaimatoare-, a amenintat Carlo Taormina, criticat la randul sau de catre opozitie pentru ca si-a pastrat activitatea sa de avocat. Acesta nu a ezitat sa se deplaseze luna trecuta, sub escorta ministeriala, in localitatea Brindisi, pentru a-l apara pe mafiotul Francesco Prudentino, acuzat de trafic de tigarete. Proces in care statul italian s-a constituit ca parte civila! Secretarul de stat din Ministerul de Interne a anutat si ca intentioneaza sa apere in justitie pe unul dintre sefii politiei, responsabil pentru asaltul de la sediul Forumului Social din Genova, cu ocazia manifestatiilor de la Summitul G8. In comparatie cu aceste cazuri, pozitia ministrului infrastructurii, Pietro Lunardi, pare o nimica toata. Acesta este fondator al Rockstoil, unul dintre principalii constructori de tuneluri, si militeaza fervent pentru marirea vitezei maxime pe autostrazi pana la 160 de kilometri pe ora. Acum, ca aceste cazuri de conflict de interese s-au inmultit, Silvio Berlusconi a plecat pentru zece zile in vacanta, anuntand, simplu, ca problemele vor fi discutate dupa aceea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.