Home Actualitate Condamnatii din -Afacerea Tigareta II- cer recurs in anulare

Condamnatii din -Afacerea Tigareta II- cer recurs in anulare

DISTRIBUIŢI

Avocatii celor condamnati la inchisoare in -Afacerea Tigareta II- au solicitat procurorului general al Romaniei promovarea unui recurs in anulare. In acest sens, la Parchetul Curtii Supreme de Justitie a fost depusa sentinta judecatorilor prin care au fost condamnati ofiterul SPP Gheorghe Trutulescu, fostul comandant al Aeroportului Militar Otopeni, Ioan Suciu, si alti 17 acuzati. In cazul in care recursul in anulare va fi defavorabil condamnatilor, acesta va trebui promovat de procurorul general pana la 26 februarie 2002, data cand expira termenul de un an de exercitare a acestei cai extraordinare de atac fata de o hotarare definitiva a instantei supreme.

In motivarea sentintei, judecatorii au contraargumentat sustinerile facute de condamnati pe baza probelor din dosar. Comandorul Ioan Suciu a declarat in fata instantelor ca a fost viciata procedura judecarii procesului in lipsa acuzatului Jamal Al Atm. Ioan Suciu a mai spus ca activitatea pe care a desfasurat-o, la cererea ofiterului SPP Gheorghe Trutulescu si la ordinul generalului Gheorghe Bucse, de a efectua un transport special de marfuri in favoarea SPP se inscrie in cadrul respectarii legii. Completul CSJ a constatat ca Suciu a tinut legatura permanent cu Dumitru Popescu, Gabriel Negoescu si Gheorghe Trutulescu. Totodata, judecatorii au considerat ca Ioan Suciu nu s-a implicat in activitatea infractionala ca o persoana particulara, ci in calitate de comandant al Bazei de Transport Aerian, functie de care s-a folosit sa ia decizii si sa dea ordine abuzive subordonatilor, incalcand grav, sub acest aspect, regulamentele militare.

Dumitru Popescu a conceput documentele

In cazul lui Dumitru Popescu, judecatorii au stabilit ca experienta castigata de acesta in perioada cat a fost angajat al Aeroportului Otopeni, precum si cea de broker la societatea Quick, la care se adauga un sistem relational pe plan intern si, mai ales, in afara legii, il plaseaza pe acuzat ca fiind persoana cu o contributie hotaratoare in savarsirea infractiunilor. Astfel, spun judecatorii, Popescu a conceput modalitatea de intocmire a documentelor de insotire a marfurilor cu compania aeriana straina, care a transportat baxurile cu tigari, intr-o maniera care sa permita sustragerea de la vamuire. Prin modul in care a conceput si organizat transportul de tigari cu aeronavele straine, Dumitru Popescu nu a tinut seama in atingerea scopului propus ca se pune in primejdie sistemul de aparare al aeroportului si, cu buna-stiinta, a periclitat grav activitatea Autoritatii Aeronautice Civile Romane, motiveaza judecatorii.

Negoescu a fost initiatorul intregii afaceri

Potrivit CSJ, probele din dosar confirma ca Negoescu a fost initiatorul intregii afaceri. -Gabriel Negoescu a procurat sursele financiare, pe care le-a inmanat lui Dumitru Popescu pentru plata transporturilor aeriene a cantitatii de tigari. A asigurat forta de munca necesara descarcarii-incarcarii tigarilor din aeronave in mijloacele de transport. A asigurat spatiile de depozitare si a reusit sa livreze, pe filiera araba de contrabanda, intreaga cantitate de 1.300 de baxuri cu tigari de la primul transport si 541 de baxuri de la al doilea transport-, se arata in motivarea sentintei de condamnare. De asemenea, judecatorii n-au luat in considerare motivele invocate de Gheorghe Trutulescu, respectiv ca fapta sa ar reprezenta o contraventie si nu infractiunea de contrabanda. Mai mult chiar, instanta nu i-a aplicat lui Trutulescu circumstante atenuante, asa cum ceruse Parchetul, motivand ca acuzatul a cooperat cu anchetatorii. Potrivit judecatorilor, infractiunea pe care a facut-o Trutulescu a avut un pericol social sporit, acesta folosindu-si functia si experinta militara pentru reusita operatiunii de contrabanda.

Jamal Al Atm, omul contrabandistilor arabi

In ceea ce-l priveste pe Jamal Al Atm, instanta arata ca inculpatul facea parte din filiera araba de contrabanda, iar in prezenta cauza a asigurat legatura cu firma exportatoare de tigari din Atena, s-a preocupat de finantarea transportului si s-a implicat in alte acte executionale dupa aterizarea aeronavei, in noaptea de 16 spre 17 aprilie 1998. Acuzatii Constantin Lazar si Silviu Eftimie au spus despre participarea la -gardarea- transportului cu tigari ca l-au insotit pe Trutulescu in executarea unei misiuni neavand constiinta ca se implica intr-o activitate infractionala, insa judecatorii au stabilit ca, pentru ajutorul acordat, subofiterii au fost platiti de Negoescu cu cate un milion de lei. In ce priveste motivele lui Zenobie Aldulescu, patronul societatii Zeno Construct, instanta motiveaza in sentinta de condamnare ca intre Aldulescu si Negoescu existau legaturi vechi, acesta asistand la descarcarea baxurilor cu tigari. Singurul pentru care judecatorii au decis ca faptele nu sunt dovedite in totalitate este Valentin Vasilescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.