Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a discutat cu toți comandanții de unități din Armată despre majorarea bugetului apărării, din 2012, la 2,38% din PIB și despre pensiile militare, informează MApN, care mențioează că peste 80% din pensiile până la 3.000 lei aflate nu scad în urma revizuirii.
La întâlnire au participat șeful Statului Major General, general-maior ștefan Dănilă, precum și șefi ai unor structuri centrale, informează Ministerul.
Oprea a dorit să salute, prin intermediul comandanților, întregul personal militar și civil care își desfășoară activitatea în Statul Major General, în categoriile de forțe, în comandamentele, marile unități și unitățile subordonate, și a transmis, în numele echipei de conducere a ministerului, mulțumiri pentru modul "demn și profesionist" în care aceștia și-au făcut și își fac datoria.
"Purtăm grija fiecăruia dintre dumneavoastră, pentru că fiecare om, indiferent de grad și funcție, este în sine o resursă valoroasă, pe care Armata și țara contează", a declarat ministrul, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Oprea a subliniat faptul că Armata României își îndeplinește angajamentele asumate în plan internațional și desfășoară misiunile de instruire pe teritoriul național, chiar în contextul în care, din cauza crizei economico-financiare internaționale, bugetul armatei a fost, în anul 2010, unul de avarie.
"Am reușit, cu inteligență, cu pricepere și determinare – și este meritul dumneavoastră și al muncii în echipă promovată la toate eșaloanele ministerului – să ne administrăm eficient resursele și să putem spune că avem și multe rezultate cu care ne putem mândri", a spus ministrul, potrivit comunicatului.
"?à?ín ceea ce privește resursele viitoare ale Armatei, ministrul le-a vorbit comandanților cu privire la demersurile întreprinse pentru ca bugetul Ministerului Apărării Naționale să fie majorat, începând din anul 2012, la 2,38% din Produsul Intern Brut, potrivit angajamentului său, asumat la preluarea mandatului, ca la ieșirea din criza economică bugetul Apărării să se situeze la acest nivel. Ministrul Gabriel Oprea a reiterat faptul că prioritatea mandatului său la conducerea MApN o reprezintă personalul ministerului: «Mai ales în aceste condiții dificile, de criză mondială, nu trebuie să uităm că oamenii au nevoie de respect, de o perspectivă clară în carieră și de siguranța locului de muncă»", se arată în comunicat.
?à?ín cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă inițiativele întreprinse de minister pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în care își desfășoară activitatea personalul MApN, cu accent pe modificările aduse Statutului soldaților și gradaților voluntari, care pot fi menținuți acum în sistem până la vârsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, și de un statut similar cu al subofițerilor și ofițerilor sub comanda cărora acționează în țară și în teatrele de operații, dar și măsurile concrete luate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale personalului, cum ar fi cele 9.500 de locuințe care vor fi construite în regim ANL pentru tinerii militari, precizează ministerul.
"Ministrul Apărării s-a referit și la procesul de revizuire a pensiilor militare, arătând că, prin măsurile ferme luate pentru toate insituțiile din sistemul de securitate națională, s-a reușit îndeplinirea obiectivului stabilit, acela ca nicio pensie de până la 3.000 de lei, rezultată în urma unei cariere militare complete, să nu scadă după revizuire. Prin metodologia aplicată în procesul de revizuire s-a realizat chiar mai mult, datele reale arătând că peste 80% din numărul total de pensii până la 3.000 de lei aflate în plată nu scad în urma revizuirii, ci chiar înregistrează creșteri", se arată în comunicat.
Oprea a cerut creșterea gradului de disciplină a personalului militar
Ministrul Gabriel Oprea le-a cerut comandanților de unități și mari unități să ia toate măsurile posibile astfel încât pentru creșterea gradului de disciplină al personalului. Oprea i-a asigurat pe ofițerii și generalii comandanți că pot transmite subordonaților un mesaj de încredere pentru viitor: "Avem tot sprijinul președintelui României și al premierului pentru ne putea îndeplini misiunile și obiectivele de instruire prevăzute – atât la nivelul subunităților, unităților, marilor unități, categoriilor de forțe și al comandamentelor, cât și la nivel întrunit", a spus Oprea.
MApN precizează că, declarându-se încrezător în determinarea și în puterea de muncă a ofițerilor și generalilor aflați la comanda unităților și marilor unități, ministrul Apărării i-a asigurat că le va fi în continuare "un camarad, un partener care îi va sprijini și va pune umărul pentru ca Armata României să-și îndeplinească misiunea deosebit de importantă încredințată, prin Constituție, de popor".
"Ca ministru al Apărării Naționale, am datoria de a reprezenta pe fiecare dintre dumneavoastră. Jurământul militar nu presupune doar atribuții, obligații și sacrificii din partea militarului. Este, în același timp, o datorie a statului față de oamenii din Armata României. și vreau să fie respectată această datorie, la fel cum militarii își respectă jurământul față de țară. Cât timp voi fi ministru, mă voi bate pentru a-mi respecta angajamentele", a declarat în încheierea întâlnirii ministrul Gabriel Oprea.
Instanța supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale polițiștilor și ale funcționarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentință a Curții de Apel Cluj din septembrie 2010. Instanța a apreciat, în motivarea decizie, că HG 735 discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare. ICCJ a precizat că HG 735/2010 – act administrativ unilateral cu caracter normativ – produce efecte "erga omnes", ca și sentința contestată cu recurs.
Suspendarea aplicării HG 735/2010 s-a dispus până la o hotărâre definitivă privind anularea actului normativ.
Legea 119/2010 ale cărei norme de aplicare erau incluse în HG 735/2010 a rămas însă valabilă, fiind necesară însă o nouă ordonanță de urgență cu o nouă metodologie de recalculare a pensiilor militare.
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabilește că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârșitul acestui an și că instituțiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice și transmită către casele de pensii adeverințele privind veniturile obținute de militari.
Decizia de a emite ordonanța a fost luată după ce Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică și siguranță națională.