Seria cererilor de retrocedare a unor imobile celebre se lungeste aproape in fiecare zi, tot mai multi mostenitori cu nume celebre depunand cereri prin care solicita reintrarea in proprietate a bunurilor care au apartinut familiei
Castelul Bran, revendicat oficial
Ieri, pe adresa Ministerului Culturii si Cultelor a fost depusa, prin intermediul unei firme de avocati care ii reprezinta pe descendentii Principesei Ileana, cererea de restituire -prin masuri reparatorii- a Castelului Bran. Razvan Theodorescu, ministrul culturii si cultelor, a declarat ca mostenitorii Principesei solicita, in locul imobilului, 25 milioane de dolari. -Vom trata cu calm toate aceste lucruri. Vom lua in calcul aceasta solicitare, insa, din aceasta suma, echivalentul a 750 miliarde de lei, se vor deduce, de exemplu, reprezentand sumele investite de stat pentru restaurarea castelului. De asemenea, trebuie analizata problema taxelor de succesiune in ceea ce priveste castelul. Apoi, conform Legii monumentelor istorice, nu trebuie uitat faptul ca statul are dreptul de preemptiune asupra obiectivelor de acest tip-, a explicat Razvan Theodorescu. Construit in secolul al XIV-lea, Castelul Bran a fost oferit Reginei Maria de catre municipalitatea brasoveana. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea.
O bucuresteanca cere Castelul Huniazilor
Tot ieri, Veronica Sanda Popescu-Corvin a depus la Primaria Hunedoara o cerere de retrocedare a Castelului Huniazilor de la Hunedoara si a tuturor domeniilor care le-au apartinut Corvinestilor. Ea a declarat ca a depus cererea in numele tatalui ei, Gheorghe Popescu (80 de ani), din Targu-Jiu, care a imputernicit-o sa faca toate demersurile pentru a intra in posesia castelului. Gheorghe Popescu sustine ca este descendent al Corvinestilor dupa mama sa, Ecaterina Ioana, care a fost infiata de unchiul ei, generalul George Corvin. Acesta se tragea din familia Huniazilor si i-a lasat lui Popescu, printr-o declaratie-testament, sigiliul privat al Corvinestilor, numindu-l pe nepotul sau -singur urmas al meu si al neamului Corvinestilor-.
Gheorghe Popescu spune ca, daca va intra in posesia castelului, il va dona aproape in intregime statului roman. Pe langa castelul de la Hunedoara, unic in Europa de Est, averea Huniazilor mai cuprindea, in Evul Mediu, regiunea dintre Deva si Valea Jiului, Muntii Parang si Poiana Rusca pana in apropiere de Fagaras, Banatul Severinului si cateva domenii in Ungaria si in Cehia.
Maria Stirbey a cerut castelul de la Darmanesti
Un alt castel celebru, Darmanesti, situat in judetul Bacau si care a apartinut familiei Stirbey, a fost si el revendicat. Printr-un avocat bucurestean, Maria Stirbey, rezidenta in Franta, si Serban Cantacuzino, domiciliat in Anglia, revendica in natura proprietatea, insa lasa sa se inteleaga ca ar accepta si o despagubire de un milion de dolari. Fostul domeniu Stirbey din Darmanesti cuprinde castelul ca atare si sase hectare de teren si apartine acum Agentiei Nationale a Taberelor din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Initial, cererea de retrocedare a fost depusa la Primaria Darmanesti, insa primarul Dumitru Cojocaru a returnat cererea petentilor, pe motiv ca domeniul nu a apartinut niciodata Primariei. Ulterior, acestia s-au adresat adevaratului proprietar. Directorul Agentiei judetene Bacau a Taberelor, Nicu Harasemciuc, spune ca suma de un milion de dolari nu i se pare exagerata, desi in consolidarea castelului s-au investit in ultimii ani peste un miliard si jumatate de lei, dar decizia finala va apartine ministerului.