In septembrie 1999, pe fondul unor neintelegeri acute intre Sorin Beraru si partenerul sau de afaceri din Romania, Moshe Pesah, cei doi au incheiat un contract in care se prevedea ca Moshe se retrage din toate firmele in care are actiuni, drepturi de semnatura sau de administrare, pe care i le cedeaza lui Beraru contra sumei de aproape doua milioane de dolari. Cum insa Moshe nu-si respecta contractul, ba chiar il denunta la putin timp dupa semnare, Beraru il actioneaza in fata Curtii de Arbitraj din Tel Aviv. Ceea ce urmeaza reprezinta un fragment din aceasta plangere, depusa cel mai probabil in luna martie a acestui an, in care avocatii lui Beraru, Cabinetul de avocatura Winrot & Partners, detaliaza toate incalcarile contractuale ale lui Pesah si solicita daune pentru fiecare in parte. Una dintre cele mai interesante parti o reprezinta capitolul opt, C(8), in care este vorba de -provocarea pagubelor grele in urma stergerii MT Trading-. Avocatii recunosc in acest punct ca, din cauza lui Pesah, firma MT Trading, inregistrata in America ca -suport al colaborarii cu Beraru-, a fost radiata. Cum MT Trading detinea actiuni la Atlantic Holding, iar aceasta era actionarul principal la Multisistem, firma prin care duetul Beraru – Pesah a achizitionat de la FPS nu mai putin de patru societati – Comautosport, Flamura, Criortex Salonta, Reco -, concluzia avocatilor lui Beraru este ca trebuia anulat patrimoniul acestora!-. De mentionat ca avocatii fac aceasta afirmatie-bomba, care dezarticuleaza, practic, intreg imperiul lui Beraru din Romania, in contextul in care Moshe Pesah s-a adresat autoritatilor romane, sustinand ca toate aceste firme ii apartin legal, solicitand achizitionarea bunurilor lor. Prezentam in continuare fragmentul cu pricina asa cum apare el in plangere, cu precizarea ca limbajul este plin de pilde stravechi si de expresii mai greoaie, generate de traducerea documentului original din limba ebraica.
C(8) Provocarea pagubelor grele in urma stergerii M.T. trading.
54. Firma M.T. trading (in continuare numita -MT-) fata de care Pesah si-a incalcat obligatiile de a transmite actiunile, asa cum s-a aratat mai sus, este o societate americana infintata de catre Pesah. Aceasta societate a fost infiintata pentru a folosi ca suport al parteneriatului cu Shmuel. Printre altele detinerea pe inredere in societatea MT a actiunilor Atlantic Holding (societatea cu no. 4 pe anexa enumerarii firmelor, ale carei actiuni trebuiau de asemenea transmise de Pesah catre Smuel).
Pesah, ca imputernicit cu semnatura in aceasta firma, a semnat de exemplu, in numele firmei pentru deschiderea unui cont la Bank Hapoalim Elvetia, a semnat pentru Fiduciary agreement in numele firmei si a semnat in numele acesteia referitor la instructiunile date bancii, la cumpararea drepturilor de semnatura, la rulajul diferitelor drepturi si documente care au fost infatisate inaintea Curtii de Arbitraj.
55. In acest momentul tupeul lui Pesah a ajuns la culme:
A. Pesah stia ca in firma respectiva erau actiuni ale mai multor firme fiice ce au fost infiintate in Romania.
B. Cu toate acestea, Pesah nu s-a ingrijit sa inregistreze si aceste firme in Statele Unite, desi tineau de firma MT iar actiunile acestora le-a folosit in numele sau.
C. Din aceasta cauza MT a fost stearsa din Registru.
D. Daca Pesah si-ar fi respectat obligatiile contractuale si ar fi transmis actiunile firmei MT lui Smuel, s-ar fi putut evita stergerea acesteia si din contra, putea sa continue sa existe si sa se dezvolte.
E. Dar Pesah nu a facut acest lucru iar firma a fost stearsa datorita acestuia.
F. Unul din exemplele de tupeu de care a dat Pesah dovada se compara cu cel al baiatului care impinge o batrana pe scari si apoi o intreaba de ce fuge.
G. Astfel, dupa ce a avut grija sa sugrume existenta firmei MT, Pesah s-a adresat autoritatilor romane si a cerut achizitionarea bunurilor firmelor in regim de privatizare, in contextul in care firma detinatoare – MT nu mai exista si astfel trebuia anulat patrimoniul acesteia, care a costat multe taxe.
H. Pentru a clarifica acest punct, vom detalia procedeul de formare al societatii MT:
1. MT detine actiunile firmei Atlantic Holding (firma no 4).
2. Firma Atlantic Holding4 este actionara (60%) in firma Multisistem (firma no 15 in anexa firmelor).
3. Multisistem detinea actiuni la patru societati:
a) Comauto sport S.A. (firma no 16)
b) Firma Flamora (firma no 23)
c) Firma Criortex Salonta (firma no 24)
d) Firma Reco S.A. (firma no 28).
I. Pesah a pregatit acest dosar de la inceput si pana la sfarsit:
1. Pesah nu a platit obligatiunile ceea ce a condus la stergerea MT.
2. Pesah nu a transmis actiunile MT catre Shmuel, eliminand astfel si ultima sansa a firmei.
3. Apoi Pesah s-a adresat autoritatilor romane cu afirmatia ca toate aceste firme, ce sunt firme fiice ale MT si care o parte dintre acestea au fost achizitionate de la statul roman in urma procesului de privatizare, ii apartin legal, cu toate ca firma MT fusese stearsa si nu mai exista decat ca o asociatie de firma fictiva.
56. Pesah a procedat astfel in momentul in care s-a infatisat autoritatilor romane, fata de o firma pe care a reprezentat-o si in numele careia a actionat, in momentul in care arunca vina asupra lui Shmuel si in timp ce a refuzat transmiterea documlentelor MT ce ar fi permis achitarea obligatiunilor, permitand astfel continuarea existentei sale si putand evita o astfel de paguba.Demn de remarcat este si faptul ca una dintre companiile citate in document, Atlantic Holding, era actionara a unei alte companii a caracatitei Beraru, este vorba de Asigurarea Phoenixmed, transformata ulterior in Phoenixmed SA, firma care astazi a ajuns sa detina o pozitie de monopol asupra licitatiilor din Sanatate. Rezulta, asadar, ca -asociatia de firma fictiva- cu care a fost asociata Atlantic Holding se poate propaga la toate companiile la care aceasta a devenit actionara, deci si la Phoenixmed. Suntem curiosi sa vedem daca Ministerul Sanatatii, care, iata, a incheiat ani la rand contracte cu o firma nascuta dintr-o asociatie de companii fictive, se va sesiza ca fiind trasa pe sfoara. Asta, cu atat mai mult, cu cat se implineste, iata, o luna de cand dna Daniela Bartos, ministrul sanatatii, anunta demararea unei ample anchete asupra modului in care Phoenixmed a ajuns sa castige licitatii pe banda in sistemul sanitar. Bineinteles ca pana acum nu a fost anuntata in mod oficial nici o concluzie. Ceea ce ne face sa-i dam inca o data dreptate premierului Nastase, care, acum cateva zile, izbucnea cu naduf: -In Sanatate, este un haos absolut!-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane