Comisiile de punere in aplicare a Legii 10/2001 privind imobilele preluate in mod abuziv de regimul comunist, constituite la nivelul prefecturilor, au evaluat numeroase cereri de retrocedare. Cum era de asteptat, din pacate, valul revendicarilor a luat prin surprindere autoritatile, care sunt puse in fata unor situatii greu de rezolvat.
Alba: revendicari de gradinite si spitale
In judetul Alba, pana la ora actuala, Comisia pentru punerea in aplicare a Legii 10/2001, de la nivelul Prefecturii, a primit peste 200 de cereri de retrocedare. Cele mai multe revendicari apartin persoanelor care au detinut imobile in zona localitatilor Alba-Iulia, Sebes, Blaj si Aiud. Fostii proprietari sunt in general sasi, maghiari sau evrei care au fugit in strainatate in perioada regimului comunist si acum doresc sa preia imobilele care le-au fost nationalizate.
O parte din imobile au fost transformate in ultimii 50 de ani in scoli, gradinite, spitale, dispensare sau sedii de institutii publice. In acest caz, fostii proprietari sau urmasii acestora ar trebui sa primeasca despagubiri banesti din partea statului roman. Cea mai elocventa situatie este cea a unei persoane care locuieste in Israel si care revendica o aripa din cladirea Spitalului de Neuropsihiatrie din Alba-Iulia.
Iasi: cererile curg la Inspectoratul Scolar
In putinul timp scurs de la promulgare, efectele Legii 10/2001 devin din ce in ce mai vizibile si in Iasi. Numai la Inspectoratul Scolar Judetean, in ultimul timp, au fost depuse circa 20 de cereri prin care mostenitorii cer sa fie pusi in posesia fie a cladirilor unor scoli, fie a unor suprafete de teren din curtea acestora.
Numele a trei mari boieri romani se numara printre cei care cer cladiri ale unitatilor de invatamant. Urmasii familiei Sturdza au solicitat ISJ retrocedarea Castelului -P.P. Carp- din Tibanesti, cladire in care functioneaza la ora actuala gradinita, scoala si palatul copiilor. Clubul Copiilor din Pascani si Gradinita -Motoc- din Iasi sunt revendicate de mostenitorii familiei Bratianu.
Alte cereri vizeaza terenuri sau spatii apartinand in prezent scolilor din Iasi, unele chiar in plin centru civic. Este cazul unei cereri de revendicare a 1.500 de mp de teren in curtea Liceului -Vasile Alecsandri- sau a unei cladiri anexe detinute de Liceul -Mihai Eminescu-. Exista cereri si pentru terenuri apartinand scolilor nr. 17, 37, Liceului Sportiv, Grupului Scolar CFR -Cuza Voda- sau pentru terenuri de la gradinitele nr. 23, Bucium si Nicolina.
Alte revendicari… remarcabile
La Iasi se mai solicita restituirea imobilului in care functioneaza Institutul de Istorie -A.D. Xenopol-. Alte patru cereri de restituire prin despagubiri banesti au venit din partea lui Dan Pavelescu, al carui tata, Petru Pavelescu, a fost proprietarul a patru cinematografe inainte de 1945. Acesta solicita 100.000 de dolari pentru imobilul cunoscut sub denumirea de Cinema -Tineretului- (fostul cinematograf -Phoenix-) si alti 200.000 de dolari pentru actualul Cinematograf -Republica- (fostul Cinema -Trianon-). Celelalte doua imobile sunt actualele sedii ale Consiliului Judetean si Hotelului -Unirea-, unde au functionat – sustine petitionarul – cinematografele interbelice -Puskin-, respectiv -Sidoli-, care au fost demolate.
Brasov: spatiile verzi dintre blocuri
La Primaria Brasov s-au depus pana in prezent nu mai putin de 719 cereri de retrocedare. S-a revendicat si Directia de Sanatate Publica. Fostul proprietar chiar a castigat procesul in instanta. Primaria incearca insa sa atace aceasta sentinta la Curtea Suprema de Justitie. Secretarul municipiului, Lidia Stanculescu, spune ca fostii proprietari vor chiar si terenurile dintre blocuri. -Oamenii vor neaparat terenurile pe care le-au avut inainte, dar nu-i intereseaza ca pe ele s-au facut unele constructii. Avem cereri si pentru zonele verzi dintre blocuri, pe care nu le putem insa inapoia fostilor proprietari. De asemenea, avem cazuri in care vor terenurile aflate in Centrul Civic-.