Consiliul Național al Elevilor solicită demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori ai unităților de învățământ preuniversitar, eliminând astfel interesele tendențioase și numirile prin detașare în interesul învățământului. Acestea au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte. Astfel, nu se încurajează meritocrația, iar această practică nu poate fi nicidecum „în interesul învățământului”. Candidații pentru funcția de director trebuie să dețină competențe administrative, manageriale și să dea dovadă de integritate. Asumarea unei viziuni verosimile despre educație trebuie să fie aferentă secolului XXI. Salutăm, pe această cale, poziția Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru referitoare la această problemă, transmisă prin intermediul paginii sale de Facebook. „Este revoltător să auzim în continuare de cazuri de numiri ale directorilor pe criterii indoielnice, subiective care vizează cu totul alte interese decât cele care ar trebui să guverneze educația în mod normal. Nu putem vorbi despre reformă, atâta timp cât în continuare politicul are o influență nefastă în școlile din România, transparența și integritatea conducerii unităților de învățământ fiind contestabilă. Solicităm de urgență implementarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori, având speranță ca într-un final obiectivismul și valorile democratice și etice vor sta la baza leadershipului școlilor din România”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.
Despre Consiliul Naţional al Elevilor
Consiliul Naţional al Elevilor din România a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În prezent, Consiliul Elevilor funcţionează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili.
Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii și încurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.