Home În Lume Orientul Mijlociu intra intr-o noua faza diplomatica

Orientul Mijlociu intra intr-o noua faza diplomatica

DISTRIBUIŢI

O intalnire Arafat – Peres, o schita de plan americano-egiptean, o noua vizita a ministrului de externe german in Orientul Mijlociu – dupa un paroxism al violentei, conflictul israelo-palestinian pare sa se indrepte spre o fragila faza diplomatica. Seful diplomatiei de la Tev-Aviv a confirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a primit acceptul lui Ariel Sharon pentru a se intalni cu Yasser Arafat. Discutiile cu partea palestiniana sunt deja in curs la mai multe niveluri, a anuntat Peres. Oficial, nu este vorba despre negocieri, ci despre -discutii pe teme de securitate-. La intalnirea cu Arafat si cu ceilalti inalti responsabili ai Autoritati Palestiniene, seful diplomatiei israeliene va propune liderilor palestinieni un nou plan de incetare a violentelor, pe zone. In schimb, Israelul isi va retrage trupele, treptat, incepand cu Fasia Gaza. Yasser Arafat va trebui sa ofere -un orizont politic-, adica sa calmeze, pe rand, toate grupurile armate. Acest nou concept – orizont politic – pare sa fie pe placul atat al lui Shimon Peres, cat si al presedintelui american, George Bush, si al omologului sau egiptean, Hosni Mubarak. Trimisul special al presedintelui Mubarak la Washington, consilierul Osama el-Baz, a lasat sa se inteleaga ca, in curand, Statele Unite ar putea veni cu un plan de pace pentru Orientul Mijlociu, care sa tina cont de pozitia Egiptului, dar si de a Israelului. Shimon Peres va avea misiunea de a-l convinge pe Yasser Arafat sa accepte conditiile acestui plan. Statele Unite vor propune o reducere a perioadei de acalmie, prima conditie a Planului Mitchell, de la sapte la doar doua zile. Cu alte cuvinte, daca violentele intre israelieni si palestinieni vor inceta pentru doua zile consecutiv, Washingtonul va veni cu propunerile sale privind continutul negocierilor politice vizand un eventual acord de pace. Egiptul evoca, de asemenea, trimiterea de observatori agreati de Israel si care sa apartina unei eventuale terte tari. Constient de urgenta situatiei, se pare ca presedintele Bush este gata sa ofere recompense ambelor parti implicate in conflict. Washingtonul ar putea promite Israelului sa blocheze toate rezolutiile ONU care sunt in defavoarea Tel-Aviv. Autoritatii Palestiniene, Statele Unite si Uniunea Europeana ar putea oferi un ajutor financiar considerabil.

Uniunea Europeana este hotarata sa participe activ la acest dialog diplomatic din Orientul Mijlociu. Ministrul de externe german, Joschka Fischer, era asteptat aseara la Cairo, prima escala a turneului sau in zona, care va dura trei zile. Dupa intalnirea cu omologul sau egiptean, Ahmed Maher, Fischer va avea discutii cu Shimon Peres si cu Ariel Sharon, pentru a-l vizita apoi pe Yasser Arafat, in Cisiordania. Joschka Fisher este inca aureolat de succesul repurtat in luna iunie, cand s-a deplasat la Tel Aviv in ziua atentatului sinucigas care a facut 21 de morti intr-o discoteca. Atunci, seful diplomatiei germane a reusit sa gestioneze criza, astfel incat a fost evitata o escaladare a violentelor. De aceasta data, timpul preseaza si mai mult, intr-o atmosfera de violenta care poate scapa de sub control.

Popularitatea lui Ariel Sharon scade dramatic

Premierul israelian scade suprinzator de mult in sondaje. Acesta a pierdut zece procente intr-o singura saptamana. Doar 49% din israelieni mai sprijina acum politica dusa de Sharon, fata de 59% saptamana trecuta. Verdictul populatiei israeliene in privinta securitatii este si mai dur – 70% dintre israelieni cred ca premierul nu va reusi sa puna capat violentei si terorismului. In proportie de 60%, acestia sunt de acord cu eforturile diplomatice ale lui Shimon Peres. In ciuda atitudinii oscilante a israelienilor, capabili sa se entuziasmeze atat intr-o directie, cat si in cealalta, analistul Hemi Shalev, citat de cotidianul francez -Le Figaro-, prevede declinul lui Ariel Sharon. Acesta nu a reusit sa tina nici o promisiune pe care a facut-o in timpul campaniei electorale – securitatea si pacea. -Sharon va ajunge in curand la o intersectie decisiva, cu un drum ducand catre masa negocierilor si un altul catre escaladarea serioasa a violentelor-, este de parere Hemi Shalev. Destinul relatiilor intre israelieni si palestinieni sta in mainile viitorului martir care se va expune in mijlocul multimii. Cel mai mare pericol pentru Tel Aviv este incapacitatea sa de a lua o decizie cruciala, ca aceea pe care a luat-o Ben Gurion in 1948, cand a acceptat o partitie propusa de ONU. Este absoluta nevoie de o frontiera intre israelieni si palestinieni, comenteaza Hemi Shalev.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.