Agentia internationala de rating Fitch a majorat, la inceputul saptamanii, calificativele acordate Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), de la -B minus- la -B- pentru datoria pe termen lung si de la -C- la -B- pentru datoria pe termen scurt.
In acelasi timp, Fitch a atribuit BRD ratingul de sprijin -3T- si a confirmat calificativul acordat pentru datoria in moneda nationala pe termen scurt -LC-2- si ratingul de emitent de -IC-C-.
Ratingul de sprijin atribuit reflecta opinia Fitch potrivit careia autoritatile romane vor sustine banca, in cazul in care va fi necesar, ca urmare a pozitiei sale esentiale in sectorul bancar si a faptului ca se afla inca sub controlul statului.
Ratingul -1- este atribuit unei banci pentru care exista o garantie legala clara din partea statului sau unei banci cu o asemenea importanta internationala si nationala, incat sprijinul din partea statului ar fi asigurat, daca s-ar impune. Statul in cauza trebuie sa fie pregatit si capabil sa-si sprijine principalele banci. Ratingul -3- este atribuit unei banci ai carei proprietari institutionali au o reputatie si resurse suficiente pentru a o sustine, in cazul in care va fi necesar. Ratingul -4- este atribuit unei banci pentru care sustinerea este probabila, dar nesigura. Ratingul -5- este acordat unei banci care ar putea fi sustinuta, dar exista un grad ridicat de incertitudine in acest sens.
Sufixul -T- indica existenta unui risc semnificativ sau potential de origine economica si/sau politica, care ar putea impiedica sustinerea creditorilor externi.
Majorarea calificativelor acordate BRD este rezultatul unei analize a activitatii bancii si a potentialului suport de care a beneficiat banca de la actionarii principali. In opinia Fitch, actionarul majoritar al BRD – Societe Generale va asigura, daca va fi cazul, necesarul financiar pentru sustinerea bancii, mai ales in conditiile strategiei sale de expansiune in Europa Centrala si de Est.
BRD este prima banca comerciala privatizata din Romania, in martie 1999, prin achizitionarea de catre institutia franceza Societe Generale a 51% din actiuni. BRD este a doua banca din Romania, detinand 16% din totalul activelor bancare. Fitch mentioneaza ca banca nu si-a schimbat radical strategia, insa datorita noilor actionari si-a indreptat activitatile financiare catre firmele multinationale prezente pe piata romaneasca, in dezvoltare fiind si operatiunile financiar-bancare catre persoanele fizice si intreprinderile mici si mijlocii care cuprind leasingul, asigurarile si fondurile de investitii.
Tot la inceputul saptamanii, Agentia Fitch a atribuit Bancii Comerciale Romane (BCR) ratingul de sprijin -2T-, concomitent cu confirmarea ratingului pe termen scurt in moneda nationala -LC-2- si a ratingului de emitent -IC-C-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane