– Crestini din intreaga lume, apartinand Bisericii Ortodoxe si celei Catolice, au celebrat, ieri, solemnitatea -Ridicarii cu Trupul si Sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria- sau -Adormirea Maicii Domnului-. Sarbatoarea are in Romania denumirea populara -Sfanta Maria Mare- si este intampinata de credinciosi cu un post de doua saptamani.
Manastirea Nicula, inconjurata de mii de credinciosi
Cateva zeci de mii de credinciosi au participat, ieri, la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului de la Manastirea Nicula, din Cluj, pentru a se ruga la Icoana Facatoare de Minuni. Liturghia a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului. Multi dintre credinciosii prezenti la Nicula au sosit la manastire cu trei zile inainte de ziua Sfintei Maria. Potrivit obiceiului, credinciosii se roaga la Icoana Facatoare de Minuni pentru iertarea pacatelor si inconjoara Biserica veche din Nicula in genunchi si in coate, de trei ori, pentru a fi absolviti de pacate. Legenda spune ca Icoana Facatoare de Minuni a lacrimat 26 de zile, din 15 februarie pana in 12 martie 1694. Ea a inceput sa lacrimeze cand un ofiter si mai multi soldati din regimentul de cavaleri -Hohenzollern-, apartinand cultului romano-catolic, au ajuns la Nicula pentru a vedea o biserica ortodoxa.
Printre credinciosi s-au numarat si cativa politicieni, cel mai consecvent dintre ei dovedindu-se a fi Petre Roman, care s-a aflat la Nicula pentru a zecea oara consecutiv. Tot la Nicula s-au rugat si premierul Adrian Nastase, ministrul informatiei publice, Vasile Dancu, ministrul de interne, Ioan Rus, si negociatorul-sef pentru integrarea Romaniei la UE, Vasile Puscas.
Putna are din ceruri ocrotirea Maicii Domnului
Aproximativ 100.000 de credinciosi din Romania, Nordul Bucovinei si din Republica Moldova au participat, ieri, la hramul Manastirii Putna, de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, iar Sfanta Liturghie a fost oficiata de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, impreuna cu un sobor de preoti. La aceasta sarbatoare au fost prezenti, printre altii, sculptorul Ion Irimescu, in varsta de 98 de ani, ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, presedintele PD, Traian Basescu, parlamentari si autoritati locale si judetene. In cuvantul sau, IPS Pimen Suceveanul a evocat evenimentul desfasurat in urma cu 130 de ani la Putna, cand, in 1871, in organizarea lui Mihai Eminescu si a altor fruntasi ai miscarii nationale a romanilor, a avut loc marea serbare a tineretului studios. La randul sau, ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, a apreciat ca Putna este -un simbol, un strajer- si este inconfundabila in peisajul romanesc. -Azi, la 15 august, Putna este capitala Romaniei-, a spus Theodorescu. -Putna are din ceruri ocrotirea Maicii Domnului si are ocrotirea, pe pamant, a viteazului voievod Stefan cel Mare-, a spus ministrul culturii si cultelor.
O copie a statuii de la Fatima va face un popas in Romania
Una dintre cele sapte statui pelerine prin intreaga lume, copii ale statuii Preacuratei Fecioare Maria de la Fatima, va sosi astazi in Romania, dupa ce a strabatut Ucraina, apoi Siberia. Prima oprire va fi la Oradea, iar apoi va trece prin Zalau, Cluj, unde soseste pentru prima data, continuand cu Blaj si apoi Timisoara. In Cluj, primul popas al statuii va fi la Spitalul Clujana, iar apoi va ajunge la Caminul de Batrani si in parohia Grigorescu, precum si la Casa de Rugaciune a Asociatiei Oastea Domnului. Insotitorii statuii vor distribui tuturor participantilor iconite si rozarii binecuvantate. In data de 26 august, statuia va fi dusa in satul Haieu din comuna bihoreana Sianmartin, unde va avea loc sfintirea bisericii greco-catolice, eveniment la care va participa prefectul Congregatiei Bisericilor Rasaritene, patriarhul Antiohiei, cardinal Moussa I Daoud.
Vant bun la pupa!
In fiecare an, pe 15 august, de Sfanta Maria, se aniverseaza si Ziua Marinei Romane. Si in acest an, aparitia Zeului Neptun, jocurile marinaresti si parada ambarcatiunilor cu vele au atras populatia, care, din nou, a avut revelatia apartenentei la un popor cu vocatie de navigatori si a existentei unei marine cu vechi traditii. Printre cele mai spectaculoase momente ale ceremonialului de ieri s-au numarat, dupa ridicarea pavilionului si a marelui pavoaz, trecerea in revista a navelor militare si salutul echipajelor, parada militara si aviatica, demonstratiile cu ambarcatiuni rapide si exercitiile demonstrative cu scafandri. In mesajul cu ocazia Zilei Marinei Romaniei, presedintele Ion Iliescu le-a urat marinarilor multa sanatate, fericire, putere de munca si noi succese in activitate si traditionalul -Vant bun la pupa!-.