Home Economic-Financiar Sindicalistii de la Minvest, cu sprijinul tacit al directorilor, blocheaza restructurarea

Sindicalistii de la Minvest, cu sprijinul tacit al directorilor, blocheaza restructurarea

DISTRIBUIŢI

Sufocata de datorii si pierderi de peste 4.000 miliarde de lei, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva incearca sa scape de faliment prin aplicarea unui program de restructurare elaborat de Ministerul Industriei si Resurselor (MIR).

Chiar daca la elaborarea acestuia au fost consultati si partenerii sociali, care si-au dat girul, ulterior, reprezentantii Confederatiei Sindicale Meridian s-au razgandit si au cerut chiar primului-ministru Adrian Nastase demiterea secretarului de stat in MIR, Pompiliu Budulan.

Transportul, reparatiile si cantinele devin societati separate

Prima etapa a programului vizeaza scoaterea in afara companiei si transformarea in societati comerciale de sine statatoare a unitatilor care nu presteaza activitati strans legate de obiectul principal de activitate.

Astfel, in domeniul transporturilor se vor infiinta trei autobaze, cu sediile in Deva, Balan si Baia de Aries, care vor prelua aceste activitati de la sucursalele si filialele existente. In domeniul reparatiilor, vor lua nastere doua societati comerciale de mecanica, cu sediile in Teliuc si Balan, iar de prepararea mesei calde in cantine se va ocupa societatea Autoservire Deva SA. In fine, se va mai infiinta o societate profilata pe transporturi auto, paza, intretinere de drumuri, cazare si cantina, denumita Horia, Closca si Crisan SA, cu sediul in Abrud.

O a doua etapa a programului de restructurare a Minvest Deva are in vedere infiintarea de noi filiale, pentru restructurarea procesului de productie, pe criteriul amplasarii zacamintelor in teritoriu. Aceasta actiune, care este prevazuta a se incheia pe 1 noiembrie, are ca scop o mai buna urmarire a realizarii indicatorilor economici, precum si atragerea investitiilor straine si privatizarea unor activitati. Numarul filialelor companiei va creste in acest fel de la trei la 11, iar dl secretar de stat Pompiliu Budulan estimeaza ca pierderile totale cor scadea cu cel putin 200 miliarde de lei.

Filialele se transforma in societati independente

Apoi, pana la data de 30 decembrie, urmeaza a fi intocmita strategia companiei, care va avea rolul de a elimina treptat pierderile.

Ca un ultim pas in programul de restructurare a companiei, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2002, cele 11 filiale vor fi transformate in societati comerciale independente. Oficialii MIR spera ca astfel se va fluidiza mecanismul financiar de decontare directa a platilor catre furnizori, pe baza de contracte, iar noile societati vor fi pregatite de privatizare.

Pentru ca acest program de restructurare sa poata fi aplicat in bune conditii, ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu, a prevazut ca, pe durata derularii lui, adica pana la inceputul anului viitor, compania nationala Minvest Deva va primi energie electrica de la Eelectrica SA. In acest fel vor fi evitate decuplarile diferitelor exploatari miniere de la reteaua electrica, operatiuni care devenisera in ultimul timp la ordinea zilei. Regularizarea platilor catre Electrica urmeaza sa se faca dupa 1 ianuarie 2002.

Intai semnam, apoi ne razgandim

Atat reprezentantii Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere din Romania (CNCSMR), cat si cei ai Confederatiei Meridian au fost consultati si si-au dat girul pentru promovarea prin hotarare de Guvern a programului de restructurare a Minvest.

La cateva zile insa, liderii Meridian s-au razgandit si s-au trezit brusc ca nu mai sunt de acord cu programul. Ba, mai mult, au pus mana de la mana si au redactat o scrisoare catre primul-ministru Adrian Nastase, cerandu-i nici mai mult, nici mai putin decat schimbarea din functie a secretarului de stat Pompiliu Budulan. -Totodata, va rugam sa blocati proiectul hotararii de Guvern cu privire la acest program-, se mai spune in finalul epistolei.

Trebuie mentionat faptul ca membrii din actuala conducere a Minvest au fost recrutati, nu se stie din ce motive, din randul liderilor Confederatiei Meridian. Directorul general, Daniel Andronache, a fost lider sindical la Mina Certej, iar la conducerea exploatarii Baia de Aries a fost numit tot un sindicalist, Viorel Oniga. In legatura cu acesta din urma planeaza si unele suspiciuni de incompatibilitate, pentru ca nu exista acte doveditoare ca el si-a dat demisia din toate functiile sindicale pe care detinea, inclusiv la Federatia Cuprului si la Federatia Muntii Metaliferi. Dl Oniga ar putea fi deci primul caz de director care este simultan si lider sindical.

In ceea ce-i priveste pe liderii CNCSMR, ei sustin aplicarea programului de restructurare, ca unica solutie de iesire din marasm a Minvest. -Ceea ce nu rezolva insa programul este scoaterea la concurs a posturilor de administratori pentru societatile care vor fi create. Altfel, numirea directorilor se va face in continuare pe baza de interese clientelare-, spune vicepresedintele CNCSMR, Octavian Luca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.