Home Politic Analize si simulari economice pentru probarea ineficientei regiunilor actuale de dezvoltare

Analize si simulari economice pentru probarea ineficientei regiunilor actuale de dezvoltare

DISTRIBUIŢI

UDMR a inceput sa-si puna in aplicare strategia pasilor marunti pentru a convinge forurile politice autohtone, dar si autoritatile Uniunii Europene de necesitatea reorganizarii regiunilor de dezvoltare economica. Avantajati de faptul ca actualele regiuni, dar si reprezentantii unitatilor administrative judetene abia au reusit sa ia nota de trecere la capitolul absorbtie de fonduri europene, Marko & co. au de gand sa dovedeasca cu studii si analize economice de profil ca judetele pierd bani tocmai datorita apartenentei la niste regiuni de dezvoltare considerate ineficiente. Udemeristii mai au de gand sa organizeze o serie de intrevederi, simpozioane si intruniri pe tema descentralizarii si reorganizarii regiunilor, la care sa fie invitati o serie de reprezentanti ai autoritatilor administrative locale, ai guvernului, dar si oficiali ai Uniunii Europene.

Un proiect de analiza-pilot a fost deja lansat la nivelul judetului Covasna, udemeristii sperand ca rezultatele acestei simulari economice sa-i determine pe ceilalti parteneri de guvernare sa subscrie la punctul lor de vedere si, de ce nu, sa initieze o serie de analize similare la nivelul tuturor regiunilor actuale de dezvoltare. Un asemenea rezultat ar putea anula in timp rezervele pe care Comisia Europeana le-a manifestat deja fata de perspectiva redefinirii acestor structuri economice.

Primul pas

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, institutia pe care o conduce va incerca sa demonstreze, printr-o -simulare economica-, faptul ca aceste regiuni trebuie reorganizate si ca judetele din Tinutul Secuiesc au pierdut fonduri europene din cauza ca fac parte din Regiunea de Dezvoltare 7 – Centru. Udemeristul crede ca acest caz nu este singular, el putand fi regasit si la nivelul altor judete, unde autoritatile locale si-ar fi exprimat deja nemultumirea fata de actualele regiuni de dezvoltare. -Problema trebuie vazuta global, nu numai local, judetean. Nu numai judetele din secuime, ci si celelalte judete au pierdut bani-, a apreciat, la randul sau, Laszlo Borbely, ministru-delegat pentru Lucrarile Publice si Amenajarea Teritoriului. Potrivit acestuia, elaborarea acestor analize este normala in conditiile in care problema reorganizarii regiunilor de dezvoltare este continuta in programul de guvernare. -Trebuie sa avem studii la baza pentru a analiza cat de eficiente sunt actualele regiuni. Nu este necesar sa propunem noi acest model celorlalti parteneri de guvernare-, a precizat Borbely, confirmand totodata ca rezultatul simularii initiate de catre colegul sau de formatiune va fi adus la cunostinta Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, dar si a altor institutii europene.

Faza a doua

In paralel, udemeristii se pregatesc, prin reprezentantii lor locali, sa promoveze ideea reorganizarii regiunilor in randurile factorilor interni si internationali ce pot favoriza adoptarea unei asemenea decizii. La stadiu de intentie, o intalnire la Sfantu Gheorghe cu toti presedintii consiliilor judetene, la care sa fie invitati premierul Calin Popescu Tariceanu, seful Delegatiei Comisiei Europene din Bucuresti, Jonathan Scheele, respectiv vicepremierul Marko Bela. Potrivit lui Demeter Janos, la intalnire ar urma sa fie discutate posibilitatile si necesitatea reorganizarii actualelor regiuni, apoi va fi organizata o alta dezbatere in vederea finalizarii proiectului de lege privind reorganizarea regiunilor, care ar putea fi inaintat parlamentului cel tarziu in vara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.