O adiere de nemultumire se strecoara incet, dar sigur, in cazarmile Ministerului Apararii Nationale si in sediile inspectoratelor judetene de Politie. Militarii sunt nemultumiti ca alocatia de hrana a intarziat deja patru luni, ceea ce a facut ca unii sa acumuleze datorii la intretinere. De cealalta parte, politistii nu si-au primit banii de haine si umbla cu vestoane second-hand ori facute la croitori neautorizati de minister. La acest moment, pentru echipament, ministerul datoreaza fiecarui politist cate 14 milioane de lei. Toate aceste drepturi cerute sunt conform legii. Dar legea nu este respectata de Ministerul de Interne, din cauza lipsei banilor. Atat MI, cat si MApN se confrunta insa si cu alte lipsuri, cum ar fi bugete reduse pentru stocurile de combustibili, dar despre acest lucru ofiterii din structurile de conducere evita sa vorbeasca.
La absolvirea scolii, politistii primesc o uniforma standard: camasa, pantaloni, curea, pantofi, bocanci, bluzon, manusi, sosete si cascheta. Conform legii, ori de cate ori i se uzeaza vreun element din uniforma, politistul are dreptul sa beneficieze cu titlu gratuit de schimburi sau sa primeasca in jur de opt milioane de lei pe an pentru comandarea si achizitionarea, de la croitoriile acreditate de Ministerul de Interne (MI), a diverselor articole de echipament. Cu toate acestea, Legea 80 pe 1995, care reglementeaza acest aspect al muncii de politist, nu este respectata de MI dintr-un motiv foarte serios: nu sunt bani.
Fiecare politist din Prahova are de luat 9,2 milioane
Problemele legate de echipamentul politistilor au aparut in 1999, s-au acutizat in 2000 si au devenit o adevarata povara in cursul acestui an. La nivel national, Ministerul de Interne datoreaza fiecarui politist cate 14 milioane de lei. In Prahova, situatia este un pic mai buna, desi aici sunt peste 1.400 de politisti, adica mai multi ca in orice judet. Conform declaratiei comandantului IPJ Prahova, colonel Damian Miclea, inspectoratul datoreaza angajatilor sai peste 13 miliarde de lei, pentru echipamentul din 2000 si 2001. Astfel, fiecare politist are de luat de la IPJ Prahova in jur de 9,2 milioane de lei. Sumele sunt sensibil mai mici decat la nivel national pentru ca, permanent, conducerea Politiei judetene a alocat sume de bani in aceasta directie, indiferent cat de mari sau de mici au fost acestea.
La croitorie, preturile sunt mari
Suma de noua milioane de lei este totusi destul de mare. Ca urmare, politistul rupe din leafa si se duce la o croitorie avizata de Ministerul de Interne sa-si cumpere uniforma, la preturi destul de mari. Politistii prahoveni spun ca cea mai scumpa este, normal, tinuta pentru sezonul rece: o pereche de pantaloni de iarna costa in jur de 400.000 de lei, un bluzon – 400.000, o geaca cu doua fete – 500.000 de lei, o geaca reflectorizanta de iarna – 1,2 milioane de lei, o curea – 100.000 lei. Nici cu tinuta de vara nu iesi mai ieftin: vestele si hamurile reflectorizante costa in jur de 800.000 de lei, sapca de circulatie – 250.000 de lei, iar pantofii – 350.000 de lei.
Echipamentul second-hand, ultima solutie
Cum de multe ori banii sunt putini, si in familiile politistilor apar diverse probleme, acestia ajung sa simuleze ca poarta uniforme, folosind camasi asemanatoare ca aspect, dar si pantaloni sau pantofi. Ca sa nu umble zdrentarosi, politistii de la Paza si Ordine sau Circulatie cumpara uniforme second-hand de la colegii din serviciile Judiciar si Economic, care pot lucra in haine civile. Politistii spun ca nimeni nu face specula pe seama colegilor, iar preturile acestor uniforme sunt rezonabile, cam la jumatate din pretul de croitorie. Alti politisti, care nu vor sa poarte hainele altora, apeleaza la croitori discreti, care pot reproduce uniformele si care cer sume mai mici decat croitoriiile acreditate de MI. Detaliile care diferentiaza aceste uniforme de cele oficiale sunt nesemnificative. Totusi, ele pot fi descoperite cu usurinta daca se verifica etichetele de pe interior. Din acest motiv, politistii pastreaza cu sfintenie etichetele de pe uniformele uzate, pe care le muta pe noile uniforme.
Fierbe armata
Militarii sunt nemultumiti de intarzierea repetata a alocatiei pentru hrana.
O stare acuta de nemultumire incepe sa se generalizeze din nou printre cadrele militare din Garnizoana Bacau, din cauza ca asa-numitul Ordin 50 – adica alocatia de hrana – a inregistrat deja o intarziere la sosire peste rabdarea oamenilor. Fiecare militar ar trebui sa primeasca mai multe sute de mii de lei, ceea ce inseamna ca, luna de luna, soldele le sunt dijmuite cu aceeasi suma. Un ofiter dintr-o unitate militara din Garnizoana Bacau ne-a declarat ca nemultumirea cadrelor este reala si ca fiecare zi de leafa scurtata este un nou prilej de discutii pe marginea acestor restante. Banii au intarziat deja patru luni, cum s-a mai intamplat si in anii trecuti, cand la un moment dat se vorbea printre militari de un lucru nemaivazut in tara, adica un protest in strada al ofiterilor, subofiterilor sau maistrilor militari. Un alt semnal de protest a fost ca unii dintre militari au refuzat la un moment dat sa isi ridice lefurile. Multi dintre acestia au acumulat deja datorii la intretinere, in speranta ca vor primi banii, iar acum figureaza la asociatii ca restantieri. O alta nemultumire majora a militarilor bacauani este creata de banuiala ca intre diferitele regiuni ale tarii se fac discriminari, intrucat structurile superioare ale Ministerului Apararii Nationale s-au aratat capabile sa gaseasca fonduri pentru alocatia de hrana, pe care insa le livreaza mai ales la Bucuresti sau in alte zone, in vreme ce Moldova este lasata mereu la urma. Probleme cu Ordinul 50 au avut si militarii din Ministerul de Interne, insa acestea par sa se rezolve mai usor. Atat Ministerul Apararii Nationale, cat si Ministerul de Interne se confrunta insa si cu alte numeroase probleme financiare, bugetul fiind insuficient in primul rand pentru stocurile de combustibili necesari pentru indeplinirea misiunilor. Ofiteri din structurile de conducere ale Garnizoanei evita sa dea lamuriri cu privire la aceste restante, spunand ca este o problema interna. De mentionat insa ca, in ciuda starii tensionate din randul militarilor din Garnizoana Bacau, pana acum nu s-au inregistrat cazuri de insubordonare.