Conducerea Federatiei Patronale din Industria Usoara – FEPAIUS – si liderii sindicatelor din acelasi sector au anuntat, ieri, ca vor organiza -actiuni de strada- pentru a determina guvernul sa adopte o serie de masuri compensatorii fata de efectele deprecierii valutelor. In opinia reprezentantilor industriei usoare, politica Bancii Nationale prin care leul s-a apreciat brusc, in special fata de euro, a provocat declinul acestui sector ce detine o pondere semnificativa in structura exporturilor romanesti.
Principalele revendicari ale reprezentantilor industriei usoare (unde activeaza aproximativ 460.000 de angajati) se refera la urmatoarele masuri: – reducerea -parafiscalitatii-, adica a taxelor aferente diverselor autorizari, peste 100 (din care FEPAIUS va cere eliminarea a cel putin 10); – renuntarea la binomul de tarifare a energiei electrice prin care, in orele cu consum de varf, pretul creste cu 25%; – limitarea liberalizarii contului de capital ori, cel putin, adoptarea unui pachet de masuri compensatorii; – bonificarea ori subventionarea creditelor in valuta acordate cu destinatia exporturilor; – desemnarea unor experti guvernamentali care, in colaborare cu patronatele si sindicatele, sa identifice metodele de stopare a declinului in care se afla acum industria usoara (n. r. – si, in general, exportatorii) care se confrunta cu spectrul falimentului in masa.
Exporturile nu mai constituie o prioritate a Romaniei?
Presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, a afirmat ca reprezentantii la varf ai Bancii Nationale (-in frunte cu dl Isarescu si economistul-sef-) ar fi declarat, recent, ca exporturile -nu mai constituie o prioritate a Romaniei… Asta dupa ce, la sfarsitul anului trecut, aceleasi persoane multumeau exportatorilor pentru ca au facut posibila scaderea inflatiei-. Dar, daca asa stau lucrurile, -ar trebui sa fim anuntati oficial, sa nu ne mai pierdem timpul cu strategii peste strategii de incurajare a exporturilor si de salvare a industriei usoare-, a mai spus Maria Grapini.
Costuri in lei -tari-, incasari in valute -slabe-
Teoretic, in vremurile cand valutele se apreciau vertiginos in raport cu leul, exportatorii romani aveau numai de castigat, insa conducerea FEPAIUS demonstreaza contrariul: -toate acele castiguri au fost inghitite de costurile generate de birocratie si de continua majorare a tarifelor la utilitati-. De exemplu, -numai in 2004, tarifele la energia electrica au crescut cu peste 10% (la care se adauga o majorare de 3% determinata prin mecanismul de tarifare suplimentara descris mai sus), gazele s-au scumpit cu 27%, benzina – cu 20%, iar salariile au crescut cu 36%. Luand in calcul ponderea fiecareia din aceste categorii in totalul costurilor, rezulta o majorare per total de aproximativ 18%, procent ce nu a fost compensat de cresterea veniturilor din export, asa cum ar fi fost normal-, au explicat liderii patronali si sindicali. Iar in ultimele trei luni, cand leul a devenit tot mai puternic, fenomenul s-a accentuat pana dincolo de limita suportabilitatii, pentru ca utilitatile, impozitele si salariile se platesc in lei (din ce in ce mai -tari-), in timp ce incasarile din contractele externe se fac in valute, care s-au depreciat, in medie, cu peste 17%.
Imblanzirea inflatiei -ne costa prea mult!-
-A sacrifica un sector intreg din economie numai de dragul scaderii inflatiei (n. r. – tinta anuntata pentru 2005 este de 7%) e un cost prea mare pentru noi toti-, au adaugat, pe un ton mai mult decat acuzator, reprezentantii industriei usoare. Cu precizarea ca -BNR trebuia sa vina cu un pachet de masuri prin care sa compenseze socul ce va fi produs de liberalizarea contului de capital, respectiv reducerea dobanzilor la credite, iar guvernul ar trebui sa tina pe loc, daca nu chiar sa reduca tarifele la utilitati…-.
O prima intalnire a liderilor patronali si sindicali cu autoritatile va avea loc luni, 21 februarie, iar daca nu se va ajunge la o intelegere rezonabila -vom iesi imediat cu totii in strada, patroni si angajati-, avertizeaza reprezentantii industriei usoare.